Grillmaten blir veldig fort kjøttbasert. Fisk er vrient på grillen. Og grønnsakene lider av samme image - altså at det er vrient å tilberede dem på grillen.

Og det er litt sant. Den ubarmhjertige varmen fra en glovarm grill har sine utfordringer. Men, dersom man er flink (eller bare tenker seg litt om) så klarer man å lage to soner på grillen. En med masse kul, og en uten. På gassgriller er det som regel flere brennere, og da holder det at én er på.

Grønnsakene kan du grille til de ser gode ut over kullet, med litt småsvarte overflater. Så legger du dem på den "kalde" siden og lar dem steke til de er ferdige (akkurat som med kjøtt).

Du skal som lovet få tre gode forslag til tilbehør. En av dem skal grilles, de to andre gjør du klar på forhånd.

 

Fylte paprika

Ja, faktisk gjør du litt i stan på forhånd med paprikaen også. Ideen er altså å fylle paprika før du setter dem på grillen. Jeg fylte godbitene med stekt løk, sopp og revet ost.

Snitt av toppen (eller bunnen), slik at du får en "hatt" å sette på senere. Fjerne frøene ved å bruke en finger eller en teskje - det går uansett veldig kjapt. Når alt er løsnet så godt du klarer, hold den over vasken med åpningen nedover og gi den et kakk eller to, så drysser resten ut.

Fyll opp med blandingen - så er paprikaen klar for grillen.

Det som er fin med paprika er at det ikke gjør så mye om den blir svart utenpå. Om du ikke liker det brente (slik som jeg gjør) kan du bare skrape det bort.

Da jeg grillet dem bruke jeg en diger grillklype, slik at jeg også fikk stekt sidene litt uten at noen av innholde falt ut.

 

Her er noen andre forslag til hva du kan fylle med:

  • chevre, nøtter og bønner
  • mozzarella, oregano, bacon og løk
  • Pulled pork, capers og sjalottløk og hvitløk

 

grillet paprika

PAPRIKA KLAR FOR GRILLEN: Disse er fylt med løk, sopp og ost. Det finnes en masse annet du kan bruke! © Foto: Christopher Sjuve

grillet paprika

GRILLE PAPRIKA: Det er en fordel om grillen har lokk, men det er faktisk ikke helt nødvendig. © Foto: Christopher Sjuve

Coleslaw

I utgangspunktet er ikke coleslaw noen annet enn hakket kål og majones. Men, det er raffinementet herfra og ut som gjør det til en sikker sommerhit.

I denne oppskriften finner du både revet eple og gulrot, sure agurker, crème fraîche, sitronsaft og HP-saus. Altså sammen i nøye oppmålte kvantum, slik at bør være.

Dette fungerer utmerket til svinekoteletter og kylling (for eksempel den kuleste av dem alle), men sannelig også til hamburger og gode pølser.

 

Gulrøtter

Det er nesten litt vanskelig å tro at en gulrotsalat kan bli så god som denne. Det er bare en måte å finne ut av om jeg snakker sant eller ikke, her får du en smakebit:

 

Gulrotsalat

 

Christopher Sjuve

Fylte paprika

Ingredienser:

3 stk paprika

3 stk champignon

1 stk løk

4 ss revet ost

timian

1 fedd hvitløk, presset

olje eller smør til steking

salt

Høyde (px): Bredde (px):
mat.no

Coleslaw

Dette er Bent Stiansens geniale oppskrift på den gode klassikeren coleslaw. Perfekt til grillmat.

Til 4 porsjoner:

300 g sommerkål eller vanlig kål

1 stk gulrot

1 stk grønt, syrlig eple

2 ss finhakkede sylteagurk

0,5 dl majones

0,5 dl crème fraîche

1 ss sitronsaft

1 ss sukker

1 ss hp-saus

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gulrotsalat

Denne er tilbehør som passer til alt. Fisk, kjøtt og grillmta.

Til 4 porsjoner:

2 stk gulrøtter

1 stk eple

0,5 stk appelsin

2 ss mynte, hakket

2 ss persille hakket

2 ss mandler

1 ts spisskum

1 ts honning, flytende

salt og nykvernet pepper

1 ss olivenolje, extra virgin

1 ts sherryeddik

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!