En ny matuke er i gang! Her er ukens forslag til hva som skal på bordet:

Mandag: Pasta med kjøttboller

En pastarett som er skapt for hverdagene? Vel, det er denne her. Kjøttbollene lages av kjøttdeig, mozzarella og brød. Brød må til for at de skal bli saftige - du tror det ikke før du har smakt det. Det gjorde ikke jeg heller.

Kjøttbollene stekes og serveres med pasta, soltørkede tomater og bønner. Du kan også strø litt parmesan over.

Tirsdag: Torsk med dill

Ingenting er som torsk når den flaker seg i stekepanna. Og i denne fine, lille oppskriften får torsken følge med poteter, mandler, squash, dill og faktisk litt appelsin. Det er en oppskrift du blir glad i.

Onsdag: Sunn pasta med grønnkål

Grønnkål burde opplagt vært en del av oppdragelsen. Det er det ikke, så da får vi ta grep. Dette en introduksjonsrett i så måte. Vi blander grønnkål med pasta sånn at det ikke alt skal være nytt og rart. Finn fram noen gulrøtter og reddiker også, så kommer du raskt i mål med et sunt og godt hverdagsmåltid hvor du kanskje hilser på en ny (og viktig) grønnsak for første gang.

Torsdag: Stekt fisk med asparges

Mer fisk! I denne oppskriften står det torsk i ingredienslista. Men, det kunne like gjerne være isgalt, uer, sei eller rødspettefileter. Hovedsaken er å steke den riktig, og så serverer du den med asparges, reddiker og cashewnøtter. Du runder elegant av når du serverer med brunet smør og har over - en sikker vinner.

Fredag: Thaisuppe

Endelig fredag! Og du skal kose deg med lun og karrikrydret kyllingsuppe med de fine smakene fra Thailand. Det er for øvrig en god anledning til å engasjere hele familien til å hakke grønnsakene som skal i gryta. Med mindre du heller vil ta deg et glass riesling (eller øl) og kose deg alene da. (Skinner det igjennom hva jeg synes er best?).

Lørdag: Bakt flyndre

På formiddagen skal jeg lage med en varmende løksuppe. Det er i perioder fast inventar, særlig når det er snø på bakken.

Jeg liker å bake fisk. Og denne helgen ser jeg for meg å kjøpe en flatfisk - flyndrene synes jeg nemlig er de beste. Og får jeg tak i en piggvar er det bra. En slettvar er også fint. Men, dersom en rødspette er det som tilbys i fiskedisken har jeg ikke noe problem med å ta med en sånn hjem.

Den bakes på litt sitroner og timian. Flyndra serverer jeg kanskje med noen safrangulrøtter, løkringer og hollandaise.

Søndag: Langkokt svin i øl

Den siste dagen i uken skal jeg bruke på å koke svin i øl. Det tar lang tid, men det er det nesten ikke arbeid involvert. Dette gjør du: Ha kjøtt (med eller uten bein - med bein gir mer smak), løk, sopp, laurbærblad, hvitløk, sukker, nellikspiker i en kjele eller ildfast form med lokk. Hell i øl og la det koke opp før du setter det i ovnen. Har du to timer er det bra. Har du fire er det bedre.

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Pasta med kjøttboller

En enkel pastarett som redder hverdagene.

Til 4 porsjoner:

400 g pasta

200 g aspargesbønner

5 stk soltørkede tomater (i olje)

400 g kjøttdeig

1 stk mozzarella

3 skiver brød, eller loff

salt og pepper

olivenolje

eventuelt litt parmesan

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Torsk med dill og squash

Rask og perfekt torsk - ja, her er oppskriften. Dette er en oppskrift på torsk som alle kan lage.

Til 4 porsjoner:

1 potte dill

1 stk squash

2 stk sjalottløk

4 stk poteter

2 ss mandler

1 stk appelsin

2 stk sitronbåter

smør til steking

4 stk torskefilet, ca 150 gram per stykk

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Sunn pasta med grønnkål

Dette er en oppskrift med grønnkål. Og med grønnkål blir også en pastasaus sunn - og god!

Til 4 porsjoner:

5 stk store blader grønnkål

3 ss kremfløte eller mer

3 stk gulrøtter

8 stk reddik

800 g pasta

salt og nykvernet pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Stekt fisk med asparges og reddiker

Fisken blir perfekt om du steker fisken på høy varme. Og husk å ta den ut av kjøleskapet før du begynner.

Til 4 porsjoner:

800 g torskefilet

10 stk reddik

20 stk mini asparges

1 neve cashewnøtter

3 dl basmatiris

3 ss timian

olje/smør til steking

4 ss smør (smeltes og helles over til slutt)

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Flyndre (rødspette)

Flyndre er enkelt, godt og super mat til hverdag og fest.

Ingredienser:

1 stk rødspette, eller annen flyndre på samme størrelsen

1 stk sitron

0,5 potte timian

salt og pepper

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Svin i mørkt øl

Denne retten skal koke lenge, lenge. Og når den har kokt lenge, så skal den koke litt til. Da blir svin i øl så godt at du for alltid vil elske denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

800 g svinekjøtt

2 stk løk

1 stk portobellosopp

2 stk laurbærblad

5 fedd hvitløk

2 ss brunt sukker

2 stk nellikspiker

1 stk øl

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!