En nye uke! Og en ny ukemeny. Her finner du en masse deilige oppskrifter som skal gjøre denne uka kjempefin. God fornøyelse!

Mandag: Linsesuppe

"Meatless monday" har blitt et begrep. Faktisk oppsto det første gang under første Verdenskrig i et forsøk på å avhjelpe matressursene til den amerikanske hæren i Europa. Det amerikanske mattilsynet FDA lagde også en kampanje som het "Food will win the war" (og faktisk også Wheatless wednesday) for å minne amerikanerne om å redusere forbruket. Kampanjene dukket opp igjen i annen verdenskrig.

Og nå, i 2003, ble Meatless Monday lansert igjen, men med helt andre fortegn. Nå handler det om to ting: Den helsemessige effekten og sammenhengen mellom kjøttproduksjon og klima. Jeg slår et slag for dette denne uken med en linsesuppe som er så god, enten du er vegetarianer eller ikke (sjekk flere vegataroppskrifter her).

Tirsdag: Ovnsbakt laks

Å legge et stykke laks i ovnen, steke den perfekt, og servere den med grønnsaker er hverdagspoesi på sitt vakreste. Du kan lage den på uendelig mange måter. Denne liker jeg godt, selv om varianten med fennikel (med ørret eller laks) også rager høyt.

Onsdag: Tunfisk med aioli

For de som ikke har laget aioli før - sjekk her, og bli sjef på kjøkkenet! Resten er såre enkelt: Ha i en boks med tunfisk og kokte grønnsaker. Ja, det er ikke særlig elegant, men du verden så godt dette er.

Torsdag: Finnbiff

Finnbiff, som jeg har dilla på om dagen, er selsvskreven på ukemenyen. Det er ikke vanskelig å lage finnbiff, og reinskavet er så tynt skåret at det tiner raskt når du har det i gryta.

Fredag: Pizza

Skal du lage pizza må du sette en skikkelig pizzadeig. Har du gjort det er resten en lek. Ha på en god tomatsaus og lag noen saftige kjøttboller og god ost før du setter den i en gloheit ovn.

Lørdag: Burritos

For dem som er litt forsynt med tacos, og har laget quesadillas og vil har mer fra Mexico: Her kommer burritos!

Søndag: Svinestek

Vi lar den supre Clotilde avslutte uka med en klassisk, saftig svinesteik med krydret rødkål, epler og svisker.

Ha en supergod uke!

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

TV 2 © God morgen Norge

Linsesuppe

Dette er en vegetarisk linsesuppe du kommer til å like!

Til 3 porsjoner:

1 stk løk, finhakket

2 krm spisskum

2 krm korianderfrø

2 fedd hvitløk

2 stk gulrøtter, finhakket

2 stk selleristenger, finhakket

1 l vann

2,5 dl linser, røde

1 krm chilipulver

1 ts spisskum, malt

1 ts paprikapulver

1 ts gurkemeie

1 stk laurbærblad

3 ss grønnsaksbuljong

salt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ovnsbakt laks med dill og asparges

Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!

Til 2 porsjoner:

400 g laks

1 kvast dill

salt og pepper

8 stk asparges

1 neve mandler

20 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tunfisk med aioli

Det er utrolig hvor god mat man kan lage av en boks med tunfisk.

Ingredienser:

1 bokser tunfisk

4 ss aioli

5 stk sukkererter

2 stk poteter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr

Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.

Ingredienser:

1 stk løk

4 stk gulrøtter

600 g poteter

4 skiver bacon

5 stk champignon eller annen sopp

2,5 dl crème fraîche eller rømme

2 stk einebær

40 g brunost

500 g finnbiff

2 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pizza med kjøttboller

Klassisk, tynn pizza. Husk: Full guffe på ovnen!

Ingredienser:

4 dl hvetemel

1,5 dl vann

4 ss olje

0,5 pk tørrgjær

1 stk tomatboks

1 ss hvitvinseddik

2 ts oregano

1 ss sukker

1 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

olje til pensling

200 g kjøttdeig

200 g ost

2 skiver brød

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Burritos

Burritos er genial hverdagsmat fra Mexico. Her er en enkel oppskrift.

Til 2 porsjoner:

200 g biff kjøtt (flatbiff, rundbiff eller vanlig kjøttdeig)

1 fedd hvitløk

1 ts kumin

1 stk løk

2 stk rød chili

1 stk paprika

1 stk tomatboks

rømme

100 g ost, revet

olje/smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Svinestek med krydret rødkål, epler og svisker

Her er Clotildes oppskrift på en herlig og enkel svinestek.

Til 8 porsjoner:

1 ss olivenolje

800 g svinestek

havsalt

1 stk rødkål

2 stk eple

8 stk svisker

4 stk hvitløk skløfter (med skall)

hele korianderfrø

muskat

ingefær, malt

kanel

nellik

1 dl rødvin

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!