En ny januaruke er foran oss. Dette er tiden for varmende, enkel og ikke altfor dyr mat. Nedenfor kommer det som skal glede oss denne uken - her er ukas oppskrifter!

Mandag: Gulrotsuppe

Kan du lage denne gulrotsuppa kan du lage 100 andre supper også - se bare på tomatsuppa. Den følger nemlig de veletablerte suppereglene hvor du først steker en løk, har i grønnsak (gulrot i dette tilfelle) og væske, koker til det er mørt og kjører glatt med en stavmikser.

Det er middag med lite innsats. Du gjør den litt morsommere med crème fraîche og du kan for eksempel smake den til med timian, fennikelfrø (anis), appelsinskall og ingefær.

Tirsdag: Fiskeboller

Jepp! Klart du lager dem selv! Og da vet du også hva du spiser. Og med disse så spiser du faktisk fisk. Du kjører sammen fisk, salt, egg og eventuelt litt potetmel om det ikke henger skikkelig sammen.

Spe dem med melk så de ikke blir gummiaktig. La dem trekke i fiskekraft (vann og fiskebuljong). Server med revne gulrøtter og eple, poteter og hvit saus med karri for å få den autentiske følelsen.

Onsdag: Kylling med chèvre

Dette er det jeg kaller en moderne oppskrift. Det går så kjapt å lage at du får følelsen av at du har glemt noe: Eple og fennikel serveres rått og friskt med olivenolje og sitron. Legg på stekt kylling og chèvre. Middagen er klar!

Torsdag: Kjøttboller i verdensklasse

Disse kjøttbollene har blitt en klassiker for alle som har prøvd dem. Det er både pinjekjerner, parmesan og rosiner i dem. Og siden rosiner høres pussig ut faller noen av lasset her. OK, så gjør følgende: Prøv noen med rosiner og lag resten uten. Jeg garanterer at neste gang vil alle har rosiner!

Se i kommentarfeltet under saken og føl entusiasmen for disse små...

Fredag: Ris med karri

Et krydret og fin fredag får vi med karri og ris. Server kokt, mørt kjøtt med den varmende, gule risen med tykk yoghurt og masse frisk koriander.

Lørdag: Bakt svinenakke

Denne dagen har du god tid. Det er ikke mer arbeid involvert for ovnen gjør mesteparten av jobben.

Server denne svinenakken med gode urter og en masse rotfrukter og fløtegratinerte poteter.

Søndag: Fiskegrateng

Vi avslutter uka med en fabelaktig god fiskegrateng. Mest sannsynlig er det mer igjen - og da har du også mat til mandag.

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Fiskeboller

Fiskebollene lager du selv. Med denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

1 kg fiskefilet, gjerne torsk, sei eller annet

1 ss salt

1 ts muskat

pepper

1 ts potetmel

1 stk egg

4 dl melk

1 stk fiskebuljongterninger

vann

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Kylling og chèvre

Middag på 20-minutter. Dette middagstipset er gull verdt.

Til 4 porsjoner:

2 stk fennikel

4 ss olivenolje

2 stk sitronbåter

2 stk eple

150 g mild chèvre

4 stk kyllingbryst

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Øystein Westlie

Curry med kjøtt og ris

Denne oppskriften er mye enklere å følge enn den tilsynelatende ser ut for når du ser lengden på ingredienslisten. Les gjennom alt før du begynner.

Til 4 porsjoner:

Ris

4 dl ris

6 dl vann

1 ts salt

Marinade

15 stk safrantråder

1 ss h-melk

30 g ingefær, fersk

2 stk rød chili

8 fedd hvitløk

30 g mango

2 ss gresk yoghurt

1 ts gurkemeie

2 ss tomatpuré

1 ts sukker

400 g mørbradstek

Krydderblanding

2 stk løk

1 dl olivenolje

1 stk kanelstang

2 stk kardemomme

2 stk nellikspiker

2 stk laurbærblad

1 ts salt

Til servering

gresk yoghurt

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Langtidsbakt svinenakke med urter, rotfrukter og fløtegratinerte poteter

Stiansen inviterer til fest! Her kommer langtidsbakt svinenakke som krever litt innsats som du får mye igjen for.

Til 4 porsjoner:

Kjøttet

2 kg svinenakke uten ben

1,5 skiver salt

2 ss grovknustpepper

2 ss hakketrosmarin

2 ss hakkettimian

3 stk hvitløkfedd, hakket

2 stk tomat

1 dl olivenolje

3 dl hvitvin

Ristede rotfrukter

4 stk gulrøtter

1 stk sellerirot

0,5 stk kålrot

4 stk persillerøtter

50 g smør

0,5 dl olivenolje

1 dl persille, strimlet

salt og pepper

Fløtegratinerte poteter

1,6 kg poteter

2 stk løk, finhakket

3 stk hvitløkfedd, hvitløk

4 dl fløte

2 dl melk

1,5 ss salt

1,5 ss hvit pepper, malt

100 g gulost, revet

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Christopher Sjuve

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

Til 6 porsjoner:

100 g kantareller

2 stk purre

Potetmos

1 kg poteter

200 g smør

3 stk eggeplomme

Fisk

200 g røkt kolje, eller blåkveite, uten bein)

400 g laks, uten bein

400 g torsk, uten bein

Hvit saus

35 g smør

35 g hvetemel

2 dl melk

2 dl kremfløte

1 ss estragon, tørket

salt og pepper

3 ss flytende fiskekraft, eller to terninger

4 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!