Festival:

Tina på Tomatfestivalen

På denne øya produseres halvparten av alle tomatene i Norge.

Tina åpnet Tomatfestivalen med å lage mat sammen med fylkesordfører i Rogaland Tom Tvedt. Festivalgeneral Tor Øyvind Skeiseid følger spent med bakgrunnen. Foto: Hjørdis Halleland Mikalsen

Tina åpnet Tomatfestivalen med å lage mat sammen med fylkesordfører i Rogaland Tom Tvedt. Festivalgeneral Tor Øyvind Skeiseid følger spent med bakgrunnen. Foto: Hjørdis Halleland Mikalsen Foto: Hjørdis Halleland Mikalsen

Publisert Oppdatert

- Med så gode tomater blir det jättegodt!, sier en strålende Tina Nordström som hadde tatt turen fra Sverige for å være med på tomatfestivalen. Hun fortalte publikum at hun hadde planlagt bursdagsfest hjemme i Helsingborg denne helgen, men at Tomatfestivalen fikk komme først.

Festivalgeneral Tor Øyvind Skeiseid lot ikke anledningen til å synge bursdagssangen for hele Nordens mat-Tina og fikk med det store publikumet til å synge bursdagssangen.

Ny rekord

Den entusiastiske Skeiseid kunne fra podiet fortelle at det nok en gang var satt ny publikumsrekord. Over 4000 mennesker tok turen innom festivalområdet. Øya har ikke veiforbindelse, så tilreisende må ta båt. Alle ekstrabåtene som var satt opp var smekk fulle.

Tett program

Det var ikke bare tomater på programmet denne helgen. Folk koste seg med fiskefest, familiefest, fotballcup, marionetteteater, kunstutstillinger, saueklippeshow, kokkekamp, kalvemønstring, kirkekonsert, bryggedans og lokal mat i ulike variasjoner.

Ikke tilfeldig

Tina lagde juice med små og store på Tomatfestivalen. Foto: Rita Lindås

Tina lagde juice med små og store på Tomatfestivalen. Foto: Rita Lindås

Det er ingen tilfeldighet at tomatfestivalen går av stabelen på den lille øya utenfor Stavanger. Finnøy er nemlig ingen hvem-som-helst i tomatsammenheng. De 50 produsentene står nemlig for halvparten av alle tomatene som produseres her i landet hvert år. Det betyr at fire millioner kilo tomater plukkes, pakkes, stables og settes på bil før de fraktes med båt til fastlandet og derfra distribueres rundt om i vårt langstrakte land.

Neste år åpner Finnøy tunnelen som ble påbegynt for noen år siden. Fastlandsforbindelsen gjør distribusjonen enda enklere og det er store planer om å utvide den allerede imponerende tomatproduksjonen.

Tomatfestivalen er en årlig begivenhet som foregår i begynnelsen av august.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning