Jeg husker det godt. Alle svenskene rundt bordet studerte menyen. - Wallenbergare är ju jättegodt, sa de og så på hverandre. - Wallenbergare?, spurte jeg meg selv. - Hva er det?

Det var jo bare en måte å finne ut av det på. Så da kelneren kom, bestilte jeg wallenbergare - som om jeg visste hva jeg gjorde.

Wallenbergare er svenskenes luksusvariant av kjøttboller. De har sin egen spesielle historie. Wallenberg-familien er Sveriges mest innflytelsesrike familie. Skal man tro en artikkel fra 1990 skrevet av Jack Burton, kontrollerer Wallenberg sjokkerende 1/3 av svensk økonomi. Om det stemmer skulle det bare mangle at de ikke hadde egne kjøttboller.

Historien om hvordan de kom til handler om at noen i Wallenberg-familien hadde stiftet bekjentskap med den gåtefulle og kulinariske mousselin-teknikken på kontinentet. Mousseline brukes generelt når pisket fløte blandes inn, slik at du får en mousse. Du kan vende inn litt krem (ikke helt stivpisket) i en hollandaise eller bearnaise, for eksempel. Denne teknikken har i perioder vært svært populær i kjøkkenene i Paris. Og det hadde altså Walenbergerne fått med seg.

Men, dette hadde ikke nådd Stockholm. Så da familien Wallenberg bestilte "noe kontinentalt" på restaurant Bacchi Wapen i Gamla Stan fikk sjefskokken Julius "Svinet" Jansson noe annet å tenke på enn å terrorisere medarbeiderne. Etter litt korrespondering med bordet vispet han fløte og eggeplommer for harde livet og vendte det inn i kalvekjøttdeigen. Anerkjennende nikk fra familien fastslo at kokken hadde lyktes.

De nye kjøttbollene hadde aldri blitt noe mer enn en kortvarig farse (er du med?) om det ikke var for at en av de ansatte på kjøkkenet het Tore Wretman. Han ble senere en institusjon innen svensk mat - og særlig husmannskost. Han døpte retten "Wallenbergare" , som altså ikke er annet enn raffinerte kjøttbullar laget for en fjong familie.

Den serveres klassisk med grønne erter (kok dem i lite vann og en klikk smør), tyttebærsyltetøy og en skikkelig, tilsvarende, luksuriøs potetmos.

Her har du oppskriften!

Erik Hannemann

Wallenbergare - svenske kjøttboller

Dette er svenskenes luksusversjon av kjøttboller.

Ingredienser:

500 g kjøttdeig, vanlig (i originalen er det kalvekjøttdeig)

4 stk eggeplomme

2 dl kremfløte

salt og pepper

4 ss brødrasp

2 skiver loff

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!