Hvordan bli en bedre kokk

Ti tips som gjør deg til en bedre kokk

Les dette om du vil bli bedre på kjøkkenet.

10 TIPS TIL Å TRIVES PÅ KJØKKENET: Det finnes en god del ting som må være på plass for å trives.

10 TIPS TIL Å TRIVES PÅ KJØKKENET: Det finnes en god del ting som må være på plass for å trives. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Alle vil gjerne bli bedre på kjøkkenet.

For mange er livet på kjøkkenet et mas.

Det er synd. Alle som har oppdaget kjøkkenets gleder er full av medlinehet for folk som ikke hygger seg med matlaging.

Kjøkkenets lune hygge kan også bli noe for deg. Det handler om å legge til rette så godt det lar seg gjøre. Det er mange faktorer som spiller inn.

Du kan selv klikke deg gjennom punktene og telle hvor mange du føler du har på plass. Jo færre du har, desto mindre er sjansen for at du er en som trives med gryter og kniver.

Og enten du er durkdreven, nybegynner eller en som aldri har fått det til: Her er tipsene som gjør livet på kjøkkenet bedre - og deg til en bedre kokk.

Utstyr

"Verktøy er halve jobben", heter det.

Og det samme gjelder for kjøkkenet. Skaff deg godt utstyr og bli godt kjent med det.

Her er de viktigste tingene du trenger:

  • God, skarp kniv
  • God stekepanne
  • Ildfaste former
  • Tykkbunnede kasseroller
  • Boller til å blande
  • Minst to fjeler (så store som kjøkkenet ditt tillater)
  • Desilitermål

Dette er en basisliste og det viktigste er at dette utstyret er godt. Om du vil ha en komplett liste finner du den her.

Skap deg arbeisplass!

Hvordan ser det ut på benkeplassen...?

Rydd kjøkkenet! Om du har stor eller liten benkeplass gjelder de samme reglene. Rydd unna så mye du klarer. Jo flere rene flater du skaper jo enklere blir det for deg. Og skaff deg nok lys.

Men, det viktigste er fjelen: Den bør være så stor som kjøkkenet ditt tillater. Altfor ofte havner veldig mange ting på skjærebrettet. Rydd unna! Bare det som skal kuttes eller skjæres skal være på fjelen.

Nei, skaff deg noe større!

Nei, skaff deg noe større!

Ha søppelkassen i nærheten slik at det er enkelt å kaste avskjær og emballasje.

Tips: Legg gjerne en fuktig klut under fjelen så ligger den stødig. Og: Ha alltid en klut lett tilgjengelig slik at det er enkelt å holde fjelen ren.

Vær smart når du handler

Du kan bli den lureste i butikken.

Livet blir enklere og bedre om du ikke må handle hver dag. Det lureste, morsomste og billigste er å lage en ukemeny (du kan velge de du får på klikk - her er de). Du blir en bedre kokk om du lærer å planlegge og følge oppskrifter. Du sikrer at du får prøvd nye ting om du planlegger med ukemenyer.

Når du lager en handleliste er det lurt å sortere dem etter hvordan butikken er organisert. Det er litt ulikt fra butikk til butikk, men som regel er meieriprodukter, grønnsaker, kjøtt og fisk samlet hver for seg.

Her er enda flere triks om samme emne: Ti tips som gjør matlivet enklere

Vit hva du har i hus

KOSTHOLDSPLAN: Den kan være både detaljert for hvert måltid og mellommåltid, bare fokusere på hovedmåltidene eller bare på middag.

KOSTHOLDSPLAN: Den kan være både detaljert for hvert måltid og mellommåltid, bare fokusere på hovedmåltidene eller bare på middag. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Ta en titt i skuffer og skap.

Skuffer, skap og kjøleskap blir fort overfullt. Det er bare irriterende med tre flasker soyasauce og fire med tabasco. Jo mindre orden, jo mindre trivsel på kjøkkenet.

Å ta en kjapp titt på hva som finnes er lurt før du skal handle. Det vil kanskje også gi deg en idé om hva du kan lage til middag.

Tips Her er for øvrig en oversikt over som er lurt å ha i skapet

Tips Og her er lista over ting som er lurt å ha i kjøleskapet

Ikke vær redd for krydder og urter

FJERNER FLEKKER: Visste du at du kan bruke mel for å fjerne flekker på steinbenkeplaten din?

FJERNER FLEKKER: Visste du at du kan bruke mel for å fjerne flekker på steinbenkeplaten din? Foto: FOTO: Trine Jensen

Vær raus!

Å bli kjent med hvordan krydder smaker, hvor mye trenger og hvilke man liker er en av de viktigste suksessfaktorene på kjøkkenet.

Altfor mange har krydderier som er mange år gamle i skapet. Krydder mister piffen etter som tiden går. Det kan godt hende det er lurt å kvitte seg med de eldste du har.

I oppskrifter står det ofte en teskje med ett eller annet krydder. Prøv deg fram. Det er ofte man trenger mer krydder for å få smak.

Tips Friske urter: Å drysse over friske urter gjør underverker for en tallerken. Ikke vær redd for å bruke dill, timian og persille

Les oppskriften

Hjelp hodet ditt med å lage en kjøreplan.

ANVENDELIGE: Persille, rosmarin og timian er også vanlige urter å dyrke selv.

ANVENDELIGE: Persille, rosmarin og timian er også vanlige urter å dyrke selv. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no

Om du leser gjennom hele oppskriften før du begynner lager du automatisk et kjørekart for hodet ditt. Sjansen for å lykkes blir veldig mye større.

Oppskrifter skrives litt annerledes fra bok til bok, nettsted til nettsted og fra kokk til kokk. Noen vil skrive

"2 gulrøtter, skrelte"

, mens andre vil skrive

"2 gulrøtter"

Og skrive at du skal skrelle dem i oppskriften.

FRUKT OG NØTTEBRØD: Dette brødet spiser du til kvelds. Det er nemlig flott å ha et brød med frukt og nøtter.

FRUKT OG NØTTEBRØD: Dette brødet spiser du til kvelds. Det er nemlig flott å ha et brød med frukt og nøtter. Foto: Foto: Erik Hannemann

Uansett: Om du leser gjennom ingredienslista er det lurt å skrelle gulrota, om dersom det står oppført.

Finn også fram alt du trenger av utstyr til oppskriften først, slik at du slipper å dra fram boller og annet når du plutselig ikke har rene hender lenger.

Lær av proffene "mise en place"

Alt på rett plass.

Et av de første ordene en kokkelærling må lære seg er "mise en place". I praksis betyr det at du har et sted for alt du skal bruke. Oppskjærte gulrøtter legger du et sted (en skål, en tallerken, en boks etc). Etterhvert som du skjærer, deler og forbereder ingrediensene legger du dem på flere fat.

Lær deg skjæreteknikker

Å beherske kutteteknikken gir deg en suveren følelse.

Å lære seg å skjære ting raskt er det morsomste og mest effektive trikset som finnes. Det kan ta litt tid å få det til, men når du først kan det blir kjøkkenlivet en lek.

Her ser du hvordan du hakker opp raskest.

Lær deg tilbehør

Noen ting er lurt å kunne utenatt.

Det finnes et tilbehør som passer til alt. Enda mer sant: Det finnes mange tilbehør som passer til veldig mye. Å lære seg noen oppskrifter utenatt er veldig smart. Og så fort du kan dem blir det enklere å variere omkring de samme.

Her er noen eksempler på ting som kan stekes sammen og vil passe til veldig mye:

GULRØTTER: Et tynt og skarpt blad gjør det enkelt å skjære opp gulrøtter.

GULRØTTER: Et tynt og skarpt blad gjør det enkelt å skjære opp gulrøtter. Foto: FOTO: Øivind Lie

Squashterninger, mandler og løk

Løk, gulrot og selleristang (alt i terninger)

Purre, hvitløk og persillerot

Ta den tiden du trenger

SLIK HAKKER DU LØK: Det er en enkel sak å hakke en løk med den rette teknikken.

SLIK HAKKER DU LØK: Det er en enkel sak å hakke en løk med den rette teknikken. Foto: Foto: Erik Hannemann

Det er ikke et kappløp.

Dersom du tenker at alt skal 10-12 minutter, så blir det aldri noen greie på.

Det finnes salater og noen supper som tar så kort tid. Men, det blir kjedelig å leve på den slags mat. Sett av litt mer tid enn du tror du trenger.

Kos deg med matlagingen!

PERFEKT TORSK: Slik blir torsken perfekt.

PERFEKT TORSK: Slik blir torsken perfekt. Foto: Foto: Erik Hannemann

OPPSKRIFT PÅ KALVESTEK: Kalvesteken blir best med to små triks.

OPPSKRIFT PÅ KALVESTEK: Kalvesteken blir best med to små triks. Foto: Foto: Erik Hannemann

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag