Denne uka får du prøve deg på strata! Det er artig, billig og fin middag for deg som både liker gode ting og ikke vil sløse med penga. Jordskokksuppe er nydelig spise i disse dager. Nedenfor finner du alle oppskriftene!

Mandag: Strata er god strategi

Strata betyr noe sånt som lag, eller lagvis. Og det er nettopp det denne retten er: Lag av brød, og en blanding av spinat, egg og fløte.

Enkel og kul start på uka, synes jeg.

 

Tirsdag: En kake er bedre enn fem

Jeg liker tanke på å lage mange kaker på en gang. Og det er slik denne gode gigakaka ble funnet opp. Bland det som skulle bli mange fiskekaker til en stor røre. Og: Bland i potetene også! De må være i små terninger, ellers blir de ikke kokt ferdig.

Sånn, nå smeller du hele dingsen i stekepanna. C-momentet er å snu den etter 8-10 minutter: Legg en tallerken (opp-ned) på toppen og snu stekepanna. La den skli den i panna og stek til den er ferdig.

Den her spises best med litt aioli eller remulade, synes jeg.

 

Onsdag: Suppe på skokker

Jordskokk har en sånn dyp, fin og varm smak som passer godt på vinterstid. Jordskokken er morsom å lage mat med. Den smaker helt ulikt om du koker, baker eller steker den. Helt underlig.

Uansett: Prøv å lage en god suppe på den. I denne oppskriften finner du både sopp og kyllingbuljong som gjør den skikkelig god.

Til alle flinkisser: Her er oppskriften på hjemmelaget buljong.

 

Torsdag: Røkt middag

Dette er en av mine yndlingsoppskrifter. En av grunnene er nok at dette er en kjapp middag, men som ikke er kjip.

I oppskriften nedenfor er remuladen veldig enkel. Jeg synes den blir vesentlig kulere om du har i noen kapers og ansjos, men det er det ikke alle som setter pris på.

 

Fredag: Pizza på fransk

Franskmennene vet å sette navn på ting. De har et eget navn for "hvit baconpizza", nemlig tarte flambee. Og så har de denne pizzaen med sorte oliven, soltørkede tomater og ansjos.

Jeg tenker på den som litt sommerlig - og det kan være en hyggelig påminnelse om at nå går vi mot lysere tider.

 

Lørdag: Torskenøtt

Denne måten å lage torsk på er så god at den fint kan innta hovedrollen på en lørdag.

Da vil jeg helst servere den med gode hasselbackpoteter og ikke minst en skikkelig god hollandaise.

 

Søndag: Svin på stien

Uka avsluttes med snitzel. Etter jula er det ofte mye billig svinekjøtt å finne i butikkene. Det er ikke dumt å benytte seg av de tilbudene.

 

Ha en smakfull uke!

 

Mandag:

Christopher Sjuve

Strata

Strata er en kul og morsom rett med egg.

Til 4 porsjoner:

2 pose spinat

150 g cheddar

1 stk brød, daggammelt

5 stk egg

salt og nykvernet pepper

0,5 ts muskat

2,5 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Gigantisk fiskekake

Når du ikke vil lage mange fiskekaker så lager du denne. Ja, det holder med en fiskekake.

Til 4 porsjoner:

600 g torskefilet

150 g røkelaks

2 stk egg

smør

estragon

1 fedd hvitløk

100 g erter

500 g poteter

1 ss hvetemel

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

BBCLifestyle

Jordskokksuppe

En jordskokksuppe med masse sopp.

Til 4 porsjoner:

Til suppen

200 g jordskokk, renset og hakket

200 g sopp, shiitake

1 stk løk, hakket

1 fedd hvitløk, hakket

1 kvist timian

1 ss smør

1 ss rapsolje

1 l kyllingbuljong

1 dl hvitvin

Salaten

1 ts honning

1 ts eplecidereddik

1 ss rapsolje

0,5 stk rødløk, i tynne skiver

100 g friséesalat

100 g røkt rype kjøtt, i skiver

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Sellerirotremulade med røkt laks

Middag med fisk på 20 minutter? Ikke noe problem.

Til 4 porsjoner:

Sellerirotremulade

3 ss sennep, gjerne Dijon

3 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 stk sitron

1 stk sellerirot

12 stk oliven

salt og nykvernet pepper

urter, gjerne persille, gressløk eller timian

8 skiver røkelaks

200 g ris, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Clotilde Dusoulier

Pissaladière

Dette har ikke blitt en verdenshit for ingenting.

Til 4 porsjoner:

4 skiver butterdeig

8 stk løk

2,5 dl tomatsaus

16 stk sorte oliven, stenfrie

4 stk soltørkede tomater

8 stk ansjosfilet

pepper og urter som rosmarin, oregano og timian

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Svinesnitzel

Svinesnitzel med en veldig, veldig sprø overflate - det blir ikke bedre enn med denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

Snitzel

4 skiver flatbiff

salt og nykvernet pepper

1 stk egg

4 ss hvetemel

4 ss griljermel

2 dl cornflakes

olje

Remulade

1 stk egg

1,5 dl solsikkeolje

2 ss kapers

1 ts sennep

8 stk sylteagurk

urter, friske

Smørdampede grønnsaker

2 stk gulrøtter

2 stilk stangselleri

0,5 stk brokkoli

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!