Vi er i gang med en ny januaruke!

Og det som kjennetegner januar er, som kjent, den tynne lommeboken. Det har jeg forsøkt å ta hensyn til. På menyen er det sei (det er så god fisk!) og svinekjøtt - som alltid er på tilbud i januar.

I tillegg er det mange som er opptatt av å spise grønt denne måneden. Derfor har jeg også to skikkelig grønne retter på menyen. En kjapp ertesuppe og en pastarett med grønnkål står for det grønne denne uka.

Mandag: Grønn suppe

Vi begynner uka med en enkel suppe på gode erter og purre. Vi spanderer på en video som demonstrerer hvor enkelt det er å lage den:

Tirsdag: Fisk i form

Denne oppskriften på fisk i form er en billig middag som er perfekt for januar. Sei er en fisk det er plenty av i havet. Noen ganger kalles sei for fiskernes fisk. Onde tunger sier det er fordi seien er vrien å få solgt. Andre tunger, som har smakt sei, vil si at fiskerne kjenner fisken best - og at fiskerne spiser den beste fisken.

Den er uansett svært rimelig i forhold til de andre fisketypene. Og det er ikke oppdrettsfisk.

Onsdag: Kylling med vårløk

Kyllingklubber med vårløk er en enkel hverdagsmiddag (let i butikkenes frossenavdeling for å finne kyllingklubbene). Det de ikke har av kjøtt tar de faktisk igjen på smak.

Denne retten lages med ris, med det går fint (og enda raskere!) med couscous.

Torsdag: Pasta med grønnkål

Vi slår et slag for grønnkålens vidunderlige sunnhet denne torsdagen. Har du ikke stiftet bekjentskap med denne superkålen ennå er dette en gyllen anledning. Det er kanskje uvant. Men, den er i ferd med å ta landet med storm. Pastasausen består ellers av reddiker og gulrøtter.

Fredag: Italiensk pizza

Klassiks fredagsmat med klassisk, italiensk pizza. Hemmeligheten ligger i bunnen og hvor varm du har ovnen. Det er enkelt å huske, det er nemlig full guffe!

Er du smart, så setter du deigen dagen i forveien. Om du dobler deigen er det mer enn nok til en pizzadeig og et brød. (Dette er den berømte oppskriften på eltefritt brød - og teknikken gir deg det beste brødet du kan bake hjemme).

Lørdag: Svin i øl

Begynn tidlig med denne retten, for den blir bare bedre jo lenger du koker den. Kjøp et mørk øl (butikkøl holder i massevis). Og husk at svin er grisebillig om dagen. Server med potetmos og eventuelt kan du bake noen flere rotgrønnsaker i ovnen sammen med kjøttet de siste 45-60 minuttene.

Søndag: Thaisuppe

Vi avslutter uka med en deilig, styrkende thaisuppe. I oppskriften er det kylling, men det kan utmerket godt byttes med fisk (laks eller torsk).

Suppa blir god med ingefær og lime, men bedre (og ørlite mer autentisk) om du får tak i galangal, limeblader og sitrongress.

Ha en smakfull uke!

Les også:

Kule oppskrifter med kjøttdeig

Billige hverdagsmiddager

Bare de flinke klarer denne quizen

Mandag:

BBCLifestyle

Grønn suppe med erter og purre

Enklere suppe er vanskeligere å lage.

Til 4 porsjoner:

1 stk purre

olje/smør til steking

250 g asparges

1 dl små, grønne bønner

1 dl erter, gjerne frosne

75 ml kyllingkraft

100 g fetaost, gjerne smuldret

mynte, frisk, noen blader

sitronskall, revet

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Marit Røttingsnes Westlie

Fiskeform med laks og sei

Kabalen med hverdagsmiddagen går bestandig bedre opp når jeg kan lage hele middagen i én og samme form. Veldig lettvint å lage og behagelig liten oppvask i etterkant.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk gulrøtter

1 stk brokkoli

1 dl vann

1,5 dl crème fraîche

300 g laksefilet uten skinn og bein

300 g seifilet

1 stk purreløk

1 ts salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Kylling med vårløk

Dette er skikkelig hverdagsmat som det smaker godt av. Kylling med vårløk, nøtter og honning er middagen som redder deg fra kjedelighetens store gap.

Til 4 porsjoner:

10 stk kyllingklubber

2 ss olje

1 ss honning

10 stk vårløk

1 neve mandler

salt og nykvernet pepper

4 dl basmatiris

2 ss soyasaus

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Sunn pasta med grønnkål

Dette er en oppskrift med grønnkål. Og med grønnkål blir også en pastasaus sunn - og god!

Til 4 porsjoner:

5 stk store blader grønnkål

3 ss kremfløte eller mer

3 stk gulrøtter

8 stk reddik

800 g pasta

salt og nykvernet pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Marit Røttingsnes Westlie

Tynn italiensk pizza

Pizzabunnene er perfekte å forsteke og putte i fryseren. Så er du klar for travle dager.

Til 6 porsjoner:

650 g hvetemel

1 g salt

15 g gjær, fersk

4,25 dl vann, ca. 20 grader

Tomatsaus

1 bokser tomatboks

1 ts oregano tørket

1 ts salt og nykvernet pepper

Topping

mozzarella

spekeskinke

spekepølse i skiver

ruccola

cherrytomat

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Svin i mørkt øl

Denne retten skal koke lenge, lenge. Og når den har kokt lenge, så skal den koke litt til. Da blir svin i øl så godt at du for alltid vil elske denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

800 g svinekjøtt

2 stk løk

1 stk portobellosopp

2 stk laurbærblad

5 fedd hvitløk

2 ss brunt sukker

2 stk nellikspiker

1 stk øl

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!