Test av salami

Salamien som smaker best

Noen av disse er veldig gode mens andre smaker bare fett. Vi har smakt over 20 varianter.

STOR SMAKSTEST AV SALAMI: Vi har smakt på over 20 stykker. Åtte får terningkast fem.
STOR SMAKSTEST AV SALAMI: Vi har smakt på over 20 stykker. Åtte får terningkast fem. Foto: FOTO: Øivind Lie
Sist oppdatert
TESTPANELET: Siv Elise Friestad og Tore W. Teigen.
TESTPANELET: Siv Elise Friestad og Tore W. Teigen. Foto: Foto: Øivind Lie

Testpanelet:

Siv-Elise Friestad er butikkslaktemester og kaptein på kjøttbransjens elitelag. Hun er tidligere norgesmester i kjøttfag og har også vært deltager i VM i grilling i 2008 og 2010.

Tore W. Teigen er pølsemakermester og har 56 års erfaring fra kjøttbransjen. Han har vært fast dommer i bransjekonkurranser siden 1980. Han er også medforfatter av Den store pølseboka.

Akkurat som når vi testet leverpostei eller kokt skinke har vi vært rundt i butikkene og samlet salami for å finne den beste typen.

Vi har holdt oss til den tradisjonelle varianten, altså den som kalles kun salami.

Hva er salami?

Salami, også kalt salamipølse og saltpølse, er ei tradisjonell spekepølse med opprinnelse fra Italia. Uttrykket salami stammer fra det italienske verbet salare, som betyr å salte.

Tradisjonell salami lages av hakket storfekjøtt, svinekjøtt, spekk, krydder og hvitløk. Den fås i mange varianter og kryddersmaker, som hele pølser, snabber eller oppskåret i skiver, som vi har tatt med i denne testen

Dette har vi lagt vekt på:

Smak

Vi har vektet smak høyest. I tillegg til kjøtt og spekk skal en god salami være krydret med salt, pepper og hvitløk. Alt i en passe balanse. Spesielt salt er viktig. Her snakker vi om passe mye salt, rundt 2,5%.

Blir det for mye fett i salamien gjør det også at dette ikke blir godt.

Konsistens

Salamien skal være passe fast, ikke for hard, ikke for løs men akkurat sånn at den er god å skjære av. Det kalles skjærefast.

Er det krydder eller annet på utsiden av pølsa skal det sitte fast helt til skiven ligger på brødet. Ikke ligge igjen i pakken.

Utseende

De hvite prikkene i salamien er det som kalles spekkterninger. De skal være like store og jevnt fordelt. Det er også viktig at pølsa har en riktig farge. Her varierer det etter type, men generelt skal en salami ha en fin og rød farge.

Testen

I testpanelet satt butikkslaktemester Siv-Elise Friestad og pølsemakermester Tore W. Teigen. Alle produkteten er kjøpt inn av oss hos de forskjellige kjedene og produktene er testet blindt av våre eksperter.

Den ene av testerne våre, Tore Teigen er inhabil på ett av produktene: Parmesansalamien fra Bjerke. Her har vi kun brukt Siv-Elise Friestad sin bedømming i vurderingen.

Poeng

Poengskalaen går fra en til seks der seks er best. Normalt fordeler poengene seg fra to til fem, kun i helt spesielle tilfeller deler vi ut en eller seks.

Prisen er oppgitt per kilo.

 

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også