Når du behersker disse teknikkene blir det litt morsommere på kjøkkenet.

Du gjør deg selv en tjeneste for livet ved å lære dem.

 

Teknikk 1: Hakke løk

Om du bruker mer enn tre minutter på å kutte en løk, så gjør du det ikke riktig.

Mer enn to minutter? Du trenger antakelig både tips om teknikk og god, gammeldags trening.

 

Det bør ikke ta mer enn et minutt å hakke en løk.

 

Det gjør det heller ikke om du behersker teknikken.

Slik gjør du det (se video):

Teknikk 2: Posjere egg

Å posjere egg, samt å lære seg å elske dem, er en kunst du kommer til å sette enormt pris på. Resten av livet.

 

Det er latterlig enkelt:

 

  • Knegg egget i en kopp.
  • Kok opp vann, skru av platen.
  • Slipp oppi egget og vet.

 

Etter to minutter er det fortsatt veldig rennende.

Etter fire minutter er det litt fastere - mange liker det slik.

 

Sjekk her:

Teknikk 3: Koke pasta

Salt i vannet?

Pasta i kaldt eller varmt vann?

Hvor lenge?

Olje i vannet?

Alle de kompliserte spørsmålene besvares forbilledlig her.

Bortsett fra på ett punkt: Hvor mye vann du trenger.

 

For, om du følger med, trenger du nemlig svært (sjokkerende, vil noen si, lite vann):

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Teknikk 4: Brune smør

Å beherske kunsten med brune smør er den enkleste veien til matlagingslykke. Likevel er det underlig få som benytter seg av dette enkleste av triks.

Du smelter smør i en stekepanne. Og så lar du det bare være. Bruk nesa og legg merke til at smøret først vil frese, så stoppe og frese, før det begynner å lukte veldig, veldig godt. Når det gjør det, da har du brunet smør.

Dette kan du bruke til veldig mye. Du kan vende det inn (gjerne sammen med nøtter) i forvellet kål sammen med nøtter. På noen (smarte) restauranter brenner de smør, blander det med vanlig smør, og lar det stivne (slik at det igjen får konsistensen av kjøleskapskaldt smør) og setter på bordene. Det går uhorvelig med brød på de stedene.

Det vanligste er kanskje å servere det til stekt fisk.

På Maaemo (Norges første tre-stjerners restaurant) lager de iskrem med brunet smør.

Teknikk 5: Lær å lage majones

Majones er forbløffende enkelt å lage selv.

Og, når du kan det, er det gøy å lage grønne majoneser (med spinat), røde majoneser (med rødbeter) og aioli - med hvitløk.

Det er en saus som passer til nesten all mat, de er bare å prøve seg fram.

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!