AKTIVITET FOR VENNER OG FAMILIE:

Vårløkgrilling med stor ståhei

Sosialt, moro, veldig grisete og veldig godt – grilling av vårløk i Catalonia er en spesiell opplevelse.

VÅRLØKFEST: En gjeng katalanske venner er samlet til tradisjonsrik vårløkfest.

VÅRLØKFEST: En gjeng katalanske venner er samlet til tradisjonsrik vårløkfest. Foto: Foto: Privat

Publisert Oppdatert
I Catalonia bruker de en spesiell type vårløk, calcot. I Norge kan vi bruke vanlig og ekstra tykk vårløk som på bildet.

I Catalonia bruker de en spesiell type vårløk, calcot. I Norge kan vi bruke vanlig og ekstra tykk vårløk som på bildet. Foto: Foto: Gjertrud Hustad

Du trenger ikke diske opp med møre biffer, eksotiske pølser og annen fin kjøttmat for at grillfesten skal bli en opplevelse. Vegetargrilling kan være vel så bra. Det kan katalanerne skrive under på.

Ettertraktet råvare

Hvert år i perioden februar-april er det stor ståhei i Catalonia omkring grilling av calcots - en regional variant av vårløk som er ekstra tykk og som har ekstra mye av den delikate hvite delen av stilken.

For å dyrke frem stoltheten, må bøndene blant annet øse jord oppover løkene. Dette møysommelige håndarbeidet gjør at produksjonen av calcots naturlig nok blir begrenset. Prisen for en bunt på markedet blir deretter.

Men svært mange katalanere er villig til å lete lenge og vel og til betale godt, for tradisjonen med vårløkgrilling er viktig.

Primitiv grill

Den spesielle grillfesten har også et eget navn; calcotada. Venner, venners venner, familie og slekt - jo flere, jo mer sosialt og moro er det.

- Vi pleier å være en 10-30 venner som samles om calcotada på landet hvert år. Det er en fin anledning til å se igjen folk du ikke har sett på en stund. I et slikt lag er tonen også mye mer løs, som en kontrast til stivheten i en restaurant. Det er en litt "tilbake til fortiden-følelse", sier Llorenç Bosch Castell (41), som bor i Barcelona.

Det er så langt fra noen tipp-topp moderne gassgrill som brukes til vårløkene:

Llorenç forteller at en metallnetting under en gammel madrass er fin å bruke som grillrist over ved direkte på bakken. Den gir plass til mange vårløker i slengen!

Bruk plastforkle!

Vårløkene skal grilles til de er temmelig sorte utenpå, noe som betyr at de er møre og søtlige inni.

- Så pakker vi løkene inn i avispapir slik at de holder seg varme. Vi legger deretter hare, lam eller krydderpølser på grillen. Men du kan også bare grille vårløk, forsikrer Llorenç.

Det sorte på vårløkene skreller hver enkelt deltaker av med fingrene. Når det er gjort, skal enden av løken dyppes i salsa romesco - en paprikasaus fra den gamle romerske kystbyen Tarragona. Sausen er nok ikke fra romertiden, for paprikaen ble ikke brakt fra Latin-Amerika til Spania før Columbus var vendt tilbake og vel så det.

Oppskrift på salsa romesco

Neste steg i vårløkspisingen, er å holde løkene høyt opp over munnen og sluke dem stående. Dette blir det mye søl av, så det kan være lurt å utstyre alle med plastforkle.

Tilbehør er grillet landbrød gnidd med hvitløksfedd og tomat, og med salt og olivenolje over. Drikke til er rikelig med rødvin, gjerne lokal.

Og, nei - ekte calcots finnes nok ikke i Norge, men vanlig og ekstra tykk vårløk duger. Eller du kan bruke tynn purreløk.

God fornøyelse!

DYPP OG SLUK: Llorenc spiser calcots på korrekt maner - hengende i luften.

DYPP OG SLUK: Llorenc spiser calcots på korrekt maner - hengende i luften. Foto: Foto: PRIVAT

Kilder: es.wikipedia.org, www.caiman.de

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning