Ny uke. Nye matmuligheter.

Denne uka byr på kul couscous, og svin i øl og den kuleste fiskegratengen. Jo, det er bare å glede seg.

Mandag: Pesto

Vi begynner dagen med en italiensk klassiker (du finner flere av det slaget her). Brun pinjekjernene for å få ut smaken skikkelig. Kjør dem sammen med basilikum, olivenolje, hvitløk og parmesan - så har du pesto.

En enkel og nydelig pastasaus som fortjener sin æresplass i det kulinariske galleriet.

Tirsdag: Couscous med gode ting

Couscous tar bare noen få minutter å lage: Kok opp vann, ha i couscous, vent i to-tre minutter - vips! Bland couscous med hva du vil. I dette forslaget er det paprika, agurk og skinkeskinke i tillegg til buljong og hvitløk. Det skal ikke ta mer enn et kvarter å lage middag denne tirsdagen.

Onsdag: Het gryte

I denne gryta er det chili, karri, koriander og ingefær som står for heten. Hvor sterk den blir avhenger av mengden og styrken på chilien.

Ellers er det bare å frese kjøttet i en kjele, tilsette grønnsaker og vann. Server når kjøttet har fått kokt litt.

Torsdag: Røkt fisk og kokte egg

Det mest vriene med denne retten er å finne artisjokkhjerter. Du kan bruke hermetisk eller ferske. Bruker du ferske må du regne med bruke 30 minutter på å koke dem.

Ellers koker du egg, deler opp og legger på tallerkener sammen med biter av peppermakrell og kapers. Litt dressing og så er du i mål.

Fredag: Quesadilla

Fredagen er det duket for denne praktiske og kule quisadillaen. Ideen er å bruke en lefse, ferdigkjøpt tortilla, smøre den med kremost som krydres med tørket koriander. Så legger du på fyll (av kjøttdeig, krydder og tomat) på halve lefsa bretter over, steker dem sprø i panna og serverer eventuelt med rømme.

Lørdag: Svin i øl

Når du koker svin i øl i flere timer, så får du et fabelaktig resultat. Bare husk å bruke litt sukker for å kontre bitterheten. Ellers krever ikke denne retten mange egenskaper. Ha svinekjøtt, øl, løk, laurbærblad, nellik og sopp i en ildfast form og sett den i ovnen. Det skal være overkommelig for de fleste.

Server den gjerne med en god potetmos (ingen vil glemme denne varianten).

Søndag: Fiskegrateng

Søndagen er, tror jeg, fiskegratengens offisielle ukedag. Det er to ting som gjør denne fiskegratengen spesiell. Det første er at jeg bruker omtrent 1/3 røkt fisk og resten er vanlig, fersk fisk. Og så er det toppen: Den lages av potetmos. Og for at toppen skal bli best mulig vender man inn tre eggeplommer - da blåser den seg litt opp og blir sprø og fristende.

Med det ønsker jeg en riktig god fredag!

Mandag:

Erik Hannemann

Pesto

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

Ingredienser:

1 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner

1 potte basilikum

75 g parmesan

0,5 dl olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Couscous med spekeskinke

Couscous som ikke verden har sett maken til.

Ingredienser:

4 dl couscous

3 dl vann

2 ss kyllingbuljong, eller to terninger

8 skiver spekeskinke

50 g smør

1 stk rød paprika

1 stk gul paprika

0,5 stk agurk

1 fedd hvitløk

1 stk løk

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Kim Holthe

Het gryte

Suppe kan være uhyre raskt å tilberede. Har du et kvarter til rådighet, kan du lage deg en varmende, mettende og velsmakende suppe til en slunken lommebok.

Til 4 porsjoner:

600 g fårikålkjøttuten bein

0,5 stk chili

1,5 ts karri

1,5 l vann

3 stk grønnsaksbuljong

2 ts hvitløk, hakket

1 stk purre

2 stk gulrøtter

3 skiver sellerirot

1 ts ingefær

0,5 ts salt

koriander

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Egg og røkt fisk

Middag på 20 minutter med egg og røkt fisk. Ja, det er rask mat.

Til 4 porsjoner:

3 stk egg

2 stk peppermakrell

1 bokser artisjokkhjerte(eller 4 ferske)

2 ss kapers

Dressing

1 dl olivenolje

1 ss dijonsennep

2 ss sitronsaft

1 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Quesadilla med kylling

Du vil bli forbløffet over hvor godt dette er. Det må prøves! Quesadillas lages med tortillas som stekes i panna.

Ingredienser:

200 g kyllingkjøttdeig

1 stk løk

2 ts tacokrydder

100 g smøreost

1 ts korianderfrø

2 stk vårløk

1 stk rød chili

100 g revet hvitost

4 stk tortilla (lefse som kjøpes ferdig)

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Christopher Sjuve

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

Til 6 porsjoner:

100 g kantareller

2 stk purre

Potetmos

1 kg poteter

200 g smør

3 stk eggeplomme

Fisk

200 g røkt kolje, eller blåkveite, uten bein)

400 g laks, uten bein

400 g torsk, uten bein

Hvit saus

35 g smør

35 g hvetemel

2 dl melk

2 dl kremfløte

1 ss estragon, tørket

salt og pepper

3 ss flytende fiskekraft, eller to terninger

4 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Svin i mørkt øl

Denne retten skal koke lenge, lenge. Og når den har kokt lenge, så skal den koke litt til. Da blir svin i øl så godt at du for alltid vil elske denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

800 g svinekjøtt

2 stk løk

1 stk portobellosopp

2 stk laurbærblad

5 fedd hvitløk

2 ss brunt sukker

2 stk nellikspiker

1 stk øl

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!