En ny ukemeny er laget fiks ferdig til deg!

I løpet av denne uka skal smaksløkene stifte bekjentskap med en nordisk wok, basilikumsaus, thaisuppe. Og så skal du få bryne deg på å lage en paideig. Det klarer du fint!

Mandag: Den beste suppa

Vi begynner med et brak denne uka!

Denne thaisuppa er slik som en thaisuppe skal være. Fra kokosmelken kommer fylden, karri gir oss dybden og lime gir oss den deilige syrligheten sammen med sitrongresset.

I oppskriften er det kylling, men det er ingenting i veien for å bytte med fisk eller bare ha flere grønnsaker i.

Tirsdag: Selvsagt kan du lage pai!

Klarer du å lage en pai i full fart?

Klabert.

Det er bare å kjøre smør og mel sammen i en kjøkkenmaskin - og så drypper du litt vann i til det samler seg til en deig.

Når man forsteker deigen blir den ikke kjip og soggy. Det bør ikke ta mer en 10-12 minutter - og den tiden bruker du til å lage innholdet: Pisk sammen egg, crème fraîchen, melka og bland inn reker og fisk. Hell i formen og stek til det stivner, det tar en halvtimes tid.

Onsdag: Bacon med pasta

Ukens pastarett er av det enkle slaget. Det handler om å blande bacon med spinat. Du kan gjerne steke bacon i ovnen, så har du bedre plass på komfyren.

Torsdag: Ukens beste saus

Det som gjør denne retten så fin er den milde basilikumen. Det er viktig å vende den inn helt til slutt, den tåler ikke godt varme.

Ørreten bakes i ovnen - da har du mest kontroll og unngår at den blir tørr og trist.

Fredag: Kamskjell med pepperens indre kvaliteter

Retten er hentet etter et dypdykk i arkivet. Du begynner med å få frem det beste i pepperens ved å riste det i en varm panne. På den måten kommer duften opp i nesa - det som er pepperets indre kvaliteter.

Ferske kamskjell er rådyrt (selv om det ikke burde være det). Du kan gjerne kjøpe dem frosne (mye billigere) og tine dem over natten i kjøleskapet.

Det viktigste for et godt resultat er å tørke dem skikkelig, skikkelig godt før de stekes, eller får de ikke den karamelliserte overflaten du vil ha når du steker. 

Lørdag: Finnbiff med ny teknikk

Om wokpannen hadde kommet til Norge for 200 år siden, hadde vi hatt flere retter som denne her. Her spretter kål, viltkjøtt og einerbær rundt om i wokpannen i skjønn forening.

I oppskriften står det kvernet viltkjøtt, men det er finfint å bruke finnbiff, altså reinsdyrskav.

Og så låner vi litt smak fra Østen gjennom soyasausen.

Søndag: Langkokt svinekjøtt

Vi avslutter uka med å koke kjøtt i øl hele dagen - eller i alle fall mange timer. Det er ikke mye arbeid med denne retten. En ting er dog viktig å få med seg, nemlig å ha i litt sukker - ellers blir det fort bittert.

Jeg elsker å lage en skikkelig potetmos til denne retten.

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Øystein Westlie

Pai med ørret og reker

Kunsten med pai er å lage en god bunn og med denne oppskriften får du garantert en sprø og velsmakende bunn.

Til 4 porsjoner:

Paibunn


175 g hvetemel

0,5 ts sukker

120 g kaldtsmør

3 ss kaldtvann

Fyll

200 g reker, pillede

200 g ørretfilet

2 stk egg

1 dl crème fraîche

1,5 dl h-melk

50 g parmesan

1 fedd hvitløk

1 ts salt

pepper

dill, frisk

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Panopticon

Pasta med bacon, spinat og feta

Rask pasta? Du har funnet den...

Til 4 porsjoner:

600 g pasta, fersk

4 ss fetaost, i terninger

400 g spinat, frisk

4 stk tomater

3 ss smør

2 stk sitronbåter

1 fedd hvitløk

4 skiver bacon

2 ss valnøtter

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Bård Ek

Ørret med basilikumsaus

Et enkelt, men likevel raffinert måltid som kan serveres både til hverdag og som søndagsmiddag.

Til 4 porsjoner:

600 g ørret

0,5 ss olje

0,5 ts salt

0,5 ts pepper

Basilikumsaus

3 stk sjalottløk

2 ss olje eller smør

1,5 dl hvitvineller eplejuice

3 dl fiskebuljongterninger

2 dl helmelk

1 potte basilikum

Tilbehør

2 stk hjertesalat

16 stk cherrytomat

8 stk poteter

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Foto: Panopticon

Pepperstekt kamskjell med couscous og appelsinsaus

Kamskjell blir nydelig når du steker dem med pepper - og serverer med couscous og appelsin.

Til 4 porsjoner:

2 ss pepperkorn

12 stk kamskjell

olje til pensling

Couscoussalat:

500 g couscous

5 dl vann

1 ss olje

0,5 ts salt

2 ss tomat concassé (se tips)

2 ss hakkede urter

1 ss hakket sjalottløk

1 ss frisk presset lime saft

olivenolje, extra virgin

salt

pepper

Appelsinsaus:

2 ss sukker

3 dl saft av appelsin

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Ove Lindfors, Linnea Press

Nordisk viltwok

Einebær, timian, kål og sopp er velsmakende ingredienser i denne woken. Potetmos, gjerne smakt til med revet ost, er godt til.

Til 4 porsjoner:

500 g viltkjøtt - kværnet

1 stk purre

300 g kål

2 stk gulrøtter

200 g champignon

1 ss olje

1 ss smør

10 stk einebær - grovstøtte

2 stk timian, tørket

1 ss soyasaus

1 ss viltbuljong - eller viltfond

2 dl vann

2 dl tyttebær - fryste

1 ts salt

0,5 ts pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Svin i mørkt øl

Denne retten skal koke lenge, lenge. Og når den har kokt lenge, så skal den koke litt til. Da blir svin i øl så godt at du for alltid vil elske denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

800 g svinekjøtt

2 stk løk

1 stk portobellosopp

2 stk laurbærblad

5 fedd hvitløk

2 ss brunt sukker

2 stk nellikspiker

1 stk øl

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!