Denne uken har jeg forsøkt å lage en vårlig og fin meny, med innslag både fra Spania og Mexico. Men, mesteparten er hentet fra hjemlige forhold.

Den mest krevende retten er nok paellaen på lørdag - så det får bli ukens utfordring.

Ha en strålende matuke!

Mandag: Pasta med asparges

Mandag er en fin dag for pasta. Servér noen vårlige asparges og ikke gjør det mer komplisert enn å blande inn nyrevet parmesan og bacon (som du burde steke slik).

Tirsdag: Remulade med sellerirot og røkelaks

Denne retten høres inn under en kategori med middager på under 20 minutter (på samme måte som aspargesen overfor). Bruk stavmikser og smell sammen den enkle remuladen som du vender inn i fyrstikker av rå sellerirot. Og så er det ikke verre enn at du serverer dette med røkt (eller gravet) laks. Og litt timian om du har det for hånden.

Synes du det blir snaut kan du spe på med litt ris eller bakte poteter.

Onsdag: Kalkunfilet med gode smaker

Denne enkle retten piffer opp kalkunen på en fortreffelig måte. Kjør loff, oliven, skinke og appelsinskall sammen og rull den inn i skiver av kalkunkjøtt. Stek dem gylne og server dem, for eksempel, med disse gode, grønne bønnene.

Torsdag: Kveite med cornflakes

Når du panerer kveita i cornflakes for første gang har du en sprø overraskelse i vente. Knus cornflakes så godt du kan med hendene. Vend kveitefileten først i mel, så i pisket egg og til slutt i knust cornflakes. Nå kan du steke deg og glede deg til maten.

Jeg liker å spise dette sammen med en god salat.

Fredag: Empanadas fra Mexico

Vi skal til Mexico for å prøve empanadas denne fredagen. Det er ikke helt ulikt taco, med den store forskjellen er at du baker inn kjøttsausen i en sprø, deilige deig som du bare kan glede deg til.

Lørdag: Paella

Siden de fleste har ett øye på sommerferien allerede, kan vi piske opp stemningen med en solid porsjon paella. Dette er suveren mat som metter mange og som slettes ikke er vrient å lage. Det er åpenbart at en stor paellapanne gjør jobben enklere, men det går også i en vanlig stekepanne.

Søndag: Laks i folie

Denne søndagen feirer vi med bakt laks. Den kan lages på grillen eller i ovnen. Pakk den inn i folie sammen med noen skiver med appelsin og sitron samt en kvist rosmarin. Om du legger inn crème fraîche får du en fin saus på kjøpet også.

Lag gjerne en frisk og fin agurksalat med mynte og kanskje en enkel couscous til.

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Pasta med asparges

Enkle pastaretter får vi ikke nok av. Her er en kul variant med asparges og bacon.

Til 4 porsjoner:

400 g pasta, penne

12 stk asparges

1 fedd hvitløk

4 ss pinjekjerner

olivenolje

8 skiver bacon

3 ss sitronsaft

salt og nykvernet pepper

75 g parmesan, nyrevet

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Sellerirotremulade med røkt laks

Middag med fisk på 20 minutter? Ikke noe problem.

Til 4 porsjoner:

Sellerirotremulade

3 ss sennep, gjerne Dijon

3 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 stk sitron

1 stk sellerirot

12 stk oliven

salt og nykvernet pepper

urter, gjerne persille, gressløk eller timian

8 skiver røkelaks

200 g ris, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Kalkun med appelsinsmaker

Dette er en kjapp og kul måte gjøre hverdagsmaten litt kulere på. Kalkunen får med denne oppskriften en god smak av appelsin. Sjekk ut!

Til 4 porsjoner:

1 stk kalkunbryst

1 stk appelsin

2 stk loffskive

4 skiver kokt skinke

10 stk oliven

olivenolje

Saus

1 stk løk

2 dl kremfløte

estragon

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Laks i folie med sitron- og appelsinskiver

Ovnsbakt laks på sitt beste. Like godt som det er genialt!

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

1 stk sitron

1 stk appelsin

1 kvist rosmarin

1,5 dl crème fraîche eller rømme

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Christopher Sjuve

Paella

Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage sommer som vinter.

Til 4 porsjoner:

20 stk kyllingklubber

2 stk løk

3 stk hvitløksfedd

300 g paellaris

2 dl hvitvin (eller tørr sherry)

2 stk store tomat

1 ts cayennepepper

1 klype safran

1 stk paprika, rød

200 g erter

25 stk reker

0,5 kg blåskjell

3 ss finhakket persille

1 stk sitron

salt og pepper

1,5 l fiskebuljong ebuljong (bland gjerne ut ferdigkjøpt)

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Empanadas fra Mexico

De gode, varmende empanadasene fra Mexico liker alle.

Til 4 porsjoner:

2 stk ferdigkjøpte paideig er, nok til 12 empanadas

500 g kjøttdeig, eller kyllingkjøttdeig

1 stk rød chili

150 g ost, revet

2 ts koriander, malt

1 ts spisskum

1 stk tomatboks

1 ts sukker

1 fedd hvitløk

salt og pepper

rømme

koriander, frisk, hakket

salat

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Kveite med cornflakes

Du har aldri smakt kveite som du får i denne oppskriften. Fordi her brukes det nemlig

Til 4 porsjoner:

500 g kveite, i skiver

2 dl cornflakes

4 ss griljermel

3 ss melk

1 stk egg

salt og nykvernet pepper

1 stk sitron

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!