Denne uka byr vi på foriana, bakte rødbeter med nøtter og elgkarbonader med supersaus.

Velkommen til en nydelig førjulsuke!

Mandag: Bakte, saftige og røde

Denne mandagen skal du bake deg rødbeter!

Gi det en sjanse! Og følger du oppskriften blir du belønnet med saftige, dyprøde rødbeter med deilig smaker av brunet smør, valnøtter og blåmuggost.

Noen som sa kjøttfri mandag?

Tirsdag: Blandingen som gjør fisken god

Foriana er denne deilige miksen av nøtter, rosiner, hvitløk og oregano som man bare må elske. Ha raust med denne blandingen på fiskestykket.

Server gjerne med verdens beste gulrotblanding.

Onsdag: Thaisuppe

Ukens eksotiske kommer fra Thailand. Jeg vet hvor mange som elsker denne thaisuppa, så den dukker opp med jevne mellomrom på ukemenyene mine!

Torsdag: Alt i en panne

Om du vil, kan du titte på videoen vi lagde (for lenge siden!). Målet var å lage en enkel rett med fisk - og bare bruke en stekepanne.

Her er den!

Fredag: Ville karbonader

Det er mange som har karbonader eller kjøttdeig av elg i fryseren. I denne oppskriften serveres de med ertepuré og supersaus.

De kan også lages med vanlig karbonadedeig, selvsagt.

Lørdag: Well done...

Dette er en utfordring. Beef Wellington er laget for jålete restauranter, men kan, med litt kløkt, også lages av deg.

Kos deg på kjøkkenet!

Søndag: Vi elsker svisker

Når det er ribbe i butikkene, ja, da blir svinesteika billigere. Det er ren matematikk (for den som behersker det).

Forslaget er å lage denne - med svisker. Vi kaller det for snikjulefisering.

Mandag:

Erik Hannemann

Rødbeter med blåmuggost og valnøtter

Rødbeter blir gode når de bakes lenge i ovnen. Server dem med blåmuggost, valnøtter og gressløk

Til 4 porsjoner:

3 stk rødbet

75 g blåmuggost

75 g valnøtter

olje

flaksalt

gressløk

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Til 4 porsjoner:

Foriana

1 dl valnøtter

1 dl pinjekjerner

8 fedd hvitløk

2 ss oregano tørket

3 ss rosiner (mørke eller lyse)

4 ss olivenolje

Laks

800 g laksefilet

0,5 stk sitron

olje/smør til steking

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Torsk i panne med fløtesaus

Torsk går raskt å lage. Når du skjærer opp potetene i tynne skiver før de kokes, går det også fort. I denne retten finner du også noen deilige, røde pepperkorn. Frykt ikke! Rosépepper er ikke sterke...

Til 4 porsjoner:

2 stk torskefilet

4 stk poteter

1 stk fennikel

1 stk rødløk

1,5 dl kremfløte

1 dl vann

1 ss rosépepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Christopher Sjuve

Elgkarbonader

Elgkarbonader er ikke som andre karbonader.

Til 4 porsjoner:

800 g kvernet elgkjøtt

0,5 stk rødløk

0,5 ts muskat

0,5 ts ingefær (tørket)

4 ss rømme

2 ts salt

3 skiver loff

2 skiver bacon

Saus

5 stk champignon og gjerne tørket steinsopp

1 stk løk

4 dl fløte

4 ss madeira

Ertepuré

200 g erter, frosne

4 ss smør

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Beef Wellington

Beef Wellington er en klassisk rett hvor en indrefilet bakes inn i butterdeig. Her har du oppskriften!

Til 4 porsjoner:

1 stk okse- eller kalvindrefilet, den delen som er jevn i tykkelse

6 skiver parmaskinkeeller spansk skinke

150 g sopp, gjerne champignon

4 pl butterdeig

2 ss kastanjeeller seks kokte kastanjer

2 ss sennep

pepper, kvernet

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Svinestek med svisker

Svinestek er en suveren måte å nyte godt svinestek på. I denne oppskriften får du svinestek med svisker, salvie

Til 4 porsjoner:

Svinestek

15 stk poteter

15 stk champignon

1 stk svinestek

olje

salt og nykvernet pepper

10 stk svisker, stenfrie

1 stk sitron

4 ss cognac

1 fedd hvitløk

0,5 potte salvie, frisk

Glasserte grønsaker

3 stk gulrot

150 g aspargesbønner

2 ss smør

2 ss honning

50 g valnøtter

50 g pistasjenøtter

Kryddersmør

1 ts estragon, tørket

1 ts timian, tørket

1 ts rosmarin, tørket

1 fedd hvitløk

5 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!