På ukens ukemeny får vi boltre oss skikkelig på kjøkkenet!

Du får anledning til å prøve deg på et nydelig hvitløkskum til fisken, lage hjemmelaget kjøttpudding - og ikke minst den royale Beef Wellington.

Håer du får en topp uke!

Mandag: Grønn mandag

En varm og fin suppe er godt å servere på ukens første dag. Dersom du har rester etter kylling eller kjøtt kan du skjære det i terninger og slippe det opp i suppa.

En suppe blir fort mere stas om du serverer litt nybakt brød til, selvsagt. Min rasteste vei til hjemmebakt lykke er å bruke oppskriften på pizzadeig, trille ut pølser, pensle med egg og strø med sesamfrø. Det duger jaggu godt på en mandag!

 

Tirsdag: Det handler om å steke fisken riktig

Ukas første fiskerett serveres med rødgrønt tilbehør av asparges og reddiker (som smaker godt, helt uavhengig av politisk blokktilhørighet). For at denne retten skal smake godt er viktig å steke fisken riktig - her er tipsene du trenger.

 

Onsdag: Hjemmelaget kjøttpudding

Det er slett ikke vanskelig å lage en kjøttpudding.

Det klassiske er å servere den med en god, brun saus og kokte poteter. Det er også lov å servere litt grønnsaker til - for eksempel på denne måten.

 

Torsdag: Torsk på ryggen

Ikke bli redd når det står "torskerygg". Det betyr bare en torskefilet som er litt trimmet - altså at det tynneste er skåret bort.

Og det skummet? Vel, du trenger ikke lage skum av det - du kan servere det som en vanlig saus.

 

Fredag: Knaskefredag

Jeg satt og tenkte på hvor godt det er med et bord full av knask og godsaker.

Og jeg fikk det for meg at det er nettopp det fredagene er skap til. Knasking!

Dermed blir det ikke helt konvensjonell middag denne fredagen. Men, på bordet står det nachos med ostesaus.

Og det skulle jammen være gode nyheter for de fleste!

Men, på dette bordet er det også følgende godsaker:

 

 

Lørdag: Den sprøeste snitzelen

Lørdagen feirer vi med en den sprøeste svinesnitzelen du har spist. Nemlig, den med cornflakes. Ja, du vender altså kjøttet i mel, egg og så en blanding av griljermel og kunst cornflakes. Det er vrient å forestille seg noe sprøere.

Server gjerne noen flotte, ovnsbakte poteter til.

 

Søndag: Staselig søndag

Denne uka avsluttes på staselig vis med en stor og majestetisk Beef Wellington.

Den krever litt teknikk og ferdigheter, men jeg vet at du får det til.

I prinsippet er dette en indrefilet som er pakken inn i lag med sopp, kastanjer, spekeskinke og til slutt et lag med butterdeig. Og butterdeigen må skånsomt rispes for å det deilig, fristende mønsteret som vitner om at du er dødsrå på kjøkkenet.

Server gjerne denne klassikeren med noen gode poteter og kanskje gulrotsalaten som er den beste gulrotsalaten som finnes.

 

Ha en smakfull uke!

 

Mandag:

Sellerisuppe

Det er slik du lager sellerisuppe. Enkelt og elegant.

Ingredienser:

1 stk løk

2 fedd hvitløk

3 ss kylling buljong (eller to terninger)

1 stk selleri, ca 10-12 stenger

2 dl kremfløte

1 l vann

salt og pepper

olivenolje

1 klype timian, frisk

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Stekt fisk med asparges og reddiker

Fisken blir perfekt om du steker fisken på høy varme. Og husk å ta den ut av kjøleskapet før du begynner.

Til 4 porsjoner:

800 g torskefilet

10 stk reddik

20 stk mini asparges

1 neve cashewnøtter

3 dl basmatiris

3 ss timian

olje/smør til steking

4 ss smør (smeltes og helles over til slutt)

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Kjøttpudding

Hjemmelaget kjøttpudding er godt og enkelt å lage.

Til 4 porsjoner:

400 g kjøttdeig

400 g kjøttdeig av svin

4 dl melk

2 ss potetmel

1 stk egg

1 ts muskat, malt

1 ts ingefær, malt

2 stk løk

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Foto: EFF

Pannestekt torskerygg med bakte rotfrukter og hvitløkskum

Stekt torsk blir veldig godt sammen med grønnsaker.

Til 2 porsjoner:

400 g torskefilet

2 fedd hvitløk

1 kvast timian

2 ss smør

Grønnsaker

1 stk gulrot

1 stk sellerirot

1 stk persillerot

1 ss smør

1 ss olivenolje

1 kvast timian

2 fedd hvitløk

3 dl fiskekraft

1 dl kremfløte

1 ss smør

2 fedd hvitløk

6 stk mandler, skåldede

0,5 dl hvitvin, tørr

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Grillede blåskjell i urtesmør

Her er Bent Stiansens geniale oppskrift på blåskjell som du lager på grillen!

Til 4 porsjoner:

2 kg blåskjell

0,5 dl sitronsaft

1 dl hvitvin

150 g smør

2 fedd hvitløk

2 dl hakkede urter som persille, gressløk, estragon og dill

0,5 ss finkvernet, hvit pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Svinesnitzel

Svinesnitzel med en veldig, veldig sprø overflate - det blir ikke bedre enn med denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

Snitzel

4 skiver flatbiff

salt og nykvernet pepper

1 stk egg

4 ss hvetemel

4 ss griljermel

2 dl cornflakes

olje

Remulade

1 stk egg

1,5 dl solsikkeolje

2 ss kapers

1 ts sennep

8 stk sylteagurk

urter, friske

Smørdampede grønnsaker

2 stk gulrøtter

2 stilk stangselleri

0,5 stk brokkoli

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Beef Wellington

Beef Wellington er en klassisk rett hvor en indrefilet bakes inn i butterdeig. Her har du oppskriften!

Til 4 porsjoner:

1 stk okse- eller kalvindrefilet, den delen som er jevn i tykkelse

6 skiver parmaskinkeeller spansk skinke

150 g sopp, gjerne champignon

4 pl butterdeig

2 ss kastanjeeller seks kokte kastanjer

2 ss sennep

pepper, kvernet

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!