Test av ferdigmiddager

Klar, ferdig, spis!

Så godt, så enkelt lover reklamen. Enkelt er det, men er det godt? Vi har testet ferdigmiddager i samarbeid med TV 2 hjelper deg.

Vi har testet 7 ulike ferdigmiddager
Vi har testet 7 ulike ferdigmiddager Foto: Foto: Petter Perg/HM Foto
Sist oppdatert

Testutvalg

Fjordland: Svenske kjøttboller m/potetstappe og tyttebærsyltetøy

Toro: Tandoori kyllinggryte

Fjordland: Fiskesuppe

Toro: Fiskesuppe

Fjordland: Kylling tikka masala med basmatiris og nanbrød

Lofoten (Lofotprodukt AS): Nordnorsk fiskesuppe

Toro: Kjøttboller med gulrøtter, poteter og en mild/rund fløtesaus. Tyttebærsyltetøy

Ferdigmiddag er et lettvint måltid. Det blir mat raskt og greit for folk på farten - eller for folk som ikke liker å lage middag. Men er ferdigrettene en god erstatning for det du lager selv - helt fra bunnen av?

Syv produkter er testet: Tre fiskesupper, to indiske retter og to kjøttbollemiddager. Vi har testet ferdigmiddager fra Toro og Fjordland, samt utfordret Lofotprodukt AS på fiskesuppe.

Produktutvalget finnes over hele landet, og alle middagsrettene er tilberedt etter fremgangsmåten på pakken.

Vi valgte å tilberede middagene ved å koke opp vann i en kjele og ha i posene/formene i kjelen, men de aller fleste middagene kan du også tilberede i mikrobølgeovn eller ved å varme innholdet rett i gryten ved å åpne forpakningene og tømme ut innholdet.

Det er noe variasjon i anbefalt tilberedningstid på de ulike middagene; fra 3,5 minutter til 10 minutter. Vekten på de forskjellige ferdigrettene varierer også, selv om det står skrevet på alle pakningene at de er for 1 person eller inneholder 1 porsjon.

Variasjon i kostholdet og varierende næringsinnhold

- Rettene som er testet her bidrar til variasjon i kostholdet, sier Janne Liabø Strømme, klinisk ernæringsfysiolog hos OFK (Opplysningskontoret for kjøtt)

- Disse produktene fører trolig til at enkelte grupper, som ikke er så opptatt av å bruke tid på matlaging, faktisk får mer variasjon og en bedre sammensetning av næringsstoffer enn om de bare spiste pizza, nudler, burger eller kun brødmat, som ofte eldre aleneboende tyr til.

Liabø Strømme forteller at ferdigmiddagene vi har testet viser variasjon både med tanke på fett- , kalori- og saltinnhold.

- Det er fettmengde og eventuelt fettype, samt saltinnhold, som er av størst betydning. Daglig anbefalt saltinntak er 5 gram, og i noen av disse middagene overskrides dette i en porsjon middag. Generelt er det også veldig lite grønnsaker i disse rettene. Det gjør at produktene trolig blir mer usunne enn om man selv hadde laget de hjemme, men trolig ikke mer usunne enn alternativene jeg allerede har nevnt, sier hun.

- Det er jo også slik at for en gammel dame med dårlig matlyst, er det en fordel at en rett er kaloririk, mens en som slanker seg med fordel kan velge en av de rettene med lite kalorier.

Hvordan gjøre rettene sunnere

Liabø Strømme sier at de fleste av ferdigmiddagene vil bli mye bedre og sunnere om man tilsetter ekstra grønnsaker eller lager en salat ved siden av.

- I tillegg kan man redusere saltinntaket ved å la være å spise sausen som følger med. Det er ofte denne som inneholder mest salt.

Det er også stor variasjon i antallet kalorier per porsjon.

- Dette har jeg ikke vurdert som positivt eller negativt, da behovene vil være forskjellige. De minst kaloririke rettene er, ikke overraskende, fiskesuppene. Jeg anbefaler å tilsette noe mer fisk, grønnsaker eller evnt grovt brød til, for å få et fullverdig måltid.

Testpanel

Vi samlet to kokker og en matekspert, og lot dem lukte og smake seg gjennom de ulike middagsrettene. Vi fikk også ernæringsekspert, Janne Liabø Strømmen, hos OFK (Opplysningskontoret for kjøtt) til å se på innholdet i de ulike middagsrettene vi valgte å teste. Hun ga også poeng til de ulike rettene basert på samme poengskala som de tre andre matekspertene.

De fire ekspertene er:

Anders Ellburg, innehaver og kokk på Holmenkollen Restaurant

Evind Seiness, innehaver og kokk på Abracadabramat

Christopher Sjuve, redaksjonssjef for klikk.no/mat

Janne Liabø Strømme, klinisk ernæringsfysiolog hos OFK (Opplysningskontoret for kjøtt)

Testmetodikk

All smakingen foregikk blindt, det vil si at ingen i testpanelet visste hvilken produsent som stod bak hvert produkt de fikk servert. Vi har vektet ernæring, men det er ikke tatt hensyn til pris. Testpanelet ble bedt om å gi middagsrettene poeng på en skala fra 1-6, basert på disse kategoriene (vekting i parantes):

Farge/utseende (10)

Lukt (10)

Konsistens (20)

Smak (50)

Ernæring(10)

Denne saken ble første gang publisert 28/08 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også