Det er mandag og vi kan glede oss tll en ny uke med gode middager. Nedenfor finner du mine forslag (og tidligere menyer finner du her).

Jeg håper den vil falle i smak!

Mandag: Laks og pasta

En enkel start på uka får du om du lager laks og pasta. Det som setter smak har er litt sitronskall, dill og noen grønne erter. Super hverdagsmat! Dersom du vil sjekke ut andre pastaretter klikker du her.

Tirsdag: Italiensk hurtigkylling

Denne retten er en av mine nye hverdagshelter (sammen med den kålpaien, som du kanskje husker?).

Onsdag: Chicken tikka masala

Ukens første eksotiske innslag kommer fra India. Men, det har nok skjedd en god del ting på veien. Dette er nemlig en enkel variant hvor du blander yoghurt med krydder og legger kyllingbitene i blandingen og setter i ovnen. Det går forbløffende fort (men, det er lurt å beherske kunsten å dele opp en kylling - da sparer du masse penger!).

Torsdag: Finnbiff

Vi skal hjem igjen. I alle fall om du føler at Nordkalotten er i nabolaget. Finnbiff er ikke noe jeg vanligvis lager i august, men når været minner mer om november, ja, da blir det på denne måten!

(Skulle sola plutselig dukke opp igjen, ja da hiver jeg meg rundt og lager en pesto!).

Fredag: Biff med sopp og risotto

På fredag skal jeg begynne å lage noe til kokken, nemlig noen gode nøtter med soya, som jeg spiser mens jeg lager resten.

Det er ikke fritt for at jeg gleder meg til denne dagen allerede! Siden jeg er så heldig å kan finne kantarell uten altfor mye innsats skal jeg premiere en skikkelig god biff med en soppstuing. Og ikke nok med det: Jeg skal også lage en deilig sopprisotto (begge oppskriftene finner du nedenfor).

Lørdag: Empanadas

Vår andre kulinariske langreise kommer fra Mexico. Det er verdt å merke seg at det finnes svært god dokumentasjon på at empanada opprinnelig kommer fra Spania, Galicia sannsynligvis siden en beskrivelse av empanadas finnes i en kokebok fra 1500-tallet.

Når det er sagt, så har nok en form for empanadas eksistert i mange kulturer. Tenk på ordet: pan, betyr brød på spansk, og empanar betyr å pakke noe inn i brød. Horn med ost og skinke er derfor en "norsk empanada". Men for sikkerhets skyld: denne er fylt med krydret og herlig duftende kjøttdeig og tomatsaus som du kommer til å elske.

Søndag: Fiskesuppe

Etter en langtur er det godt å komme hjem. Denne fiskesuppa er enkel og klassisk. Perfekt for en søndag. Har du overskudd kan du bake verdens beste brød, men da må du sette deigen på lørdag.

Tirsdag:

Erik Hannemann

Laks og pasta

Så enkelt og så godt blir pasta med laks på denne måten.

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

100 g erter

dill, frisk

1 stk sjalottløk

sitron skall (bare det gule)

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Italiensk hurtigkylling

Kjapp, italiensk hverdagsmat blir godt med kylling og mozzarella.

Til 4 porsjoner:

250 g spinat

3 dl tomatsaus

4 stk kyllingbryst

1 stk mozzarella

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Chicken tikka masala

Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.

Til 4 porsjoner:

1 stk hel kylling, eller bryst/lår i biter

2 dl yoghurt, helst tykk matyoghurt

2 ss garam masala

3 ss olje

3 fedd hvitløk

1 bokser tomat

1 dl kokosmelk

2 stk løk

koriander

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Christopher Sjuve

Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr

Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.

Ingredienser:

1 stk løk

4 stk gulrøtter

600 g poteter

4 skiver bacon

5 stk champignon eller annen sopp

2,5 dl crème fraîche eller rømme

2 stk einebær

40 g brunost

500 g finnbiff

2 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Christopher Sjuve

Empanadas

Slik lager du de meksikanske godbitene.

Ingredienser:

1 bokser bønner

0,5 kg kjøttdeig

1 ts kumin

0,5 ts chilipulver, eller mer

1 ts korianderpulver

1 stk løk

2 fedd hvitløk

50 g ost, revet

koriander eller persille

salt og pepper

paideig, nok til 15 stk (ca like mye som tre pizzadeiger)

1 bokser tomat

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Biff med soppstuing

Med litt sopp blir biffen enda bedre.

Ingredienser:

200 g kantareller

2 ss smør

1,5 dl fløte

2 skiver entrecôte, ca 200 gram pr stk

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Sopprisotto

Sopprisotto er en høstklassiker. Det er vanskelig å tenke seg denne årstiden uten en god risotto - gjerne på fersk sopp, men tørket fungerer også utmerket.

Ingredienser:

2 dl arborioris (ris til risotto)

1 stk gulrot

1 stk løk

150 g sopp

3 ss kraft

5 dl vann

50 g parmesan

1 dl hvitvin

50 g smør

1 fedd hvitløk

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Fiskesuppe

I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.

Til 2 porsjoner:

150 g laks

150 g hvit fisk, for eksempel torsk

12 stk blåskjell

1 stk kamskjell, eventuelt

1 dl fløte

1 stk løk

1 stk hvitløksfedd

1 stk gulrot

1 stk selleristang

1 ts rosmarin

1 ts dill, frisk

3 ss friske urter, en eller flere av timian, oregano og gressløk

4 dl fiskekraft (gjerne vann og buljong)

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!