Uken er planlagt!

Her er en fiks ferdig ukemeny som gjør uken din litt enklere. Du kan se fram til en vårlig start, en thaisuppe som alltid smaker, grillet makrell og en veldig makelig søndagsmiddag.

Kos det med vårmaten!

 

Mandag: Grønn og vårlig start

Aspargesen hører våren til. I denne retten får den selskap av bacon. Det er alltid hyggelig.

I tillegg er det pinjekjerner og parmesan som gjør at denne retten blir en flott start på uka.

 

Tirsdag: Det som gjør fisken best

Foriana er den kuleste blandingen av nøtter, oregano og rosiner som tryller laksen opp i eliteserien.

Hakk, bland og stek det gyllent i smør før du øser den over fisken. (Foriana er også nydelig til kjøtt). Server gjerne laksen med grønne bønner og de beste ovnsbakte potetene som finnes.

 

Onsdag: Suppa du ikke går lei av

Ukens suppe kommer fra Thailand. Dette er den klassiske thaisuppa som det er umulig å bli lei av. Det skjer noe magisk når kokosmelk, lime, sitrongress og karri blandes.

Du kan gjerne gjøre suppe mer mettende ved å ha i flere grønnsaker, for eksempel grønne bønner, asparges eller til og med brokkoli.

 

Torsdag: Kokkenes revansjefisk

Denne retten dukket opp i kokeboka om personalmaten til verdens beste (nå nedlagte) restaurant El Bulli.

Det handler om å bake fisk samen med løk, fisk og tomter. Kokkene (og du?) liker det klassiske og enkle.

 

Fredag: Hamburger på ny måte

Vi klinker til med en skikkelig burger denne fredagen!

Heston Blumenthal er en vår tids matgiganter. Han er like omstridt som populær. Mest fordi maten hans er så "rar" (med mindre du synes egg og baconiskrem, sneglegrøt og spiselige gin-tonics er konvensjonelt).

Denne burgeren har også hans tøtsj, selv om den er mer gjennomførbar enn restaurantmaten til Heston. Om du ikke får tak i Hestons burgere (Mathallen i Oslo bruker hans metode) kan du fortsatt glede deg over den kule osten i denne sausen. Og ikke minst den fabelaktige dressingen som vil endre burgerlivet ditt for alltid.

 

Lørdag: Grillede vårsmaker med makrell

Asparges og makrell er våren for mange. Inkludert meg. Sammen med båtpuss, kalde morgener og lengsel etter sommerferie.

Du må ikke bruke grill. Grillpanne er nest best, men det går også fint med vanlig stekepanne.

 

Søndag: Kjapp avslutning

Vi avslutter denne uka med en enkel middag. Selv om jeg liker å servere kalvestek og fine søndagsmiddager hender det at det ikke blir tid til slike kulinariske eskapader.

Så, for en gangs skyld skal jeg nøye meg med en liten, fin, enkel og rask middag: Kok opp vann med litt olje, ha i couscous og erter. Server couscousen med stekt vårløk og pølse - gjerne chorizopølse.

 

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Pasta med asparges

Enkle pastaretter får vi ikke nok av. Her er en kul variant med asparges og bacon.

Til 4 porsjoner:

400 g pasta, penne

12 stk asparges

1 fedd hvitløk

4 ss pinjekjerner

olivenolje

8 skiver bacon

3 ss sitronsaft

salt og nykvernet pepper

75 g parmesan, nyrevet

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Til 4 porsjoner:

Foriana

1 dl valnøtter

1 dl pinjekjerner

8 fedd hvitløk

2 ss oregano tørket

3 ss rosiner (mørke eller lyse)

4 ss olivenolje

Laks

800 g laksefilet

0,5 stk sitron

olje/smør til steking

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Foto: Erik Hannemann

Fisk med poteter og tomat

Dette er en enkel oppskrift på fiskemiddag som alle kan lage.

Til 4 porsjoner:

2 stk fisk

250 g poteter

2 fedd hvitløk

6 ss persille, finhakket

2 stk løk

olje eller smør til steking

1 ts paprikapulver

4 dl fiskekraft

1 ss maisenna

1 ts majones

4 stk tomat

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Hestons hamburger

Dette er den supre oppskriften på Heston Blumenthals hamburger.

Til 4 porsjoner:

Osten

225 g cheddar, revet

1 ts worchestershiresaus

0,5 ts sennep

25 g maisenna

0,5 ts tørrgjær

1,25 dl øl

Hestons hamburgerdressing

50 g ketchup

75 g majones

2 ts sennep

Kjøtt og grønt

4 stk hamburger

1 ss olje

4 stk sylteagurk

4 stk hamburgerbrød

2 stk tomat

1 stk løk, i skiver

salat

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Øystein Westlie

Grillet makrell

Bli en mester til å grille makrell i sommer!

Til 4 porsjoner:

4 stk makrell

2 ts salt og nykvernet pepper

3 stk sitron

1 kvast timian

1 ss rapsolje

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Couscous med chorizo

Det blir ikke raskere middagsmat enn med couscous. I denne varianten får du også litt chorizo og erter.

Til 4 porsjoner:

4 dl couscous

3 dl vann

200 g chorizopølse

200 g erter

buljong

2 stk vårløk

olivenolje

2 stk sitronbåter

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!