For de aller fleste er ikke januar måneden man skeier ut.

Det er som regel like god plass i lommeboken som i kjøleskapet - like tomme begge deler.

Jeg har samlet et knippe billige retter og forsøkt å ikke la det gå utover elegansen. Vi skal jo komme oss til neste lønning med æren i behold, ikke sant?

Her er ukens ukemeny.

 

Mandag: Verdens billigste suppe

Vi begynner denne uka med en fransk klassiker. Den er like elegant som den er billig. Franskmennene spiser den gjerne kald, men jeg liker den varm. Og jeg digger å steke litt pølse, helst chorizo, og servere den med det.

Den lages av poteter og purre og er noe av billigste du kan lage.

Tirsdag: Spagetti med parmesan

Spagetti og pepper (og parmesan) er kanskje ikke det sunneste alternativet i kokeboka. Men, dersom du er på jakt etter noe billig og raskt er det vrient å slå denne. Cacio e pepe kaller italienerne dette - det er digg, kjapt og billig.

Server gjerne noen rå grønnsaker for å lette på samvittigheten!

Onsdag: Pytt i panne med elegant topping

Å posjere egg gjøre du enklest på denne måten. Når du skal lage pytt i panne, så ta en sjekk i fryseren. Det skulle ikke forundre meg om du fant ett og annet godt kjøttstykke du kan hakke opp.

Torsdag: Jeg-lengter-etter-sola-suppe

Suppe er den rimeligste maten, så derfor er det to supper denne uka. Gulrotsuppe er best (synes jeg) når den smakes til med appelsin, ingefær og timian. Ta det du har! (vent på lønninga om du ikke har...).

Fredag: Blåskjell med thaikrydder

Blåskjell er på sitt beste nå på vinteren. Det er kjapp mat. Det er billig. Det er godt.

Likevel er det ikke mange som spiser det.

Utrolig.

Det kommer nok av at mange kvier seg for å lage dem - og at man er redd for at de er dårlige.

Nei, blåskjell som du kjøper i butikken er det uhyre liten sjanse for at er dårlige. Kjøp deg et nett (eller be om et halvt, de deler dem gjerne for deg!).

Når er de ferdig?

Når de har åpnet seg.

Så enkelt kan det være: Maten sier ifra selv!

Lørdag: Flat fisk bakt i ovnen

Flyndre er en av de billigste fiskene å få kjøpt (som ikke er oppdrett). Og den lage akkurat som annen bakt fisk, nemlig: Legg den i en ildfast form, har på urter, klem over litt sitron og smør, sett den i ovnen og bak til den er ferdig (på 180 grader).

Til denne fisken foreslår jeg å lage en solid potetsalat med grønne bønner, pinjekjerner og sukkererter.

Søndag: Vintergrillet grillet kylling

Uke avsluttes med en enkel oppskrift på kylling og chèvre. Skjær tynne skiver av eple og en fennikel i båter som du vender med en god dressing på olivenolje og sitron. Legg på stekt kylling (eller grillet i grillpanne) og biter av chèvre.

Noen ganger er det kjekt å servere den med en klikk remulade.

Mandag:

Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

0,5 stk purre

20 g parmesan

2 ss kyllingkraft

1 stk liten pølse snabb

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Til 2 porsjoner:

20 g salt

1 l vann

250 g spagetti

10 stk pepperkorn

4 ss smør

2 ss revet parmesan (eller 50/50 parmesan og pecorino)

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Øystein Westlie

Pytt i panne med posjert egg

Dette er intet mindre enn den perfekte restematen! Og så godt som det er!

Til 4 porsjoner:

4 stk potet, kokt

4 stk gulrøtter, kokt

2 stk sjalottløk

2 ss olivenolje

salt

pepper

4 dl erter, frosne

2 ts eddik

4 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Blåskjell thai style

Denne blåskjellretten, som på thailandsk heter Pad Hoi Malaeng, smaker både sterkt, salt og søtt, og har en fin anislignende tone fra thaibasilikum.

Til 6 porsjoner:

2 kg blåskjell

2 stk rød chili uten frø

2 fedd hvitløk

8 cm ingefær

olje

5 ss østerssaus

0,5 ts pepper, svart

1 stk lime

1 neve thaibasilikum

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Flyndre (rødspette)

Flyndre er enkelt, godt og super mat til hverdag og fest.

Ingredienser:

1 stk rødspette, eller annen flyndre på samme størrelsen

1 stk sitron

0,5 potte timian

salt og pepper

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Kylling og chèvre

Middag på 20-minutter. Dette middagstipset er gull verdt.

Til 4 porsjoner:

2 stk fennikel

4 ss olivenolje

2 stk sitronbåter

2 stk eple

150 g mild chèvre

4 stk kyllingbryst

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!