På denne ukens ukemeny lærer du å lage både pakore og fiskekaker. Nyt maten og tenk at du blir en mye bedre kokk denne uka - nesten uten at du merker det.

Mandag: Pesto

Vi starter enkelt og klassisk. Pesto er den irrgrønne sausen som lages av basilikum, pinjekjerner, hvitløk og olivenolje samt litt parmesan. Det kjøres simpelthen sammen og helles over (eller blandes med) pastaen. Riv over sjenerøst med parmesan før servering.

Tirsdag: Foriana

Forianasaus kommer til å ta verden med storm. Du har fortsatt sjansen til å være blant de første som lager den. Server den til laks denne uka - det er mitt tips.

Onsdag: Kjøttboller

For alle som følger disse menyene er det garantert et hyggelig gjensyn med disse kjøttbollene. Jeg kaller dem verdens beste - og foreløpig er det ingen som nekter. Hemmeligheten ligger i at kjøttdeigen blandes ut med brød (som gjør at de blir saftige), parmesan, pinjekjerner og (hold deg fast) rosiner.

Du kan sette prikken over i-en om du lager denne tomatsausen til. Ja, den er også i verdensklasse

Torsdag: Fiskeburger

Det er faktisk en åpenbaring å lage fiskekaker for første gang. Så enkelt og så artig tror man ikke at det kan være. Kjør fiskekjøttet sammen med hvitløk, løk og persille i 20 sekunder i blenderen og spe med melk - ja, nå behersker du å lage fiskekaker.

Det er en majonesoppskrift nedenfor, men denne metoden er faktisk mye enklere.

Fredag: Fransk hamburger

Jeg sier det: Vær litt gæær´n og lag en fransk burger denne fredagen. Det finnes ikke en franskmann som har spist det, men poenget er at denne burgeren serveres med bearnes. Vi henter med andre ord det beste fra to verdener.

Lørdag: Pakore

Dette er litt alternativt, muligens. Men, jeg vil slå et pedagogisk slag for å bruke denne lørdagen til å lære seg å lage pakore. Hva er det? Jo, det er en indisk spesialitet. Det handler om å lage en friteringsrøre som du dypper grønnsaker i før du friterer det. Og det du ender opp med er nydelige, sprø og krydrede herligheter som du kan kose deg med sammen med en øl eller to.

Det kan serveres som tilbehør til kjøtt og fisk, eller bare spises for seg.

Pakore er lettere å lage om du tar deg to minutter til å se denne videoen

Søndag: Pasta med chorizo

For en gangs skyld blir det en enklere søndagsmiddag. Jeg satser nemlig på at chorizoen, den spanske pølsa, skal gjøre vei i vellinga. Jeg synes den er best når den stekes litt. Gjør det, ha den i en bolle med fetaost, hakket tomat og tipp inn pasta og grønne bønner som kokes ett minutt sammen med pastaen. Middagen er klar. Søndagen er reddet.

Mandag:

Erik Hannemann

Pesto

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

Ingredienser:

1 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner

1 potte basilikum

75 g parmesan

0,5 dl olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Til 4 porsjoner:

Foriana

1 dl valnøtter

1 dl pinjekjerner

8 fedd hvitløk

2 ss oregano tørket

3 ss rosiner (mørke eller lyse)

4 ss olivenolje

Laks

800 g laksefilet

0,5 stk sitron

olje/smør til steking

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Øystein Westlie

Fiskeburger med hvitløkmajones

Det eneste som er skikkelig viktig når du lager fiskekakene, er at du bruker fersk fisk!

Til 4 porsjoner:

Fiskeburger

0,5 stk rødløk

1 fedd hvitløk

5 kvist persille

25 g smør

1 dl melk

600 g seifilet

1,5 ts salt

1 ss olivenolje

Hvitløkmajones

2 fedd hvitløk

2 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 ss sitronsaft

salt og pepper

Til burgeren

4 stk hamburgerbrød

salatblader

tomat

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Fransk burger

I denne hamburgeren er det kyllingkjøtt og bearnaise.

Til 2 porsjoner:

200 g kylling kjøtt (kyllingkjøttdeig)

200 g andekjøtt

1 stk sjalottløk

1 dl bearnaisesaus

2 ts provencekrydder

1 stk artisjokkhjerte

2 ss soltørkede tomater, hakket

salt og pepper

4 stk salatblader

2 stk hamburgerbrød

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

TVNorge

Pakore

Indisk mat på sitt beste! Dette er små, sprø herligheter som alle kan like...

Ingredienser:

250 g mel av kikerter (kikertmel)

1 ts bakepulver

1,5 dl vann med kullsyre eller kefir

2 ts salt

1 ts chilipulver

1 ts garam masala

1 ts koriander, malt

2 fedd hvitløk

2 ss hakket, frisk koriander

Grønnsaker

100 g spinat

125 g rødløk

100 g poteter

0,5 stk rød paprika (eller grønn)

75 g aubergine

6 dl olje til fritering

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Christopher Sjuve

Enkel pasta med chorizo

En enkel pastarett du lager på noen få strakser...

Til 2 porsjoner:

200 g pasta, gjerne penne

50 g pesto

100 g bønner, lange, grønne bønner

50 g fetaost

10 skiver chorizopølse

2 stk tomater

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!