Ti billige middager

Ti billige middager

Denne maten smaker bedre enn de dyre.

Publisert Oppdatert

Feriepengene  er for lengst brukt opp. Det er dårlig stell. At man ikke lenger går strandrestaurant, er på hytta og koser seg eller lever livet i telt og bobil kan man jo leve med.

Men, når hverdagen kommer med et smell er det likevel en ting man ikke kommer utenom: Maten skal på bordet.

Og det tristeste som finnes er kjedelig og smakløs mat.

Kunsten er å finne fram til mat som er nesten gratis, men likevel er fyldig og smakfull.

For å gjøre det litt enklere er det lurt å styre unna de ingrediensene som koster mest. Og særlig kjøtt.

Grønnsaker er det billigste å spise. Og helt sikkert det sunneste.

Om du ikke klarer å spise vegetarisk er fisk billigere enn både kylling og kjøtt (av storfe og svin). I alle fall om du holder deg til de vanligste fiskeslagene som laks, sei og torsk.

Altså kan din flate lommebok risikere at du finner fram til sunn og god mat.

 

Billig mat må ikke være kjedelig

Billig mat må slettes ikke være kjip. Det gjelder bare å være litt oppfinnsom og smart.

Veldig mange billige matretter er supper. Å lage en suppe er en utmerket måte å få mye ut av grønnsakene på. En "gratis" middag lages på følgende vis: stek en løk bland, ha i hvitløk, spe med vann og ha i biter av grønnsakene du finner i kjøleskapet ditt. Så krydrer du etter beste evne med det du har.

Nedenfor har jeg samlet ti gode oppskrifter på billige retter.

De to første er med fisk. Først ut er blåskjell. Å lære seg å like blåskjell har du igjen for hele livet - også når du er blakk. Saken er at jeg er så glad i blåskjell at jeg mer enn gjerne spiser det på lønningsdagen!

Det gjelder også den andre fiskeretten. Det er falafel med torsk: Kikerter og torsk (gjerne rester!) kjøres sammen med krydder til en masse som du lager kuler av, vender i egg og noen nøtter før du friterer dem. Jeg elsker å servere dem med verdens beste aioli.

Det er fritt fram for å eksperimentere med dette som utgangspunkt.

En couscous er heller ikke å forakte. Oppskriften nedenfor er i utgangspunktet vegetar, men det er ingenting i veien for å servere den med et stykke stekt laks eller torsk til.

De billigste matrettene

Den aller billigste retten jeg vet om er vichysoisse - altså potetsuppe. Jeg regnet ut at det ikke koster mer enn seks kroner per person. Og det er ikke engang de gode nyhetene; det er nemlig at retter er supergod! Ikke la deg skremme av navnet.

Jeg har også tatt med noen andre supper. Løksuppe (om du dropper madeira...) er den som konkurrerer med å være den billigste. Du blir heller ikke blakk av gulrotsuppe eller linsesuppe.

 

Pasta, egg og en italiensk overraskelse.

Å gratinere løk i ovnen og servere den med posjerte egg (en hvordan-video) er et helt lite måltid. Og dette en av de jeg tyr til når jeg er alene hjemme.

En cacio e pepe  er en av to klassikere fra Italia i denne samlingen. Den første lages ved å koke pasta i lite vann, knuse pepper i stekepanna og la det steke til duftene kommer ut, ha i litt pastavann og smør før du, helt til slutt, rører inn litt finrevet ost. Serveres straks!

Den siste retten har jeg blitt veldig glad i. Den heter panzanella. Retten fra Toscana lages med daggammelt brød, tomater, olivenolje, rødvinseddik og litt basilikumblader. Retten er en av de "perfekte" retter, som mister seg selv om ikke akkurat de opplistede ingrediensene er på plass. Så, ja, du må ha friske basilikumsblader - og de håper du allerede har i vindusposten.

Til slutt tar vi med en smaksbombe fra Nord-Afrika. Det er Shakshouka!

 

Alle oppskriftene finner du nedenfor. Så håper jeg at tiden fram til neste pengesjekk ikke blir så vond likevel.

 

Erik Hannemann

Raske blåskjell

Disse blåskjellene lager du på 10 minutter.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 stk Sjalottløk

1 stk Fennikel

1 stk Hvitløksfedd

1 dl Vann

1 dl Fløte

1 ss Hvitvinseddik

400 g Blåskjell

Olivenolje

Erik Hannemann

Torsk som falafel

Å lage torsk som falafel er rett og slett en veldig god ide. Torskekulene kommer du til å bli glad i.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

250 g Kikerter

2 stk Hvitløksfedd

1 ts Spisskum

200 g Torskefilet

2 stk Egg

4 ss Cashewnøtter

Olje til fritering

Salt og nykvernet pepper

6 ss Aioli

Clotilde Dusoulier

Shakshouka

Denne tomatretten er populær i Nord-Afrika og Midtøsten. Den er nært beslektet med den franske ratatouille.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

Olivenolje

200 g Løk, finhakket

1 fedd Hvitløk, hakket

200 g Paprika

1 stk Chili, rød

0.5 ts Havsalt

1 ts Spisskum

1 ts Karve

1 ts Paprikapulver

1 ts Gurkemeie

1 knivsodd Kanel

1 kg Tomat

7 stk Egg

Persille

16 stk Oliven

Pepper

Erik Hannemann

Løk og egg

Billig mat? Jo, da skal du prøve den sjokkerende gode retten med egg og løk. Den får du for en slikk og ingenting.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

3 stk Løk

3 dl Vann

3 ss Smør

1 stk Laurbærblad

150 g Ost

2 stk Egg

Persille

Clotilde Dusoulier

Panzanella

Panzanella er den store salaten fra Toscana. Enkelt, godt og veldig billig.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

200 g Brød, daggammelt

10 stk Cherrytomat

0.5 stk Agurk

1 stk Rødløk

Basilikum

2 ss Olivenolje

1 ss Rødvinseddik

Salt

Pepper

Erik Hannemann

Linsesuppe med stekt pølse

Linsene blir gode med denne oppskriften.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

200 g Linser

1 stk Løk

1 fedd Hvitløk

1 stk Gulrot

10 cm Stangselleri

1 bokser Tomat

Vann

20 cm Chorizopølse

1 stk Buljongterning

Erik Hannemann

Løksuppe

Slik lager du super løksuppe. Ikke let lenger! Du finner ikke bedre løksuppe enn denne.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

6 stk Løk

1 dl Madeira

1.5 l Vann

stk Buljongterning

100 g Ost

25 g Parmesan

2 stk Loffskive

Salt og pepper

Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 stk Løk

400 g Gulrot

1 stk Buljongterning

2 ss Crème fraîche

Salt og pepper

Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

500 g Poteter

0.5 stk Purre

20 g Parmesan

2 ss Kyllingkraft

1 stk Pølse

Salt og nykvernet pepper

Erik Hannemann

Couscous med friske grønnsaker

Denne her havner for på lista over '10 på topp raske middager'. Couscous går nemlig dobbelt så fort som pasta.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

2 stk Sjalottløk

1 stk Hvitløksfedd

4 dl Vann

150 g Aspargesbønner

2 dl Couscous

5 stk Cherrytomat

0.5 stk Paprika

0.5 stk Agurk

1 ts Kumin

1 ts Kanel

0.5 stk Lime

Salt og pepper

Olje til pensling

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning