Hvis man vil være med på å redusere CO2-utslippene, er det flere måte å gjøre det på. Men en av de enkleste er å redusere inntak av kjøtt. Og man trenger ikke å gå helt vegetar. Det er nok å bestemme seg for å ikke spise kjøtt hver eneste dag.

Nå er ikke all kjøttproduksjon like klimaskadelig. Svin og kylling har betydelig mindre CO2-avtrykk enn storfe og lam.

Å kunne avstå fra kjøtt, samme hvilken type, bare én gang i uken, burde ikke være noe stort offer for noen, og "Kjøttfri Mandag" er blitt en bevegelse.

Men jeg blir jo ikke mett

En av de vanligste innvendingene mot vegetarmat er manglende metthetsfølelse. Man greier omtrent ikke å reise seg fra middagsbordet før det begynner å rumle i magen.

Til det er det å si at de som mener dette, har et poeng, men samtidig finnes det god vegetarmat som også gir bra metthetsfølelse, nemlig belgfrukter.

Her snakker vi om ting som bønner, linser og kikerter.

Ikke bare har disse belgfruktene høyt proteininnhold, som gir metthetsfølelse, de er også rike på fiber og diverse vitaminer og mineraler. Og de kan tilberedes på mange spennende måter, og noen av dem vil garantert falle i smak.

Nedenfor finner du et halvt dusin oppskrifter med bønner, linser og kikerter som du kan la deg inspirere av.

TV 2 © God morgen Norge

Linsesuppe

Dette er en vegetarisk linsesuppe du kommer til å like!

Til 3 porsjoner:

1 stk løk, finhakket

2 krm spisskum

2 krm korianderfrø

2 fedd hvitløk

2 stk gulrøtter, finhakket

2 stk selleristenger, finhakket

1 l vann

2,5 dl linser, røde

1 krm chilipulver

1 ts spisskum, malt

1 ts paprikapulver

1 ts gurkemeie

1 stk laurbærblad

3 ss grønnsaksbuljong

salt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hummus

Dette er dippen som passer til nesten alt. Hummus spises i store mengder i Midt-Østen nesten som et obligatorisk innslag i måltidet.

Ingredienser:

1 bokser kikerter

1 fedd hvitløk

1 dl olivenolje

salt og pepper

1 ts spisskum

sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bønner og bakte tomater

Her kommer en liten, hærlig bønnerett med bakte tomater.

Ingredienser:

1 stk løk

5 stk store tomat er

1 bokser hvite bønner

smør/olje til steking

1 fedd hvitløk

1 stk sukker

1 stk gulrot

1 ts timian

1 ts anis, malt

1 ss kyllingkraft

Høyde (px): Bredde (px):
Panopticon

Bønnesalat

Et godt vegetaralternativ, samtidig som den passer som tilbehør til alle typer kjøttmat.

Til 4 porsjoner:

1 bokser hermetiske bønner

1 stk rødløk

1 stk paprika

litt finsnittet purre

hakkede urter (kan sløyfes)

Dressing

2 ss sitronsaft eller hvit balsamicoeddik

4 ss olivenolje

0,5 ts sennepspulver (kan sløyfes)

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Studio Dreyer-Hensley

Grønn bønnesalat

Til 4 porsjoner:

1 bokser hvite bønner

1 dl sukkererter eller selskapserter

2 dl aspargesbønner, frosne kan brukes

1 dl brekkbønner

1 bt vårløk

4 ss olivenolje

1 stk sitron, saft og revet skall

0,25 ts salt

0,25 ts pepper

2 ss hakket frisk mynte

Høyde (px): Bredde (px):

Chana pindi - indiskkrydrede kikerter

Til 4 porsjoner:

200 g kikerter

1 l vann

1 stk kardemomme, hel

3 cm kanelstang

4 stk nellikspiker

4 stk pepperkorn

3 ss solsikkeolje

1 stk laurbærblad

1,5 ts salt

1 ts ristet og malt spisskum (jeera)

1 ts koriander, malt

1 ts garam masala

2,5 ss sitronsaft + kraft hvis ønskelig

2,5 ss ghee (klarnet smør)

1,5 ts granateple frø, ristet og malt

malt chili etter smak, hvis ønskelig

2 ss finsnittet fersk koriander

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!