Matuken byr på en krydret nyvinning (for mange), nemlig en shakshouka! Og det på en mandag, da.

Eller kan du glede deg til å lage en supre remulader, saltimobocca og en suppe du neppe har prøvd før.

Her er ukens ukemeny!

 

Mandag: Shakshouka

Shaksouka er en kul og krydret rett som lages kjapt og greit. Og så er den faktisk kjøttfri.

Det var Clotilde, vår franske vennine, som først gjorde oss oppmersom på denne retten som begynne å bli veldig populær rundt om.

 

Tirsdag: Kul, kjapp og knallgod

Denne retten har jeg lånt av Hugh Fearnley Whittingstall, engelskmannen som driver med moderne opplysningsarbeid om mat av høyt kaliber.

Sellerirotremulade er digg. Og kan du lage majones (som går fortere enn å knyte en skolisse), så kan du lage remulade. Remulade er bare en smaksatt sennep. Og her skal du vende inn fyrstikkbiter av rå selleri og servere det med røkt laks. Skikkelig kul, kjapp og knallgod hverdagsmat.

 

Onsdag: Suppe med... hæ?

Denne grønna suppa blir så god fordi du blander inn mandelsmør. Om du ikke har laget det før, kommer dette til å bli det kuleste du lager i år - sånn gjør du det.

Ellers er suppa rett fram: Stek løk, hvitløk og gulrot, ha i bønner og buljong og la det koke seg ferdig. Og da har tiden kommet for ditt nye mandesmør.

 

Torsdag: Jålete torsdag

Det er litt jålete med smørflyndre på en torsdag. Men, prinsippet kan du bruke på hvilken som helst annen fisk også.

"Dukkah" dukker opp i denne oppskriften. Det er blanding av pistasjnøtter, sesamfrø korianderfrø og spisskumfrø som du bare kjører sammen i blenderen. Lag opp litt og ha det på et glass. Det er nemlig nydelig til en masse ting.

 

Fredag: Rull kjøttet inn med skinke

Den italienske retten saltimbocca. Den lages opprinnelig av kalvekjøtt, men det er ingenting i veien for å bruke svinekjøtt (til en fjerdedel av prisen).

Bank kjøttet flatt, legg på litt salvie og en skinkeskive. Rull det opp stek det gyllent før du gjør det som utgjør hele forskjellen: Hell over søtvinen Marsala og la det koke litt inn.

Server gjerne med de nydeligste potetene som kan lages i en ovn og stekte grønnsaker.

Lørdag: Stilig snitzel

Svinesnitzel er tilbake!

Og her kommer den i bedre utgave enn noen gang før. På utsiden er det sprøere enn noensinne, og innsiden er saftigere en saftigst.

Spander en titt på videoen så skjønner du hvorfor.

 

Søndag: Sur-søt opplevelse

Avslutningen på denne uka er av det klassiske viser. Cluet her er å få til sausen. Det handler om sur-søt saus. Og det beste apparatet du har for å sjekke om den er god er din egen tunge. Før søt? Mer eddik. For sur? Mer sukker.

 

Ha en skikkelig smakfull uke!

 

 

Mandag:

Clotilde Dusoulier

Shakshouka

Denne tomatretten er populær i Nord-Afrika og Midtøsten. Den er nært beslektet med den franske ratatouille.

Til 4 porsjoner:

olivenolje

200 g løk, finhakket

1 fedd hvitløk, hakket

200 g paprika

1 stk chili, rød

0,5 ts havsalt

1 ts spisskum

1 ts karve

1 ts paprikapulver

1 ts gurkemeie

1 knivsodd kanel

1 kg tomat

7 stk egg

persille

16 stk oliven

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Sellerirotremulade med røkt laks

Middag med fisk på 20 minutter? Ikke noe problem.

Til 4 porsjoner:

Sellerirotremulade

3 ss sennep, gjerne Dijon

3 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 stk sitron

1 stk sellerirot

12 stk oliven

salt og nykvernet pepper

urter, gjerne persille, gressløk eller timian

8 skiver røkelaks

200 g ris, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Clotilde Dusoulier

Suppe med grønne bønner og mandelsmør

En enkel, grønn suppe som blir himmelsk med en magisk ingrediens - mandelsmør.

Til 4 porsjoner:

3 ss olivenolje

2 stk løk, finhakket

1 fedd hvitløk, hakket

3 stk gulrot

500 g aspargesbønner

salt og nykvernet pepper

1 l kyllingkraft

100 g mandelsmør

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Smørflyndre med valnøtter og brokkoli

Dette er en en morsom måte å lage fisk på.

Til 4 porsjoner:

4 stk flyndrefilet

0,5 stk brokkoli

4 ss smøreost

1 ts timian

1 dl valnøtter

2 ss rosiner

1 ss dukkah

3 ss smør

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Saltimbocca

Saltimbocca er en italiensk klassiker som er ganske enkel å lage. Her er oppskriften!

Til 4 porsjoner:

4 skiver flatbiff av kalv

8 stk salvie, frisk

8 skiver parmaskinke

pepper, kvernet

0,75 dl marsala

3 ss smør

olje

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Svinesnitzel

Svinesnitzel med en veldig, veldig sprø overflate - det blir ikke bedre enn med denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

Snitzel

4 skiver flatbiff

salt og nykvernet pepper

1 stk egg

4 ss hvetemel

4 ss griljermel

2 dl cornflakes

olje

Remulade

1 stk egg

1,5 dl solsikkeolje

2 ss kapers

1 ts sennep

8 stk sylteagurk

urter, friske

Smørdampede grønnsaker

2 stk gulrøtter

2 stilk stangselleri

0,5 stk brokkoli

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Peter Berg

Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog

1 stk purre, i skiver

1 stk persillerot, i biter

1 stk gulrot, i biter

1 stilk stangselleri, i biter

2 stk løk, i skiver

2 ss hvetemel

3 ss smør

1 ss eddik, vanlig 7%

2 ss sukker

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!