Ukemeny
Godt krydret ukemeny
Få varmen i deg med denne maten.
Vi går rett på sak denne uka: En gulrotsuppe som jeg med ujevne mellomrom får mye skryt for, for eksempel på Facebook-siden. Dette går rasende fort: Stek en løk og bland det med kokte gulrøtter som kjører glatt med en stavmikser og smaker til med buljong og crème fraîche. Og et godt krydder, kanskje timian, fennikelfrø (anis), appelsinskall eller ingefær?
Cæsarsalat
Om du skal spise salat på vinteren må det pinadø være litt fylde i den. Og det er det i en cæsarsalat. Her får du salal, javisst!, men også kylling og bacon. I den klassiske oppskriften er det romano-salat, men det er ikke strengt tatt nødvendig. Bruk noe du liker (og som du får tak i). Trikset her er faktisk å få til dressingen - og de sprø krutongene.
Ovnsbakt fisk
Dere får ha meg unnskyld om denne dukker opp med for tette mellomrom, men ovnsbakt fisk går det sjelden ei uke mellom hver gang jeg spiser. Og dette er grunnoppskriften. Servér den helt enkelt med pastinakk eller gulrot (oppskrifter nedenfor) og om du har tid: Lag en beurre blanc...
Kylling med kanel
Litt varmende krydder gjør godt i kalde, norske kropper. Derfor er denne retten med ekte (ikke falsk!) kanel med på ukemenyen. Bak kyllingbryst med kanel, sjalottløk, pinjekjerner og rosiner i ovnen - og bli blid og varm! Den kan for eksempel serveres med hummus eller en herlig ratatouille.
Nachoskveld
Fredag er det nachoskveld! De, sprø mexicanske godbitene spises med godt krydret kjøttdeig og smeltet ost. Enkelt og perfekt for vinterkvelden i sofaen.
Vi holder oss i kryddersportet og tar turen over Atlanteren. Her finner vi en gigant av en rett: Marrokansk lammegryte med masse krydder, tomat, aprikos og kikerter...
Søndag: Finnbiff
Uka avsluttes med vinterens hit: Finnbiff. Finnbiff kan lages på flere måter, du har den klassiske, men så har du også den litt fancy varianten som jeg går for denne søndagen.
Ha er herlig og smakfull uke!
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
Slik lager du perfekte muffins
Oreokake blir godt på denne måten
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Gulrotsuppe
Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
1 stk Løk
400 g Gulrot
1 stk Buljongterning
2 ss Crème fraîche
Salt og pepper
Ingredienser:
1 bt Salatblader
2 stk Kyllingbryst
150 g Bacon
3 skiver Loff
Olje til pensling
Salt og pepper
2 stk Eggeplomme
2 ts Dijonsennep
2 fedd Hvitløk
0.5 stk Sitron, saften av den
2 dl Olje
Salt og pepper
Ingredienser:
1 stk Rødspette
1 stk Sitron
0.5 potte Timian
Salt og pepper
Olivenolje
Ingredienser:
2 stk Pastinakk
3 ss Gressløk
2 ss Persille, finhakket
2 ss Smør
Salt og pepper
Ingredienser:
4 stk Kyllingbryst
8 stk Sjalottløk
50 g Rosiner
25 g Pinjekjerner
Salt og pepper
3 stk Kanelstang
Hummus
Dette er dippen som passer til nesten alt. Hummus spises i store mengder i Midt-Østen nesten som et obligatorisk innslag i måltidet.
Se hele oppskriftenIngredienser:
1 bokser Kikerter
1 fedd Hvitløk
1 dl Olivenolje
Salt og pepper
1 ts Spisskum
Sitronsaft
Ingredienser:
500 g Kjøttdeig
1 stk Løk
Olje/smør til steking
2 stk Hvitløk
1 ts Chilipulver
1 ts Kumin
1 ts Sukker
2 bokser Bønner
2 dl Tomat
2 stk Rød chili
2 ss Koriander, hakket
1 ss Sitronsaft
Salt og pepper
Tortillachips
150 g Ost, revet
4 ss Rømme
Marokkansk gryte
Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.
Se hele oppskriftenTil 3 porsjoner
1 ts Anis, malt
0.5 ts Cayennepepper
1 ts Korianderfrø
1 ts Kuminfrø
750 g Lammekjøtt med bein
1 stk Løk
1 ss Tomatpuré
4 stk Tørket aprikos
4 stk Tomater
2 dl Vann
2 bokser Kikerter
1 ss Ingefær
2 stk Buljongterning
2 stk Kanelstang
1 stk Sitron
Koriander, fersk
Olje
Salt og pepper
Ingredienser:
400 g Finnbiff
1.5 dl Kremfløte
1 dl Hvitvin
2 ss Tørket sopp
1 ss Sennep
3 stk Sopp
1 stk Løk
100 g Smør
300 g Jordskokk
700 g Poteter
2 stk Pastinakk
Timian
6 stk Nøtt
1 dl Balsamicoeddik
1 dl Sukker
Denne saken ble første gang publisert 23/01 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.