Ukemeny

Lettvint ukemeny med førjulsmat

Nå er det på tide med noe enkelt.

Sist oppdatert

Ny uke. Nye matmuligheter.

Denne uka byr på kul couscous, og svin i øl og den kuleste fiskegratengen. Jo, det er bare å glede seg.

Mandag: Pesto

Vi begynner dagen med en italiensk klassiker (du finner flere av det slaget her). Brun pinjekjernene for å få ut smaken skikkelig. Kjør dem sammen med basilikum, olivenolje, hvitløk og parmesan - så har du pesto.

En enkel og nydelig pastasaus som fortjener sin æresplass i det kulinariske galleriet.

Tirsdag: Couscous med gode ting

Couscous tar bare noen få minutter å lage: Kok opp vann, ha i couscous, vent i to-tre minutter - vips! Bland couscous med hva du vil. I dette forslaget er det paprika, agurk og skinkeskinke i tillegg til buljong og hvitløk. Det skal ikke ta mer enn et kvarter å lage middag denne tirsdagen.

Onsdag: Het gryte

I denne gryta er det chili, karri, koriander og ingefær som står for heten. Hvor sterk den blir avhenger av mengden og styrken på chilien.

Ellers er det bare å frese kjøttet i en kjele, tilsette grønnsaker og vann. Server når kjøttet har fått kokt litt.

Torsdag: Røkt fisk og kokte egg

Det mest vriene med denne retten er å finne artisjokkhjerter. Du kan bruke hermetisk eller ferske. Bruker du ferske må du regne med bruke 30 minutter på å koke dem.

Ellers koker du egg, deler opp og legger på tallerkener sammen med biter av peppermakrell og kapers. Litt dressing og så er du i mål.

Fredag: Quesadilla

Fredagen er det duket for denne praktiske og kule quisadillaen. Ideen er å bruke en lefse, ferdigkjøpt tortilla, smøre den med kremost som krydres med tørket koriander. Så legger du på fyll (av kjøttdeig, krydder og tomat) på halve lefsa bretter over, steker dem sprø i panna og serverer eventuelt med rømme.

Lørdag: Svin i øl

Når du koker svin i øl i flere timer, så får du et fabelaktig resultat. Bare husk å bruke litt sukker for å kontre bitterheten. Ellers krever ikke denne retten mange egenskaper. Ha svinekjøtt, øl, løk, laurbærblad, nellik og sopp i en ildfast form og sett den i ovnen. Det skal være overkommelig for de fleste.

Server den gjerne med en god potetmos (ingen vil glemme denne varianten).

Søndag: Fiskegrateng

Søndagen er, tror jeg, fiskegratengens offisielle ukedag. Det er to ting som gjør denne fiskegratengen spesiell. Det første er at jeg bruker omtrent 1/3 røkt fisk og resten er vanlig, fersk fisk. Og så er det toppen: Den lages av potetmos. Og for at toppen skal bli best mulig vender man inn tre eggeplommer - da blåser den seg litt opp og blir sprø og fristende.

Med det ønsker jeg en riktig god fredag!

Erik Hannemann

Pesto

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 fedd Hvitløk

5 ss Pinjekjerner

1 potte Basilikum

75 g Parmesan

0.5 dl Olje

Salt og pepper

Les også:

Pinnekjøttet trenger denne stappa

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Ribbe: Den beste måten å lage ribbe på

Erik Hannemann

Couscous med spekeskinke

Couscous som ikke verden har sett maken til.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 dl Couscous

3 dl Vann

2 ss Kyllingbuljong

8 skiver Spekeskinke

50 g Smør

1 stk Rød paprika

1 stk Gul paprika

0.5 stk Agurk

1 fedd Hvitløk

1 stk Løk

Denne saken ble første gang publisert 02/12 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også