Uken er planlagt!

Og det er jaggu mye å glede seg til. Det er stort sett veldig enkle retter på menyen. Jeg har lagt inn en liten overraskelse til deg på fredag - det gleder jeg meg til!

 

Mandag: Karbonader er først ut

Mange har viltkjøtt liggende i fryseren. Ta det ut på søndag og la det tine i kjøleskapet.

Har du ikke viltkjøtt? Det går fint å bruke vanlig karbonadedeig (eller kjøttdeig).

 

Tirsdag: Torsk på digg blanding

Torsken er på sitt beste på vinterstid. Og den gjør seg godt sammen med dill og squash. Og mandler, om du er glad i det.

 

Onsdag: Eksotisk supersuppe

Ukens første eksotiske innslag kommer fra Thailand. Denne suppa som (i hundrevis av varianter) går sin seiersgang verden rundt er en sikker vinner.

Utfordringen er å finne kokosmelk og sitrongress, ellers er ikke dette vrient å får til!

 

Torsdag: Sausen som ikke er saus

Denne oppskriften synes jeg alltid funker så godt. Det er egentlig en blanding av "aromater" som ikke kvalifiserer til en saus. Det ligner mer på "topping", får å låne et ord fra muffinsland.

Den består av valnøtter, pinjekjerner, rosiner, hvitløk og oregano. Til denne deilige laksen (eller annen fisk) kan du for eksempel servere grønne bønner.

 

Fredag: En overraskelse venter om du kjøper dette...

Saltimbocca er deilig fredagsmat. Om du bestemmer deg for denne ender du med å kjøpe en flaske Marsala. I så fall foreslår jeg at du også baker noen gode biscotti, serverer et glass Marsala til dessert og dypper kjeksen i den... Nydelig!

 

Lørdag: En på kjakan!

Oksekjaker kan være vrient å få tak i. Det kan byttes med oksehaler (fåes som oftest fryst) eller annet kjøtt som skal koke lenge.

Her tenker jeg faktisk at superpotetmosen er suveren til!

 

Søndag: Krydret, varm supe

Uka avsluttes med en fiskerett fra Marokko - her kan du se hvordan den lages.

 

Mandag:

Christopher Sjuve

Elgkarbonader

Elgkarbonader er ikke som andre karbonader.

Til 4 porsjoner:

800 g kvernet elgkjøtt

0,5 stk rødløk

0,5 ts muskat

0,5 ts ingefær (tørket)

4 ss rømme

2 ts salt

3 skiver loff

2 skiver bacon

Saus

5 stk champignon og gjerne tørket steinsopp

1 stk løk

4 dl fløte

4 ss madeira

Ertepuré

200 g erter, frosne

4 ss smør

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Torsk med dill og squash

Rask og perfekt torsk - ja, her er oppskriften. Dette er en oppskrift på torsk som alle kan lage.

Til 4 porsjoner:

1 potte dill

1 stk squash

2 stk sjalottløk

4 stk poteter

2 ss mandler

1 stk appelsin

2 stk sitronbåter

smør til steking

4 stk torskefilet, ca 150 gram per stykk

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Til 4 porsjoner:

Foriana

1 dl valnøtter

1 dl pinjekjerner

8 fedd hvitløk

2 ss oregano tørket

3 ss rosiner (mørke eller lyse)

4 ss olivenolje

Laks

800 g laksefilet

0,5 stk sitron

olje/smør til steking

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Saltimbocca

Saltimbocca er en italiensk klassiker som er ganske enkel å lage. Her er oppskriften!

Til 4 porsjoner:

4 skiver flatbiff av kalv

8 stk salvie, frisk

8 skiver parmaskinke

pepper, kvernet

0,75 dl marsala

3 ss smør

olje

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Clotilde Dusoulier

Oksekjaker som er kokt lenge

Langkokt oksekjøtt er nydelig. Særlig med denne oppskriften.

Til 8 porsjoner:

1,8 kg oksekjaker eller annet kokekjøtt

2 ss røkt paprikapulver

2 ss ingefær, revet

2 ss spisskum, malt

2 ts havsalt

1 ts kardemomme, malt

1 ts chilipulver (kan sløyfes)

1 ts pepper, sort og nykvernet

1 stk rødløk, i tynne ringer

8 stk svisker, stenfrie

3 ss tomatpuré

1 ss balsamicoeddik

4 dl kraft

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

BBCLifestyle

Marokkansk fiskerett

Denne fiskeretten henter krydderiene fra Nord-Afrika.

Til 4 porsjoner:

2 ss olivenolje

1 stk rødløk, grovt hakket

1 stk søtpotet, i biter

1,5 ts ras el hanout, krydder blanding (se nedenfor)

1 neve aspargesbønner

400 g tomater på boks

1 stk rød chili

2 ts brunt sukker

2 ts fiskesaus (asiatisk)

0,5 stk lime, saften

500 g hvit fisk efilet i biter

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!