Det er høy tid å prise sommeren! Eller sensommeren, som det heter. Og denne tiden er flott fordi det bugner av sopp i skogen, blåbærene er modne, og du - har du hørt at makrellen har kommet?

Det var et sikkert tegn på at sommeren gikk mot slutten da jeg hørte, alltid fra menn med trebåt og skjegg, at "Jo, nå er det makrell i fjorden". Jeg hører det ikke så ofte lenger. Den dukker bare plutselig opp. I butikken.

På denne augustmenyen finner du også kantareller, bringebær, blåbær og litt spekemat!

Mandag: Pasta med kantareller

Vi starter denne uka med en enkel pastarett. Den er proppfull av gule, flotte og velsmakende kantareller og en god bunt med dill.

Retten er i utgangspunktet vegetarisk. Men, det er ikke noe i veien for å steke seg litt kylling eller fisk og legge på toppen.

Tirsdag: Kveitemiddag

Kveite er en herlig fisk som trenger et årvåkent øye under tilberedning. Et steketermometer er kjekt å bruke på denne fisken ettersom den er så var for høye temperaturer - den blir for tørr. Du kan gjerne servere denne kveitemiddagen med ertepuré.

Onsdag: Bringebærsalat - med skinke

Dette er nok en salat som er ny for de fleste. Å finne bringebær sammen med salat og spekeskinke er nemlig ikke vanlig. Men, så friske som bringebærene er hører de ikke bare hjemme i desserter og kaker. Slett ikke!

Dersom du har tid (og da må du huske på dette dagen i forveien), så kan du bake verdens beste, hjemmelagde brød til.

Torsdag: Sellerisuppe

Jeg håper du har litt brød igjen til denne suppa! Se for deg følgende godbit: Sellerisuppa nærmer seg slutten, du strør over litt smuldret blåmuggust som du så dypper det gode brødet ned i... Fristet? Vel, det finnes flere forslag til hvordan sellerisuppa blir bedre i oppskriften.

Fredag: Lat kyllinggryte med chorizo

Dette er en lat kyllinggryte med masse smak som vi låner fra den spanske chorizo-pølsa. Den kan gjerne lages dagen i forveien og varmes opp på fredagskvelden: Finhakk løk, squash og paprika og stek det i en stor kjele, ha i kylling, chorizo, tomater og hvitvin før du lar det putre en times tid.

Lørdag: Makrell med sopp og persille

Makrellen har kommet! Og den serveres med poteter, men også en kul sopprett med parmesan og persille. Dette er perfekt sensommermat!

Søndag: Italiensk hurtigkylling med blåbærdessert

Vi avslutter med en kjapp kyllingrett som passer like godt på hverdager som søndagsmiddag. Dansen går slik, i en ildfast form: Legg i spinat, dekk med tomat, legg på brunet kylling før du legger på mozzarella - inn i ovnen!

Til slutt lager vi en blåbærkake som blir godt med littegrann kaffe!

Og da har du fått et hint om hvordan denne uka blir bedre enn andre uker!

Tirsdag:

Erik Hannemann

Pasta med kantareller

Høsten har mye godt å by på. Kantareller for eksempel.

Ingredienser:

250 g kantareller(eller annen sopp)

2 dl kremfløte

0,5 stk dillplante

4 ss gressløk, finhakket

0,5 stk løk

1 fedd hvitløk

1 stk paprika

1 bt persille

salt og pepper

1 stk sitronbåter

olje/smør til steking

200 g pasta

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Christopher Sjuve

Kveite med godt tilbehør

Kveitemiddag? Her er alt du trenger for en skikkelig god kveitemiddag!

Ingredienser:

2 skiver kveite

salt og pepper

olivenolje

1 stk paprika

7 fedd hvitløk

2 ss persille, finhakket

1 stk sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Salat med spekeskinke og friske bringebær

Salat med spekeskinke er rask og sunn middag. I denne varianten er det bringebær som setter en fin, frisk smak.

Ingredienser:

15 bl basilikum

0,5 kurv bringebær

0,5 pk ruccola

8 skiver spekeskinke

10 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje (eller annen god matolje som rapsolje)

1 fedd hvitløk

2 ss sitronsaft

0,5 ts sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Sellerisuppe

Det er slik du lager sellerisuppe. Enkelt og elegant.

Ingredienser:

1 stk løk

2 fedd hvitløk

3 ss kylling buljong (eller to terninger)

1 stk selleri, ca 10-12 stenger

2 dl kremfløte

1 l vann

salt og pepper

olivenolje

1 klype timian, frisk

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Christopher Sjuve

Kyllinggryte med chorizo

Det er enkelt og supergodt.

Ingredienser:

2 stk gule løk

1 stk hvitløk

1 bokser tomatboks

1 stk squash

1 stk paprika

1 stk chorizopølse

1 stk kylling

3 dl tørr sherry, eller annen hvitvin

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Grillet makrell med potetsalat

Smaken av makrell er smaken av sommer. Her serveres den med potetsalat.

Ingredienser:

1 stk makrell

2 stk sitronskiver

500 g poteter

1 dl olje

2 ss sitronsaft

1 dl syltet paprika

10 stk sukkererter

2 stk reddik

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Sopp med persille og parmesan

Tilbehør til fisk? Her er svaret...

Ingredienser:

6 stk champignon eller annen sopp

2 kvist timian

4 ss persille, finhakket

40 g parmesan

0,5 stk fennikel

1 stk løk

olje/smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Italiensk hurtigkylling

Kjapp, italiensk hverdagsmat blir godt med kylling og mozzarella.

Til 4 porsjoner:

250 g spinat

3 dl tomatsaus

4 stk kyllingbryst

1 stk mozzarella

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Foto: Clotilde Dusoulier

Blåbærkake

Her er Clotildes supersaftige blåbærkake.

Ingredienser:

200 g mel

2 ts bakepulver

1 klype salt

115 g smør

200 g sukker

3 stk egg

2,4 dl yoghurt

1 ts vaniljeessens

500 g blåbær

40 g brunt sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!