La meg innrømme det med én gang: Jeg er ingen woker. Og det burde være flere oppskrifter på wok på Klikk.no. Ikke rart at det første folk la inn var wok-oppskrifter (da vi åpnet for at alle kan legge inn oppskrifter).

Det finnes selvsagt noen, som for eksempel laks i wok og marinert svinefilet i wok med cashewnøtter og vårløk. Men, det er ikke mine oppskrifter.

Jeg eide en gang en wokpanne, men den tror jeg rustet bort etter hvert. Den ble altså ikke tatt spesielt godt vare på.

På et tidspunkt oppsto det en tanke i hodet, og jeg vet sannelig ikke hvordan det skjedde, men den kom i form av en spørsmål: Om over en milliard mennesker bruker wok, hvorfor skal ikke du (i det minste) gi det en skikkelig sjanse?

Wok blir bedre med disse reglene

Jeg ble svar skyldig på mitt eget spørsmål. Og litt senere fikk jeg fløyet inn en mann som kan vise meg hvordan man woker.

I utgangspunktet er jo woking ikke spesielt vrient. De handler om å slippe det du skal steke ned i en wokpanne, ikke sant?

Joda, men det er faktisk noen gode woktips som gjør livet litt enklere. Her har jeg destillert det jeg mener er de gylne wokreglene:

1. Bruk olje som tåler høy varme. Solsikkeolje, maisolje, soyaolje, rapsolje og peanøttolje er noen forslag. Styr unna olivenolje.

2. Forberedelse: Del opp alle ingrediensene slik du vil ha dem på forhånd. Ha også en saus ferdig før du begynner (se nedenfor)

3. Varm opp oljen i panna før du har i noe som helst. Det skal være ordentlig varmt.

4. Ha det som krever lengst steketid først i wokpanna.

Har du dette på plass er woking er lek. En kritisk punkt som krever litt mer omtale er sausen. I wokens verden er sausen noe du rører inn til slutt.

Det finnes selvsagt snarveier og du kan kjøpe en ferdig saus. Men, en woksaus er ikke vrien å lage selv. Som regel er det en blanding av noe søtt og syrlig - og soyasaus er den mest populære ingrediensen.

Her kommer noen forslag (som ikke er nøyaktige oppskrifter, men ment som inspirasjon):

Woksaus 1

Sitronskall

sitronsaft

kyllingkraft

soyasaus

honning

Woksaus 2

Kyllingkraft

sukker

soyasaus

sitronsaft

chiliflak

Woksaus 3

Buljong

soyasaus

riseddik

sesamolje

chili

sukker

Woksaus 4

soyasaus

kyllingkraft

eddik (gjerne riseddik)

sukker

sesamolje

finhakket hvitløk

finhakket ingefær

Woksaus 5

ketchup

soyasaus

eddik

Woksaus 6

appelsinsaft

appelsinskall

hoisinsaus

østerssaus (oystersauce, heter det gjerne i butikken)

eddik

brunt sukker

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!