Test avjuleøl fra polet

Her er det beste ekte juleølet

Rikt og samtidig friskt, et flott øl, sier våre smakere om årets vinner.

Oslo/studio 20161124: Klikk.no
Tester 
Test av jule�l 2016
�l
Sterk�l
Jule�l
Vinmonopolet


Oslo/studio 20161124: Klikk.no

Oslo/studio 20161124: Klikk.no Tester Test av jule�l 2016 �l Sterk�l Jule�l Vinmonopolet Oslo/studio 20161124: Klikk.no

Publisert Oppdatert

De som ikke kom til finalen:

7 Fjell 7 Sorter Christmas Ale

Aass Juleøl Premium

Borg Juleøl

Fredrikstad Juleøl

CB Juleøl

Hansa Juleøl

Kinn Eld Røykt Juleøl

Ringnes Juleøl

Dahls Juleøl

siste sang

Haandbryggeriet Bestefar

Vintersolverv?

Lade Gaards Juleøl

Mack Mikrobryggeri Yule Welcome

Nøisom Nøisommelig jul

Haandbryggeriet Nissemor

Qvart Nissekjesk

Berentsens Julefnugg

Lervig's jul

Mack Mikrobryggeri RED Christ

Nøisom Gullinbustes Torreblot Jòl

Balder Julebukk

Ego Juleøl

Haandbryggeriet Nissefar

Kinn Julefred

Lindheim Yul Winter Warmer

Lofotpils Julebrygg

Mack Mikrobryggeri Julebocken Bruse

Qvart Julekjesk

Små Vesen Jolereia Joleøl frå Valdres

St. Hallvards For-Jul

Cervisiam Hans Trapp Jule-Porter

Kinn Solsnu

Little Brother Ragin’ Rudolph

7 Fjell Sinterklaas Belgian Christmas Ale

Hansa JuleAle

Lindheim 100 Days Of Juleøl

Nøgne Ø Rød Jul

Nøisom Olav den Heldige

Bådin Tussvatnet Juleøl

Færder Juleøl

Nøgne Ø God Jul

Bryggerhuset Juleøl kokosmakronstout

Haandbryggeriet bestefar

Cervisiam Krampus Jule-Imperial Stout

Wettre Julekula Juleøl 2015

Jolagåva

Ægir Mørketid

Dronebrygg Kirsebær Akvarell Juleøl

Så har vi testet de norske ølene du får kjøpt på vinmonopolet. Gidder du ikke polet, finner du det beste butikk-juleølet her.

Det er rekordmange nye bryggerier og sorter. For å rekke over alt har vi kjørt en kvalifiseringsrunde først, for å bruke mer tid på de gode ølene. Det betyr at vi har smakt på nesten 70 øl, hvorav 15 gikk til finalen.

Færder Gull, Røkelse og Myrra kommer som 3-pakk. Den har vi delt opp med kommentarer på hver øl.

Ølene som vi også har smakt på, men som ikke nådde opp i kvalifiseringen, finner du i boksen til høyre. Alle disse fikk en lavere poengscore enn dem du finner i selve testen.

Slik vurderer vi øl

Smakerne bruker begreper som lengde, bitterhet, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde. Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Maltkonsentrasjon er den største bidragsyteren til ølets fylde og vil da også henge sammen med hvor søtt vi opplever ølet.

Bitterhet. Selv om det er mange (mindre vanlige) ingredienser som kan gi bitterhet i øl, er det nesten alltid humlen som bidrar mest. Det kan brukes for å balansere sødme eller for å dominere et øl, som f.eks. IPA.

Fruktighet. Dette begrepet beskriver hvor sterkt innslag, både i duft og smak, ølet har av frukt/bær. Noen øl har frukt/bær som ingrediens og kan åpenbart få fruktighet fra disse, men når ølet gjæres, skapes estere og dette gir fruktige assosiasjoner.

Undergjærede øl (som pils og bayer) har mindre med estere enn overgjærede (f.eks. hveteøl og belgisk klosterøl). Tenk bare på så tydelig banankarakter et tysk hveteøl kan ha. Dette kommer utelukkende fra gjæren.

Kullsyre Også kalt karbonering. Forskjellige øltyper skal har forskjellig grad av kullsyre. De fleste øl vil tjene på å få ”løftet” smakene med oppfriskningen kullsyren gir. Men blir det for mye kullsyre, kan smaken skjemmes av en dårlig munnfølelse.

Kompleksitet/balanse Jo flere forskjellige dufter og smaker vi kan finne i ølet, desto mer spennende er det. Vi vil likevel ha en viss balanse i ølet; det kan være skjemmende når en enkelt komponent blir for sterk.

Lengde Et godt øl har smak som sitter lenge i munnhulen. Lengden deles gjerne opp i tre; anslaget, midtpartiet og sluttpartiet.

Vinnerne

St. Hallvards Reserve-Jul gikk til topps med 93 poeng.  "Fruktig og gjærpreget duft med innslag av lys sirup. Smaken følger opp duften. Et rikt øl med passe sødme, og samtidig et hint av friskhet. Meget lang ettersmak. Rett og slett et flott øl", konstaterer våre eksperter.

Rett etter følger gjengangeren Ringnes Julebokk. "Et rikt øl med stor konsentrasjon. Her er det mye av alt", kommenterer smakerne.

Øl til mat

Riktig øl til riktig mat er viktig, og i følge Sigrid Strætkvern hos drikkeglede kan du følge disse enkle prinsippene når du skal velge øl til maten:

  • Tørt og friskt øl før fruktig eller søtlig øl
  • Lett og friskt øl før kraftig og fyldig øl
  • Svakt øl før sterkt øl
  • Lett øl til lett mat
  • Smaksrike øl til kraftig mat
  • Ølet bør minst like mye sødme som maten
  • Leskende øl til salt mat
  • Bitre eller sterke øl til fet matlengde i munnhulen. Lengden deles

Slik testet vi

Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farge, skum, duft, smak og ettersmak.

Poengene for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert.

  • Ved usikkerhet på flaskevariasjon, er det testet fra flere flasker av samme produkt
  • Ved usikkerhet om poengplassering er produktet testet to ganger i et finaleheat.

Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite.

Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med rik kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke.

Løite har bred erfaring blant annet som øldommer i Norbrygg, og som Klikks ølekspert gjennom mange år.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag