Det er godt å kjenne hvordan årstidene virker på kroppen. Og på appetitten. Jeg har lyst på solide retter og kroppen hungrer etter store, deilige rødbeter, fete, røkte bøklinger og kål.

På denne tiden av året er ikke naturen alene. Den får også god hjelp av kulturen. Etter en lang ferie med masse (garantert for mye) mat er også hele Norge gira på fôr uten svinefett. Vi står foran den årlige, nasjonale detoxen.

Vi liker å tenke på januar som måneden for forbedring av nasjonal helse og vi forbereder oss på bikinisesongen. Det er nå vi tenker at vi skal vaske kroppene rene for syndige julekalorier.

Det er tull alt sammen, selvsagt. Men, det som ikke er tull er at kroppen, kulturen og naturen er gira på god vintermat. Og her er mitt forslag til ukemeny, med fiskekaker, kjøttpudding med kål og hjemmelagde knekkebrød:

Mandag: En billig start på uka med løk og egg

Vi begynner med en av de billigste matrettene som finnes. Du koker løken sammen med laurbær som gir deg denne trygge, gode vintermatfølelsen.

Retten minner unektelig mye om en løksuppe, men er litt kulere når du serverer den med et posjert egg. Har du ikke posjert egg før, se denne videoen her.

 

Tirsdag: De kjappeste fiskekakene

Fiskekaker lager du enkelt ved å kjøre fiskefilet i en kjøkkenmaskin sammen med salt, potetmel og melk. I disse fiskekakene tilsettes også litt løk og purre (kjør det i blenderen først, før du har i fisken).

 

Onsdag: Kjøttpuddingen som er gull verdt

Å lære seg kunsten å lage en kjøttpudding er en gull verdt for en familie. Den kan nemlig fint lages dagen i forveien. Og det går (nesten) like fort å lage en som å lage to (legg en i kjøleskapet eller frysa, så har du middagen klar!).

Slik gjør du det: Bland kjøttdeig, salt, potetmel, vann, egg, tomatpuré, timian og litt pepper til en jevn farse. Bruk en brødform og legg kjøtt og eventuelle grønnsaker lagvis og bak i ovnen på 200 grader.

 

Torsdag: Torsken som flaker seg

Vi er inne i de månedene hvor torsk smaker best. Se for deg hvordan torsken flakes når den stekes - og bli sulten.

Server torsken på en seng (som de sier) av stekte potet- og squashterninger. Ha i noen mandler så blir det litt knas og litt appelsin for å minne deg om at det går mot lysere tider. 

 

Fredag: Thaimat på fredagskvelden

Alle vil glede seg til denne kvelden hvor det serveres thaisuppe. Det er omtrent så langt unna julematen du kommer.

Finner du ikke alle ingrediensene, så klarer du deg likevel langt om du har karri og kokosmelk.

 

Lørdag: Denne lørdagen skal du bake rødbeter

Jeg vet at mange tenker at du ikke kan servere rødbeter til middag - på en lørdag! Men, jo, det kan du godt gjøre!

Se denne videoen av hvordan du gjør det - og jeg tipper du blir inspirert nok til å prøve.

Selv serverte jeg denne i et selskap hvor det også var rakefisk, bakt karpe og Beef Wellington. Og det var ingen tvil: Rødbetene var det beste på bordet.

De blir nemlig så gode når de bakes i ovnen og serveres med valnøtter, brunet smør og blåmuggost.

Søndag: Hjemmelagde knekkebrød

Vi avslutter uka med å bake knekkebrød. Legg ved i peisen, finn fram en juleøl du ikke drakk opp og server ferskbakte knekkebrød med godt pålegg og gjerne litt røkt fisk. Jeg foreslår bøkling eller makrell.

 

Ha en herlig start på matåret 2015!

Mandag:

Erik Hannemann

Løk og egg

Billig mat? Jo, da skal du prøve den sjokkerende gode retten med egg og løk. Den får du for en slikk og ingenting.

Til 2 porsjoner:

3 stk løk

3 dl vann

3 ss smør

1 stk laurbærblad

150 g ost

2 stk egg

persille

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Lisa Westgaard

Grove fiskekaker

Til 4 porsjoner:

400 g seifilet

0,5 ts salt

1 ss potetmel

1 dl melk

0,25 ts hvit pepper

2 ss finsnittetpurre

2 ss finhakket løk

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Astrid Hals

Kål- og kjøttpudding

En god, gammeldags kålpudding slik bestemor lagde den.

Til 4 porsjoner:

750 g kål

2 stk løk

2 stk poteter

1 pk buljong

bacon

500 g kjøttdeig

2 ts salt

1 ss potetmel

2 dl vann

2 stk egg

2 ss tomatpuré

2 ts timian

pepper

poteter

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Torsk med dill og squash

Rask og perfekt torsk - ja, her er oppskriften. Dette er en oppskrift på torsk som alle kan lage.

Til 4 porsjoner:

1 potte dill

1 stk squash

2 stk sjalottløk

4 stk poteter

2 ss mandler

1 stk appelsin

2 stk sitronbåter

smør til steking

4 stk torskefilet, ca 150 gram per stykk

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Rødbeter med blåmuggost og valnøtter

Rødbeter blir gode når de bakes lenge i ovnen. Server dem med blåmuggost, valnøtter og gressløk

Til 4 porsjoner:

3 stk rødbet

75 g blåmuggost

75 g valnøtter

olje

flaksalt

gressløk

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Knekkebrød

Knekkebrød er kanskje det enkleste å bake. Så lenge du klarer å smøre deigen utover - det er det vanskeligste. Denne oppskriften gir to langpanner med hjemmelagde knekkebrød.

Til 4 porsjoner:

2 dl havregryn

2 dl spelt, sammalt

1 dl linfrø

2,5 dl sesamfrø

2,5 dl solsikkefrø

2 ts salt

4 dl vann

1 ts honning

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!