Vaffeldagen

Oppskrifter på fem forskjellige sorter vafler

Her er vaffel-oppskriftene du trenger.

DEILIG: Vafler med klassisk tilbehør som jordbær og rømme er bare deilig.
DEILIG: Vafler med klassisk tilbehør som jordbær og rømme er bare deilig. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

25. mars er den store vaffeldagen.

I de fleste land har man firkantede vafler. Den hjerteformede varianten vi bruker her i Norge antas å ha kommet fra Tyskland.

Vaffelrøren består av hvetemel, sukker, egg, melk, smeltet smør og bakepulver. For eksakte blandingsforhold og fremgangsmåte, se nederst i denne artikkelen. Der har vi lagt ved et knippe flotte vaffeloppskrifter.

Forskjellige variasjoner

Vafler kan varieres ganske mye. Fremfor vanlig hvetemel, kan du bruke spelt, sammalt hvete eller sammalt rug. Å tilsette litt havregryn sammen med det andre melet er det også noen som gjør. Fremfor vanlig melk kan du bruke kefir eller kultur. Også de med allergier eller intoleranser, kan spise vafler:

Her er oppskriften på glute- og melkefrie vafler

Av smakstilsetninger er både kardemomme og vaniljesukker gjengangere, mens noen også bruker litt kanel. Salt er også vanlig i vaffeloppskrifter, men det er ikke alle som bruker det.

Her får du oppskriften på belgiske vafler, som er firkantede, tykkere og ofte sprøere.

Mange slags tilbehør

Det aller vanligste tilbehøret til vafler er syltetøy, gjerne jordbær, bringebær eller blåbær. Sammen med en klatt rømme er dette bare deilig.

Noen foretrekker brunost, og du velger selv om du vil ha fløtemysost, gudbrandsdalsost eller ekte geitost, alt etter hvor skarp smak du vil ha på osten. Den milde fløtemysosten er kanskje best for ungene.

Nært beslektet med brunosten er prim, og ja, det er faktisk veldig godt. Og i forlengelsen av dette har du både Nugatti og HaPå. En fin variant er yoghurt, frisk frukt og honning. Ellers kan du variere med iskrem, sjokoladesaus etc.

Vafler som fingermat eller appetizer

Vaffler kan også være fingermat, appetizer eller forrett. Da bruker du salt tilbehør til vaffelen.

Bruk en vanlig vaffeloppskrift, eventuelt reduser mengden sukker om du synes en vanlig vaffel blir for søt. Tilbehøret kan være både skagenrøre og kaviar/løjrom, rødløk og rømme. Mens andre foretrekker vaffelen sammen med pølse.

Her er fem gode vaffeloppskrifter:

Erik Hannemann

Den perfekte vaffeloppskriften

Du trenger ikke lete lenger. Her er den perfekte vaffeloppskriften. Vafler blir aldri det samme igjen etter at du har smakt disse. Oppskriften holder til 10-12 plater.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Egg

1.5 dl Sukker

3 dl Kulturmelk, skummet

3.5 dl Helmelk

350 g Hvetemel

1 ts Bakepulver

1 ts Natron

1 ts Vaniljesukker

1 ts Kardemomme

150 g Smør, smeltet

Grove vafler

Disse vaflene er så sunne at de kan puttes i ungenes matboks

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 dl Havregryn

5 dl Rug

1 ts Bakepulver

3 ss Rapsolje

8.5 dl Lettmelk

1 stk Egg

1 stk Gulrot

Alf Børjesson

Lavkalori-vafler

Se hele oppskriften

Til 3 porsjoner

1 ss Smør, smeltet

4 stk Egg

4.5 ss Sukker

0.5 ts Kardemomme, malt

5 dl Hvetemel

0.5 ts Bakepulver

5 dl Melk

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

Myke vafler med surmelk og vanilje

Med surmelk i vaffelrøren, blir vaflene ekstra myke og gode. Disse er i tillegg smaksatt med vaniljesukker.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

100 g Smør

4 stk Egg

2 dl Sukker

1 l Surmelk

2 ts Natron

2 ss Vaniljesukker

500 g Hvetemel

Foto: Frukt.no

Gresskarvafler

Nystekte vafler er alltid godt, spesielt med gresskar!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2.5 dl Revet gresskar

2.5 dl Sammalt hvete, fin

2.5 dl Hvetemel

1 ts Malt kanel

1 ts Muskat

4 stk Egg

2 ts Bakepulver

3 ss Brunt sukker

5 dl Lettmelk

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2017, og sist oppdatert 25/03 2020.

Les også