Svalende supper

En suppe kan ikke bare varme, den kan også kjøle deg ned på varme sommerdager.

NY VRI: Rabarbraen har fått selskap av jordbær og mynte i denne forfriskende dessertsuppen.

NY VRI: Rabarbraen har fått selskap av jordbær og mynte i denne forfriskende dessertsuppen. Foto: Inkognito/frukt.no

Publisert Oppdatert
SYRLIG: Dessertsuppe med frukt, toppet med limekrem.

SYRLIG: Dessertsuppe med frukt, toppet med limekrem. Foto: Astrid Hals/melk.no

En kald suppe på varme dager er like tilfredstillende og mettende som en varm suppe på kalde dager.

Smakfull og kald

Alle supper forandrer karakter og smak mens de blir til. Råvarer og krydder forandrer konsistens, smak og aroma og smaker og dufter som dominerer i begynnelsen, kan bli svakere i løpet av tilberedningen.

Andre ingredienser holder seg i bakgrunnen og åpenbarer seg like før suppen serveres. Dette gjelder spesielt for supper som serveres kalde. Der kan du kjenne andre smaker og dufter enn hvis den samme suppen blir servert varm.

Noen kalde supper kan tilberedes uten varme, men de fleste skal avkjøles etter at det har kokt opp. En suppe bør som regel ha et oppkok for å drepe bakterier, men den skal ikke fosskoke - da blir kraften uklar og ingrediensene får en frynsete konsistens.

En spansk en

Gazpacho er nok den mest kjente kalde suppen. På en varm sommerdag er det lite som er så forfriskende som tomatsuppen fra Andalucia sør i Spania. Det viktigste når du skal tilberede denne suppen, er at tomatene er solmodne og røde.

Gazpacho skal ikke tilberedes i gryte, men i en kjøkkenmaskin. Du kan også lage gazpacho på flere andre måter. Den gule gazpachoen består av gule paprikaer i stedet for røde tomater.

Du kan også lage en svært eksklusiv utgave av denne retten hvis du baserer den på hummer. Da skal basisen til suppen faktisk lages på hummerskall. En spennende, og ikke minst avkjølende suppe. Men så må du ikke glemme desserten da: En frisk og sval fruktsuppe!

Aspargessuppe med avokado

Gazpacho i agurkkopper

Rabarbrasuppe med mynte

Kald dessertsuppe med limekrem

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning