Test av kjendisvin

Vi har testet 20 "kjendisviner"

God grunn til å styre unna de aller fleste!

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Pappvinen fra Sigurd Wongraven er det nærmeste vi har kommet test av kjedisviner tidligere, men nå har vi tatt grep.  Vi har testet alt av viner i denne litt merkelige kategorien. Vi snakker om Skiskytterlegender, strikkeeksperter og forfattere som til tross for en noe ulik bakgrunn har en ting felles: De har sin egen vin.

Utvalg

Vi har testet 20 viner. Her finnes det musserende, hvitvin og rødvin og alt er tatt med i denne testen. De er smakt hver for seg og kommer i rekkeføge. Først musserende deretter tre hvitviner og til slutt 11 rødviner.

Kriterier

Alle vinene er vurdert etter lukt, smak og totalinntrykk. En god vin skal være godt balansert. Da snakker vi gjerne om forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme.

Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer. Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker. En god vin skal ha høy konsentrasjon.

Skuffende nivå

- Med noen få unntak holdt dette generelt dårlig standard, sier Robert Lie, den ene av ekspertene i panelet.

Best ut kom sjampanjen fra Sigurd Wongraven. Den endte på 85 poeng. "God fylde og god syre med delikat frukt og god lengde", skriver testerne i sine notater. Derfra fordeler poengene seg jevnt helt ned til 70 poeng.

Gitt til en rødvin som også kommer fra samme sted som vinneren: Wongraven Unione Barolo 2008

God drikkekultur

Alex Rosén er en av kjendisene som stiller med egen vin i testen: Alex Rosén Nero d'Avola. En vin som i følge ham selv er en enkel, Italiensk bordvin.

- Husk, jeg er ingen vinekspert, men jeg er veldig opptatt av vin, poengterer han.

- Jeg er veldig glad i den sydeuropeiske tilnærmingen. Her er det gode måltider, gode historier ved bordet, og selvsagt godt drikke, forteller han entusiastisk.

Alex Rosén misjonerer gjerne for denne drikkekulturen her i landet også.

- Særlig blant mine egne fans.  Mange av stedene jeg kommer er det mer fokus på å bli full fortest mulig. Da synes jeg det er en bra anledning å fremme den sydeuropesike drikkekulturen, og det er enda en grunn til å sette eget navn på en god vin, sier kjendisen.

Vinfakta

Smakerne bruker begreper som lengde, tanniner, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Alkohol, garvestoff og fruktkonsentrasjon bidrar mest til fylden.

Tannin, også kalt garvestoff, kommer fra druenes skall, stilker og steiner. Det er tannin som gjør at du føler deg tørr i munnen av noen typer rødvin, men det har også en konserverende virkning. Viner som skal lagres bør ha mye garvestoff.

Fruktighet Dette begrepet beskriver hvor sterkt preg vinen har av frukter og bær. I rødvin går assosiasjonene oftest til mørke bær eller frukter, som solbær, kirsebær, bringebær, plommer m.m. Fruktigheten avtar når vinene lagres.

Lengde En vin med god lengde har en smak som sitter lenge i munnhulen. Da snakker vi om en god vin, i motsetning til en kort vin der smaken  forsvinner fort.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

Les også:

Fem gode vinkjøp

Dette er riktig serveringstemperatur for vin

Derfor er det bra med skrukork

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning