Om testen:

Alle produktene ble smakt blindt (testpanelet visste ikke hva de fikk servert). I testpanelet satt Morten Leiren og Jan Mårtensson. De er begge kokker og jobber til daglig hos Fjelberg Fisk & Vilt. Leiren har gått i lære på Grand Hotell og har jobbet på flere oslorestauranter. Mårtensson har tidligere vært kjøkkensjef på Stortorvet Gjestgiveri.

Vi tilberedte alle produktene etter anvisning, med hensyn til tilsetning av margain, smør, melk, vann og salt. Alle potetmosene ble servert varme. Produktene er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Vi har testet ferdig potetmos. Et tilbehør som vi uten å nøle putter i kategorien enkelt og raskt. Potetmos fungerer også utmerket til festmat, men da anbefaler vi å gå for den hjemmelagde typen. Bruker du denne oppskriften for eksempel garanterer vi at resultatet ikke vil gjøre skam på hva enn du måtte severe.

Vi har samlet potetmos i alle de store dagligvarekjedene og har endt opp med 10 produkter. Syv av produktene er tørrvare og de tre resterende er frysevare. Alle varianter er med, både med og uten gressløk.

Kriterier

En god potetmos skal først og fremst smake av ekte råvare. Dernest skal den være passe salt, og konsistensen skal være luftig og fin. Ikke seig og limaktig.

Vinneren

De fleste potetmosene i testen er ganske kjedelige.

- Du kan selvsagt piffe opp  produktene litt ved å bruke ekte smør, litt pepper, litt mer salt og fløte, sier Morten Leiren, den ene av ekspertene våre. Men noen av potetmosene er rett og slett så kjedelige at de ikke går an å redde.

Panelet strakk seg til fire poeng på Findus Farm Potetstappe med gressløk.

- En god potetmos skal smake potet og være passe salt, sier testpanelet.

At det er potetbiter i selve mosen er ikke nødvendigvis feil, men en potetmos som er seig og limaktig er det ingen som vil ha. Vi har kun tatt hensyn til smak når vi har testet produktene.

Potetmosfakta

Potetmosen i pulverform er laget av potetmos som er tilsatt krydder, frysetørket og presset til små flak. I følge Wikipedia er ikke dette en ny oppfinnelse, men noe som inkaene drev med for mange hundre år siden.

Les også:

Slik lager du en løk- og soppstuing

Slik trekker du pølser

Her har du noen skikkelig gode pølseoppskrifter

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!