Treretters meny som passer på sommeren

Dette er smaken av sommer

Her er den beste maten akkurat nå.

SOMMERMENY: Smaken av sommer får du med jordbær, rabarbra og sabayonne.

SOMMERMENY: Smaken av sommer får du med jordbær, rabarbra og sabayonne. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

- Nå har makrellen kommet, sier de nede på brygga.

Det er flott. Og ingen spør hvor den har vært hen. Den har det godt på den måten, makrellen.

Vårfisken er en fjern slektning av tunfisken. Og de har det til felles at de må svømme ustanselig for å få luft inn i gjellene.

I sterk kontrast til oss som må stanse opp for å få tilbake pusten har makrellen intet valg. Å svømme er å leve. Å leve er å svømme.

Dette krever en masse energi. Og det er kanskje derfor den er så fet og god. Den må liksom ha litt å gå på.

En middag på forsommeren bør skilte med makrell, synes jeg. Og det gjør da også denne helgens meny. Her finner du også rabarbra og dessuten er genial måte å bli kvitt ugress på.

Mine damer og herrer: Nå skal det smake med sommer!

 

Forrett: Brennesle

Denne middagen begynner faktisk med luking. Ja, når middagen er servert har du også fått gjort litt hagearbeid.

Ikke hage? Fortvil ikke. Brennesle finner du overalt. Jeg pleier å ta hånden inn i en brødpose og plukke til jeg har en god bunt. Det er også greit å bruke en saks. Har du gummihansker er du enda bedre beskyttet.

Vask brennesleten i isvann før du begynner å lage suppen.

Jeg liker å servere denne med posjerte egg og noen gode skav av parmesan.

 

Hovedrett: Makrell

Makrelle er kveldens hovedgjest. Om været tillater er grillen et opplagt valg. Men, du kan gjerne bruke ovnen. Det tar omtrent 20 minutter på 180 grader, så er du i mål.

Du kan enten lage den potetsalaten som du finner i oppskriften nedenfor, eller finne deg en annen favoritt blant oppskriftene våre her.

 

Dessert: Rabarbra

Til å avslutte måltidet har vi invitert rabarbaren. Og den serveres på kontinentalt vis med sabayonne - altså en litt avansert eggedosis.

Den søte, tykke eggekremen egner seg godt til vårens primør. Og jeg er helt sikker på at det ikke er tilfeldig at Moder jord ville at jordbærene og rabarbraen blir modne samtidig. Derfor havner de begge i denne helgens forsommerdessert.

 

Ha en herlig helg!

Christopher Sjuve

Brenneslesuppe

Det er nesten ikke til å begripe at ugress kan blir så god mat. Brenneslen burde plukkes når den er ung.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

6 dl Brennesle

4 dl Vann

3 stk Sjalottløk

2 dl Hvitvin

1 ss Kyllingbuljong

2 dl Kremfløte

2 stk Egg

50 g Parmesan

Olje

Salt og pepper

Erik Hannemann

Grillet makrell med potetsalat

Smaken av makrell er smaken av sommer. Her serveres den med potetsalat.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Makrell

2 stk Sitronskiver

500 g Poteter

1 dl Olje

2 ss Sitronsaft

1 dl Paprika

10 stk Sukkererter

2 stk Reddik

Erik Hannemann

Rabarbra og jordbær med sabayonne

Her er en kul oppskrift på med to av sommerens herligheter, jordbær og rabarbra. Eggekremen får du til, det er jeg sikker på.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Vaniljestang

3 stk Eggeplomme

3 ss Sukker

0.5 kurv Jordbær

4 stilk Rabarbra

1 dl Sukker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning