Restaurant Alinea

Verdens kuleste restaurant

Se hvordan de lager mat på verdens kuleste restaurant.

VERDENS KULESTE: Alinea restaurant i Chicago er kanskje hippest i verden akkurat nå.

VERDENS KULESTE: Alinea restaurant i Chicago er kanskje hippest i verden akkurat nå. Foto: Foto: AP/Scanpix

Publisert Oppdatert

Nå begynner det å spre seg for alvor. Ryktene om den talentfulle kokken i Chicago har forlengst nådd matfreakene.

Grant Achatz er et navn man skal merke seg. I alle fall om du vil ha et ord med i laget når man diskuterer det uttømmelige temaet "verdens beste lunsj", "verdens beste middag" og lignende.

Share

Achatz kaller stilen sin for progressiv amerikansk kokekunst. Fordi maten han lager er så original blir han ofte forbundet med molekylær gastronomi. Han liker ikke den termen så godt fordi han synes det høres for vitenskapelig ut.

Men, maten på restaurant Alinea er utvilsomt avansert. Her kan du se Achatz presentere den selv:

Det som ironisk nok bidro til å fremme Alinea var at Achatz ble syk. Han fikk kreft i munnhulen og mistet en lang periode smaken. I en lang artikkel i New Yorker fortalte han hvordan han kjempet mot sykdommen, men hele tiden jobbet 16 timer i døgnet på kjøkkenet. I denne perioden, nettopp fordi smaksløkene sluttet å fungere, ble teksturen så viktig. Det har han tatt med seg videre.

Maten på Alinea beskrives gjerne som et parallelt smaksunivers. Sjansen for at du kjenner igjen ingrediensene er minimal. Achatz endrer både utseende, gir nye teksturer og setter sammen mat som ingen har gjort før ham. Han behandler verdens spisskamers som sitt laboratorium.

Design og mat

Da jeg var på matmessen Madrid Fussion i fjor, holdt superkokken er inspirerende presentasjon. En av de mest interessante tingene han snakket om var forholdet mellom design og mat. Må det være asjetter, kniver og gafler involvert? Kan bordet være en tallerken?

Sjekk denne videoen som er tatt av en gjest og se hva han mener:

For å få enda et inntrykk av hvordan de lager maten her kan du sjekke denne videoen (New York Times).

Jo mer jeg hører og ser av denne restauranten desto mer lyst får til å booke et fly til Chicago. Selv om det skal litt til å slå min favorittrestaurant Noma i København som jeg besøkte i høst (se bildene)

Du kan følge Achatz på Twitter.

Les også:

Billig middag hele uka

Kyllinglår på fire måter

10 planter som overlever "alt"

Slik fjerner du saltflekker på skoene

Her kan du søke blant 4.000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning