Carbonara=

OPPSKRIFTER PÅ PASTA: Det er lett å gå lei. Her får du forslag til hvordan du varierer! © Foto: Erik Hannemann

Mandag: Pasta carbonara

Denne første dagen gjør vi det alltid enkelt. Og nå er det pasta carbonara som gjelder. Så lettvint er det: pisk egg i en bolle, ha i stekt bacon, kok pasta, sil av vannet og vend pastaen rundt i eggeblandingen. Servér med store flak av parmesan og eventuelt noen friske urter.

Savner du grønnsaker kan du slenge sammen en kul brokkoli- og mandelrett.

En amerikansk trend (som jeg faktisk begynner å like) kalles "meatless monday" (det finnes mange websider, her er en). Til dem som vi henge seg på den trenden har vi en herlig sitronpasta som lages etter samme prinsipp som pasta carbonara.

Tirsdag: Ovnsbakt ørret og godt tilbehør

Ovnsbakt ørret er også enkelt. Når du lager den på denne måten får du en herlig saus (med smak av appelsin) på kjøpet. Dersom du savner poteter kan du enkelt lage en herlig potetkake eller den spennende pastinakkretten du finner oppskriften på nedenfor.

Onsdag: Potetsuppe

Ukens desidert billigste rett! Denne kan mette mange munner for en slikk og ingenting. Potetsuppe blir kanskje litt fjongere når den kalles vichysoisse, sitt franske navn.

Jeg lager ikke denne fordi jeg vil spare penger, men fordi det faktisk er kjempegodt. Den smakes til med litt kyllingkraft (ferdigkjøpt), parmesan og serveres med litt stekt pølse.

Torsdag: Torsk med hasselnøtter

Jeg har til gode å høre om noen som ikke synes denne torskevarianten ble god. Den kan serveres med en potetsalat med sukkererter (oppskrift nedenfor).

Fredag: Kjøttboller

Disse kjøttbollene er en gjenganger i ukemenyen. Og det er ikke uten grunn. Sist jeg serverte disse kjøttbollene med rosiner og pinjekjerner ble vi så nysgjerrige på hvor pinjekjernene kommer fra. YouTube hadde svaret (for spesielt interesserte...):

Lørdag: Pølser

Denne pølsegryta er en ny måte servere pølser på. Den er proppfull av urter og grønnsaker; gulrøtter, purre, selleri, løk og hvitløk.

Søndag: Kylling med chilismør og gulrotsalat med valnøtter

På ukas siste dag er det duket for en spensigt kylling med chilismør. Prøv også den deilige gulrotsalaten som blir så god med valnøtter i.

Ha en god uke!

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetpannekake

Så enkelt er det å lage potetpannekake. Et potetpannekake lages av revne poteter og løk som du presser ned i en stekepanne og steker gyllen med smør.

Ingredienser:

5 stk poteter

0,5 stk løk, vanlig gul

salt og pepper

olje/smør til steking

1 ss rosépepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ovnsbakt ørret

Bak laks eller ørret med denne sausen og få en helt ny smaksopplevelse.

Ingredienser:

1 stk ørret, eller laksefilet

1 stk appelsin

1 stk fennikel

2 stk sjalottløk

2 dl crème fraîche

1 ts estragon

2 ss gressløk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Pastinakk som tilbehør

Pastinakk passer veldig godt med gressløk.

Ingredienser:

2 stk pastinakk

3 ss gressløk, hakket

2 ss persille, finhakket

2 ss smør

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

0,5 stk purre

20 g parmesan

2 ss kyllingkraft

1 stk liten pølse snabb

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsalat med sukkererter

Sukkerertene gir god knas til potetsalaten.

Ingredienser:

500 g poteter

100 g sukkererter

1 dl olivenolje

2 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pølsegryte med urter

Pølser er så mye mer enn det vi legger i lompe og spruter ketsjup på.

Ingredienser:

750 g pølse

1 stk gulrot

1 stk purre

1 stilk selleri

1 stk løk

2 fedd hvitløk

1 dl hvitvin

2 ss smør

3 ss urter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kylling med chilismør

Chilismør kan du bruke til kylling.

Til 2 porsjoner:

2 stk kyllingbryst

0,5 stk rød chili

100 g smør

1 fedd hvitløk

2 ss sitronjuice

1 knivsodd korianderpulver

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gulrotsalat med valnøtter

Med disse ingrediensene blir gulroten helt ny.

Ingredienser:

5 stk gulrot

2 ss hakket gressløk

1 stk nektarin

50 g valnøtter

2 ss lønnesirup

1 ss sitronsaft

sitronskall

salt

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!