Ukemeny med gode oppskrifter

Ukemeny for deg som er matinteressert

Denne uka lærer du mye. Om du vil.

Publisert Oppdatert

Denne uka byr på en ny måte å lage omelett på! Du får også anledning til å lære å posjere egg (en gang for alle!) og dessuten kan du allerede i dag begynne å glede deg til snacksefredag.

 

Mandag: Grønn pastamandag

En enkel start på uka er alltid like velkommen. Kjøp ei potte med basilikum, noen pinjekjerner, litt parmesan og olivenolje, så har du nok til å lage en god pesto til hele familien.

Om du vil ha en "rød pesto" kan du blande inn soltørkede tomater (enten i tillegg - eller du kan bytte ut basilikumpotta helt og holdent).

 

Tirsdag: Pyttsan, det er tirsdag

Jeg vokste praktisk talk opp på pytt i panne. Da var det lørdagsmat. Som oftest var det speilegg til, men det litt stiligere å servere med posjerte egg. Ikke gjort det før? Knekk eggene rett ned i oppkokt vann og la dem ligge i (for eksempel) fire minutter. Sjekk videoen her.

 

Onsdag: Hjemmelagde fiskeboller

Fiskeboller er det sikkert mange som tror at er født og oppvokst i en metallboks. Vel, det er dem ikke.

Ikke er det vrient å lage heller - du kjører bare alle ingrediensene sammen i kjøkkenmaskinen og former farsen til boller.

Bollene slipper du ned i vann eller helst fiskebuljong.

Men, du kommer ikke utenom å lage hvit saus - det hører med til fiskeboller. Og bruk gjerne karri!

 

Torsdag: Alle omeletter er ikke som denne

Enkel middag blir det også når omeletten er på bordet! Oppskriften er på en pølseomelett. Og den er hakket mer avansert, fordi den også lages med en hvit saus.

Ha gjerne ost på toppen, sett på grillelementet i ovnen og smelt rett før servering.

Fredag: Snacksefredag

Ha det litt moro med maten!

Denne fredagen dekker vi bordet med litt av hvert. Finn fram noen oliven, litt nøtter og litt skinke.

Lag den morsomme retten med avocado og røkelaks (se video her.) Noen fine lefsebiter med gravlaks og sennep er også godt.

Helt til slutt, rett før servering så kommer disse små, friterte kulene med torsk.

Sånn! Nå ble det skikkelig snacksefredag.

 

Lørdag: Lamekoteletter

Nå er det på tide å feire at høsten har kommet! Og en av de beste måtene å gjøre det på er med lammekjøtt.

I denne oppskriften er det deilige lammekotelletter som serveres med irrgrønn ertepuré og nydelig saus.

Jeg tror jeg vil spise dem med duchessepoteter.

 

Søndag: Den røde gryte

Vi avrunder med en skikkelig gryte. Bacalao er altså den tradisjonen vi fikk i bytte for all klippfisken vi sendte til Sør-Europa.

Klippene å kysten rundt Kristiansund og Ålesund var i gamle dager dekket av saltet fisk som ble tørket. Den var kjekk å frakte siden den ikke veide så mye og dessuten holdt seg svært godt.

Det er slett ikke sikkert at vestlendingene noen gang fikk vite hva de gjorde med fisken. Først i nyere tid har vi også lært oss å lage bacalao. Og det skal vi være glad for. Så godt som det er.

 

Ha en smakfull uke!

 

Erik Hannemann

Pesto

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 fedd Hvitløk

5 ss Pinjekjerner

1 potte Basilikum

75 g Parmesan

0.5 dl Olje

Salt og pepper

 

Øystein Westlie

Pytt i panne med posjert egg

Dette er intet mindre enn den perfekte restematen! Og så godt som det er!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Potet, kokt

4 stk Gulrøtter, kokt

2 stk Sjalottløk

2 ss Olivenolje

Salt

Pepper

4 dl Erter, frosne

2 ts Eddik

4 stk Egg

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag