Tilbehør til reker

Tilbehøret som gjør rekene bedre

For deg som tør å prøve noe annet enn sitron og majones.

APPELSIN OG AVOKADO: Prøv denne retten og bli blid.

APPELSIN OG AVOKADO: Prøv denne retten og bli blid. Foto: Foto: Panopticon

Publisert Oppdatert

Jeg har en tante som har spist reker hver fredag siden tidlig på 80-tallet. Og tilbehøret har vært nøyaktig det samme i alle år; loff, majones, dill og sitron.

Det høres kanskje rart ut, men antakelig er det mange som aldri har spist reker på en annen måte. Rekespising og eventyrlyst ser ikke ut til å tiltale de samme følelsene.

Jeg kan fortsatt kjenne smakene av den nydelige rekeretten jeg fikk på ferie. Den åpnet øyene (igjen) for hva reker kan være, bare de får leke seg i godt selskap.

 

Tilbehør til reker

For å finne godt tilbehør til reker, gjelder det å først finne fram til de gode kombinasjonene. Og så forutsetter vi rekene skal spises på loff, slik at det ikke blir altfor avantgarde.

Så, hva passer godt sammen med reker?

Jo, det kan være dette:

 

  • majones
  • rømme
  • sitron
  • lime
  • sennep
  • dill
  • gressløk
  • basilikum
  • estragon
  • bacon
  • eple
  • ingefær
  • cayenne

 

Og så var å finne gode kombinasjoner og lage blandinger som passer utmerket sammen med reker, og dermed det tilbehøret til rekene som man har mest tro på.

 

Her er mine forslag til hva du har på skiva under rekene:

 

Tilbehør til reker 1: Sennep, crème fraîche og lime

Bland litt sennep i en skål med crème fraîche. Riv litt av limeskallet og smak til med saften.

Er det for syrlig kan du gjerne ha i litt sukker (melis blander seg lettest).

 

Tilbehør til reker 2: Egg, selleri og majones

Hardkok egg, hakk det og bland med majones og finhakket selleristang (de bitene bør være veldig små).

 

Tilbehør til reker 3: Eple, gulrot, majones og sitron

Skjær eple og gulrot i bittesmå terninger. Bland med majones og smak til med sitron. Og eventuelt litt cayenne.

 

Tilbehør til reker 4: Cayenne, appelsin og rømme

Bland finrevet appelsinskall med rømme og cayenne. Skjær appelsinen i appelsinfileter som du legger på rømmeblandingen.

 

Tilbehør til reker 5: Bacon, gressløk og rømme

Stek baconet sprøtt. Hakk bacon og gressløk og bland med rømme.

 

Tilbehør til reker 6: Basilikum, sitron og majones/rømme

Hakk basilikum og bland det med 50/50 rømme og majones. Smak til med skall og saft fra sitron. Sitronmelisse og dill kan også brukes.

 

Tilbehør til reker 7: Rømme, pepperrot og blomkål

Kjør litt blomkål i en kjøkkenmaskin (til det ser ut som couscous eller gryn). Bland det med rømme og pepperrot (gjerne sånn wasabi som du får på tube til sushi).

 

Tilbehør til reker 8: Estragon i pisket form

Lag en hollandaise (eggeplommer, sitron og smør). La den bli kald. Pisk krem og vend inn i sausen sammen med hakket estragon. Prøv også med litt dill.

 

Tilbehør til reker 9: Eple, ingefær og crème fraîche

Finriv ingefær og hakk eplet i bittesmå terninger. Bland ingefær og eple med med crème fraîche.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning