Høsten er i ferd med å feste grep. Da må vi sørge for mat som kan hamle opp med gult løv og mange hverdager. I denne ukens ukemeny får du viltkjøtt å styrke deg på. Vi hilser også på blomkålen, kveita, gulbetene og lammebogen.

Her er ukens ukemeny!

 

Mandag: Laksepasta med grønt selskap

En enkel middag venter på deg denne mandagen: kok opp pasta og legg i ertene når det gjenstår omtrent et minutt og server det med stekt sjalottløk og laks.

Aromatene er dill og sitronskall - det gir retten et friskt og fint preg.

 

Tirsdag: Fin finbiff

Finnbiff markerer høstens inntog. Og denne gangen serveres det med det allmektige baconet og kremet blomkål. Det blir den mest velsmakende tirsdagen på lang tid.

 

Onsdag: Suppe på den hvite prinsen

Denne ukens suppe lages på høstens hvite prins - blomkålen. Kok den sammen med stekt løk og server med deilige krutonger, bacon og masse gressløk.

 

Torsdag: Fisk på gul seng

Hellefisken, kveita, kommer på bordet sammen med beter - rødbeter, polkabeter eller gulbeter, se hva du finner!

I denne retten dampes kveita i hvitvin, men du kan gjerne bytte den med eplemost. Retten er en sånn "moderne" rett hvor det ikke er mye stivelse (altså potet, ris, pasta...). Her er det fisk, beter og nøtter! Se video her, så blir det ikke noe krøll.

 

Fredag: Chowtime

Denne gryteretten skal du sette på bordet fredagen kveld. Det er sopp, svinekjøtt og en livlig duft av karri.

Server den gjerne med litt brød, nybakt fletteloff, om du orker. Og jeg liker å ha litt ekstra cashewnøtter, kanskje litt rømme og friske urter for å piffe opp chow-chowen litt ekstra.

 

Lørdag: Helt pudding

En kjøttpudding er faktisk morsomt og enkelt å lage. Du trenger to pakker kjøttdeig - jeg bruker en med svin og en med storfe.

For å smaksette skikkelig liker jeg å bruke sopp, gjerne fersk kantarell om jeg får tak i. Det står ikke noe om soppen i oppskriften, men det kan du eventuelt bare steke og blande inn.

Til denne nydelige kjøttpuddingen foreslår jeg rett og slett fløtegratinerte poteter. Nydelig tilbehør som du har i ovnen sammen med puddingen.

 

Søndag: Lammebogen som fikk en ny venn

Uka avsluttes med å langsteke en lammebog, eller annet lammekjøtt. Noen reagerer kanskje på at det er ansjos i denne retten, men frykt ikke. Den er bare med på å tilføre litt salt og dybde i smaken - ikke en levende sjel vil mistenke deg for å bruke ansjos...

Servere den gjerne med hvite bønner som du blander inn med noen stekt løk og noen grønnsaker (selleri, paprika og squash, for eksempel.) Bruk gjerne hermetiske bønner du får på boks.

 

Med dette ønsker jeg alle sammen en skikkelig, fin og velsmakende uke!

 

 

 

Mandag:

Erik Hannemann

Laks og pasta

Så enkelt og så godt blir pasta med laks på denne måten.

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

100 g erter

dill, frisk

1 stk sjalottløk

sitron skall (bare det gule)

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Finnbiff med blomkål og bacon

Finnbiff (reinskav) blir supert på denne måten.

Ingredienser:

500 g finnbiff

1 stk løk

4 skiver bacon

4 stk gulrøtter

persille

2 dl crème fraîche

salt og pepper

1 stk blomkål

150 g smør

1 stk poteter

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe har aldri vært bedre...

Ingredienser:

1 stk løk

2 stk blomkål

2 dl kremfløte

5 skiver bacon

3 skiver loff

salt og nykvernet pepper

1 ts muskat

1 ss gressløk, finhakket

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Kveite med gulbeter

Gulbeter er rødbetenes gule bror. Litt søtere, mye gulere.

Til 4 porsjoner:

4 stk gulbet

800 g kveite

8 stk vårløk

2 dl hvitvin

2 ss smør

75 g valnøtter

dill

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Alf Børjesson

Chow-chow

Veldig populær mat på 70-tallet. Gryterett med svinekjøtt, sopp, ananas og mye mer. Tilbehør som nøtter, banan, agurk m.m. ble servert i skåler ved siden av.

Til 4 porsjoner:

600 g svinekjøtt i strimler

2 ss olje

1 ts karri

2 stk løk i tynne båter

6 stk fersk sopp

1 ts salt

0,5 ts pepper

3 dl vann

1 ts buljongpulver

1 bokser hermetisk ananas i biter, liten boks

1 stk rød paprika i strimler

2 stk syrlig eple i terninger

2 ts finhakket syltet ingefær

2 ss tomatpuré

1 ss maisenna

1 dl matfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Kjøttpudding

Hjemmelaget kjøttpudding er godt og enkelt å lage.

Til 4 porsjoner:

400 g kjøttdeig

400 g kjøttdeig av svin

4 dl melk

2 ss potetmel

1 stk egg

1 ts muskat, malt

1 ts ingefær, malt

2 stk løk

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Clotilde Dusoulier

Langstekt lammebog med rosmarin, ansjos og sitronskall

Dette er måten lammebogen får skikkelig god smak.

Til 4 porsjoner:

Paste

1 kvist rosmarin

1 stk sitron

3 fedd hvitløk

2 ss sennepsfrø

pepper, sort og nykvernet

2 ss balsamicoeddik

2 ss olivenolje

Lammebogen

2,2 kg lammebog

8 stk cherrytomat

4 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!