Wallenbergare - oppskrift på svenske kjøttboller

Luksus med svenske kjøttboller

Dette er svenskenes luksuskjøttboller. Hvordan kan kjøttdeig bli luksus?

SVENSKE KJØTTBOLLER: Dette er svenskenes luksusvariant av kjøttboller - wallenbergare...

SVENSKE KJØTTBOLLER: Dette er svenskenes luksusvariant av kjøttboller - wallenbergare... Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Jeg husker det godt. Alle svenskene rundt bordet studerte menyen. - Wallenbergare är ju jättegodt, sa de og så på hverandre. - Wallenbergare?, spurte jeg meg selv. - Hva er det?

Det var jo bare en måte å finne ut av det på. Så da kelneren kom, bestilte jeg wallenbergare - som om jeg visste hva jeg gjorde.

Wallenbergare er svenskenes luksusvariant av kjøttboller. De har sin egen spesielle historie. Wallenberg-familien er Sveriges mest innflytelsesrike familie. Skal man tro en artikkel fra 1990 skrevet av Jack Burton, kontrollerer Wallenberg sjokkerende 1/3 av svensk økonomi. Om det stemmer skulle det bare mangle at de ikke hadde egne kjøttboller.

Historien om hvordan de kom til handler om at noen i Wallenberg-familien hadde stiftet bekjentskap med den gåtefulle og kulinariske mousselin-teknikken på kontinentet. Mousseline brukes generelt når pisket fløte blandes inn, slik at du får en mousse. Du kan vende inn litt krem (ikke helt stivpisket) i en hollandaise eller bearnaise, for eksempel. Denne teknikken har i perioder vært svært populær i kjøkkenene i Paris. Og det hadde altså Walenbergerne fått med seg.

Men, dette hadde ikke nådd Stockholm. Så da familien Wallenberg bestilte "noe kontinentalt" på restaurant Bacchi Wapen i Gamla Stan fikk sjefskokken Julius "Svinet" Jansson noe annet å tenke på enn å terrorisere medarbeiderne. Etter litt korrespondering med bordet vispet han fløte og eggeplommer for harde livet og vendte det inn i kalvekjøttdeigen. Anerkjennende nikk fra familien fastslo at kokken hadde lyktes.

De nye kjøttbollene hadde aldri blitt noe mer enn en kortvarig farse (er du med?) om det ikke var for at en av de ansatte på kjøkkenet het Tore Wretman. Han ble senere en institusjon innen svensk mat - og særlig husmannskost. Han døpte retten "Wallenbergare" , som altså ikke er annet enn raffinerte kjøttbullar laget for en fjong familie.

Den serveres klassisk med grønne erter (kok dem i lite vann og en klikk smør), tyttebærsyltetøy og en skikkelig, tilsvarende, luksuriøs potetmos.

Her har du oppskriften!

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Wallenbergare - svenske kjøttboller

Dette er svenskenes luksusversjon av kjøttboller.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Kjøttdeig

4 stk Eggeplomme

2 dl Kremfløte

Salt og pepper

4 ss Brødrasp

2 skiver Loff

Smør til steking

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning