Test av rødvin på papp 2015

Vinneren er en god og fyldig italiener

Vi har testet 28 pappviner til påsken.

TETT I PAPPTOPPEN: Mange gode viner i påskens største rødvinstest.  FOTO: Øyvind Lie

TETT I PAPPTOPPEN: Mange gode viner i påskens største rødvinstest. FOTO: Øyvind Lie Foto: FOTO: Øyvind Lie

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Pappvin er førstevalget for hyttefolket og da er det særlig rødvin som gjelder.  Sammen med perfekt tilberedt lammelår. Enten den klassiske varianten,  eller kanskje du skal tråkke til med Bent Stiansens hvitløksspekkede variant?

Avslutt gjerne det hele med denne superenkle, knasende desserten.

Utvalg

Alle vinene er hentet fra listen over fjorårets mest solgte og vi har deretter tatt utgangspunkt i de dyreste per antall liter.

Greit nivå

I fjorårets test  fikk vinneren Rocca di Montemassi Sangiovese 82 poeng, årets beste er også en italiener ved navn Barone Ricasoli Formulae 2013. Den får 81 poeng. Testpanelet sier: "Den dufter vanilje, plomme, kirsebær og røde bær. Den har saftige tanniner og god fylde og syre. Saftig, balansert frukt og noe kort i avslutningen."

Oppdatering: Når det gjelder Signature Series Brunel CdR har importøren opplyst oss om at det er oppdaget et varierende kvalitetsavvik på en tapning (lot 14349-14352), og at vinen vi har testet trolig er fra dette partiet. De har trukket resten tilbake, og leverer nå nyere partier av denne vinen

Kriterier

Alle vinene er vurdert etter lukt, smak og totalinntrykk. En god vin skal være godt balansert. Da snakker vi gjerne om forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tanniner, alkohol og sødme.

Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer. Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker. En god vin skal ha høy konsentrasjon.

Vinfakta

Smakerne bruker begreper som lengde, tanniner, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Alkohol, garvestoff og fruktkonsentrasjon bidrar mest til fylden.

Tannin, også kalt garvestoff, kommer fra druenes skall, stilker og steiner. Det er tannin som gjør at du føler deg tørr i munnen av noen typer rødvin, men det har også en konserverende virkning. Viner som skal lagres bør ha mye garvestoff.

Fruktighet Dette begrepet beskriver hvor sterkt preg vinen har av frukter og bær. I rødvin går assosiasjonene oftest til mørke bær eller frukter, som solbær, kirsebær, bringebær, plommer m.m. Fruktigheten avtar når vinene lagres.

Lengde En vin med god lengde har en smak som sitter lenge i munnhulen. EDa snakker vi om en god vin, i motsetning til en kort vin der smaken  forsvinner fort.

Husk også at vi gjør også mindre tester som du bør følge med på: Omtrent annenhver uke lager vi Fem-på-topp lister i ulike kategorier. Vi tester også alle nyhetene som kommer til Vinmonopolet (annenhver måned) og følger nøye med når varer settes ned i pris - som Vinmonopolet gjør hver måned.

Kilder: Vinmonopolet/blienvinkjenner.no

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Ta med havresoothie på turen

Tapas til påsken

Super forrett med rakfisk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning