Ukemeny med morsomme oppskrifter

Spennende og rare ting denne uka

Se fram til hverdagene med denne maten!

Sist oppdatert

Matuken byr på en krydret nyvinning (for mange), nemlig en shakshouka! Og det på en mandag, da.

Eller kan du glede deg til å lage en supre remulader, saltimobocca og en suppe du neppe har prøvd før.

Her er ukens ukemeny!

 

Mandag: Shakshouka

Shaksouka er en kul og krydret rett som lages kjapt og greit. Og så er den faktisk kjøttfri.

Det var Clotilde, vår franske vennine, som først gjorde oss oppmersom på denne retten som begynne å bli veldig populær rundt om.

 

Tirsdag: Kul, kjapp og knallgod

Denne retten har jeg lånt av Hugh Fearnley Whittingstall, engelskmannen som driver med moderne opplysningsarbeid om mat av høyt kaliber.

Sellerirotremulade er digg. Og kan du lage majones (som går fortere enn å knyte en skolisse), så kan du lage remulade. Remulade er bare en smaksatt sennep. Og her skal du vende inn fyrstikkbiter av rå selleri og servere det med røkt laks. Skikkelig kul, kjapp og knallgod hverdagsmat.

 

Onsdag: Suppe med... hæ?

Denne grønna suppa blir så god fordi du blander inn mandelsmør. Om du ikke har laget det før, kommer dette til å bli det kuleste du lager i år - sånn gjør du det.

Ellers er suppa rett fram: Stek løk, hvitløk og gulrot, ha i bønner og buljong og la det koke seg ferdig. Og da har tiden kommet for ditt nye mandesmør.

 

Torsdag: Jålete torsdag

Det er litt jålete med smørflyndre på en torsdag. Men, prinsippet kan du bruke på hvilken som helst annen fisk også.

"Dukkah" dukker opp i denne oppskriften. Det er blanding av pistasjnøtter, sesamfrø korianderfrø og spisskumfrø som du bare kjører sammen i blenderen. Lag opp litt og ha det på et glass. Det er nemlig nydelig til en masse ting.

 

Fredag: Rull kjøttet inn med skinke

Den italienske retten saltimbocca. Den lages opprinnelig av kalvekjøtt, men det er ingenting i veien for å bruke svinekjøtt (til en fjerdedel av prisen).

Bank kjøttet flatt, legg på litt salvie og en skinkeskive. Rull det opp stek det gyllent før du gjør det som utgjør hele forskjellen: Hell over søtvinen Marsala og la det koke litt inn.

Server gjerne med de nydeligste potetene som kan lages i en ovn og stekte grønnsaker.

Lørdag: Stilig snitzel

Svinesnitzel er tilbake!

Og her kommer den i bedre utgave enn noen gang før. På utsiden er det sprøere enn noensinne, og innsiden er saftigere en saftigst.

Spander en titt på videoen så skjønner du hvorfor.

 

Søndag: Sur-søt opplevelse

Avslutningen på denne uka er av det klassiske viser. Cluet her er å få til sausen. Det handler om sur-søt saus. Og det beste apparatet du har for å sjekke om den er god er din egen tunge. Før søt? Mer eddik. For sur? Mer sukker.

 

Ha en skikkelig smakfull uke!

 

 

Denne saken ble første gang publisert 23/11 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også