Tips til raskere matlaging

Ti tips til raskere middager

Her er tipsene som faktisk funker.

OPPSKRIFTER PÅ SUPPE: Blomkålsuppe går kjapt - og smaker godt.
OPPSKRIFTER PÅ SUPPE: Blomkålsuppe går kjapt - og smaker godt. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Jeg spurte på Facebook-siden vår om det var noen lure måter å bli mer effektive på kjøkkenet på. Du kan selv se på tipsene som kom derfra (og bidra gjerne!).

Og her er de! Systematisert og oppsummert:

1. Lær deg suppemetoden

Å beherske suppekoking er alle husmødre- og fedres beste investering. En suppe kan man lage etter innfallsmetoden, altså bare ha ingredienser i en kjele, helle på vann og koke til det er sånn noenlunde spiselig.

Det går.

Men det anbefales ikke.

Her er suppetrikset: Stek hakket løk til den er blank og myk, ha i knust hvitløk og stek i noen sekunder (den skal ikke svi seg). Nå! Nå kan du gå etter innfallsmetoden. Ha i væske, gjerne vann, og en eller flere grønnsaker. Når dette koker seg mørt er middagen ferdig. Og du kan gjerne kjøre en slik suppe glatt med en stavmikser og servere med en klikk rømme. Dryss over hakket persille, så ser det ut som du kan det.

Her er tre oppskfrifter med denne framgangsmåten:

Gulrotsuppe

Sellerisuppe

Blomkålsuppe:

2. Pugg noen oppskrifter

Høres kjedelig ut? Ja, men det lønte seg jo å pugge gangetabellen. Etter min mening burde vi også innføre pugging av oppskrifter i grunnskolen. Det må jo være mer matnyttig.

Om du klikker her finner du 10 oppskrifter som ikke tar mer enn ti minutter å lage om du kan dem utenat. Velg selv! For deg med litt bedre tid, sjekk ut siden hvor vi samler oppskrifter som tar 20 minutter.

3. Gi couscous en klem og få ny bestevenn

Couscous er merkelig dårlig markedsført her i landet. Couscous er altså det som ris, poteter og pasta er for mange, nemlig en tredjedel av måltidet.

Fordelen med couscous?

Det tar tre minutter å lage.

Jeg har hørt at noen ikke liker couscous. Det er ikke mulig. For du kan selv bestemme hvordan det smaker etter den lett tar opp i seg krydder, buljong, olje og smør som smaksetter maten. Sjekk en oppskrift nedenfor - det er utgangspunkt.

Pssst! Bruk fersk pasta! (Eller lær deg å lage det selv! Veldig gøy)

4. Få flere hender i sving

Mye av tiden på kjøkkenet går ut på å rydde og gjøre i stand. Mange ganger kan det gå et kvarter før du har begynt å hakke løken. Få flere hender i sving! De trenger ikke være veldig gamle før de kan tørke av bordet, dekke bordet, rydde ut av oppvaskmaskinen og gjøre andre oppgaver som letter middagslagingen.

Er unga store nok til å ta del i selve matlagingen, ja, så sett dem i sving!

5. Doble posjoner

En av rettene du skal lære deg er en gryte. Og så skal du lage dobbel posjon! Da har du spart en dag i uka allerede.

OK, her har du en.

6. Bli "proff" på kjøkkenet - alle kokkers tips

Når en kjøkkensjef ser at kokken står stille vet han at noen er galt. Hvorfor? Fordi det alltid er noe å gjøre i et kjøkken.

Poenget er at du ikke behøver å henge over pastagryta som koker og vente til den er ferdig. Nei, rydd opp, sett inn i oppvaskmaskinen, hakk grønnsaker, riv osten - det er alltid noe du kan gjøre. Ikke stå stille!

7. Ha en skarp kniv

Ingen ting er så demotiverende som en sløv kniv. De aller fleste har det. Og de færreste har opplevd hva en skarp kniv virkelig kan være. Så send kniven til skjerping, kjøp en ny, eller gjør hva som helst, bare ikke bruk sløve kniver. Det ødelegger kjøkkengleden og det går saktere å lage maten.

8. Organiser kjøkkenet ditt

Sørg for at det er ryddig i skuffer og skap. Du skal aldri lete etter potetskreller, kniver og annet utstyr.

Og kjenn etter! Føles det som litt masete å ta fram, for eksempel, stavmikseren? Gjør det det, da må du rydde og finne en bedre løsning. I de fleste kjøkken jeg har vært er det flust med redskaper og boller. Problemet er ofte at skuffer og skap er overfylte. Du trenger ikke 17 boller. Du klarer deg med fire eller fem. Er du med?

9. Lær deg kutteteknikkene

Det er mange måter å kutte en løk på. Det er bare en som er smart. Se her:

</p> <p>Dette lærer man seg på en liten bunt med løk.</p> <h4>10. Skaff deg induksjonsovn</h4> <p>Jo, dette tipset koster flesk. Men, det er allikevel det tipset som kan spare deg mest tid, så derfor må det med.</p> <p>Med en induksjonsovn tar det bare brøkdelen av tiden å koke opp vann og varme opp stekepanner.</p> </div>

 

Les også:

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 28/08 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også