Søk etter løk

Få oversikt over ulike typer løk og hva de egner seg til.

STORT UTVALG: Purreløk. vårløk (bakerst), banansjalottløk, rød kepaløk, kinesisk hvitløk (midten), stjerneløk, rød delikatesseløk og sjalottløk (foran).

STORT UTVALG: Purreløk. vårløk (bakerst), banansjalottløk, rød kepaløk, kinesisk hvitløk (midten), stjerneløk, rød delikatesseløk og sjalottløk (foran). Foto: Foto: Inkognito/frukt.no

Publisert

Kepaløk (gul, rød og hvit) har en skarp og aromatisk smak. Den gule er den vi kjenner som "v anlig" løk. Gul og hvit er fine til steking, mens den røde (rødløk), som er litt mildere, egner seg best rå til salater og sylting. Dette også på grunn av det estetiske.

Stjerneløk er en liten kepaløk med litt sterkere smak. Egner seg godt til glasering.

SALATLØK: Hvit og mildere på smak en vanlig løk (kepaløk).

SALATLØK: Hvit og mildere på smak en vanlig løk (kepaløk). Foto: Foto: Inkognito/frukt.no

Salatløk er en hvit kepaløk som på grunn av sin milde smak egner seg spesielt godt til salater. Den egner seg dårlig til steking.

Vårløk ser ut som en krysning av gressløk og purre. Det er ingen egen art, men en tidlig kepaløk. Vårløk er sprø, saftig og smakfull. Den kan brukes kokt, smørdampet og naturell. Bør ikke varmebehandles for lenge. Den grønne delen kan fint brukes som erstatning for gressløk.

Sjalottløk består av flere små "fedd". Den er mindre, men sterkere og mer aromatisk enn kepaløken. Finhakket sjalottløk er spesielt godt egnet til sauser.

Rød delikatesseløk er nykommer på markedet. Det er en liten løk med intens rødfarge og mild søtsmak. Egner seg godt i salater. Som tilbehør til kjøttretter, utgjør den et fargerikt og nydelig innslag, enten du sursylter den, glaserer den eller bare koker den mør i litt sukkervann.

Banansjalottløk er kjegleformet og større enn vanlig sjalottløk. Samme anvendelsesområder som sjalottløken.

Søtløk er en gul eller hvit løk med mildere og søtere smak enn den gule kepaløken. Den passer godt rå i salater.

Sølvløk er små løk med hvitt skall. Best kjent som pickles på glass. Sølvløk passer blant annet som tilbehør til leverpostei og raclette. Prøv også drinken Gibson - en dry martini med sølvløk istedenfor oliven.

Flatløk/borretaneløk er gul og har samme størrelse som gul kepaløk, men er flattrykt i formen. Smaken er søt og mild. I Italia brukes den mye. Der lager de den sur-søte cippoline in agro dolce ved å skrelle, blansjere og koke den i olje, eddik og sukker, og deretter lagre den i krukker. Deilig syltet løk til all slags mat.

Purre faller gjerne i smak hos de som har problemer med sterk løksmak. Purre kan spises rå, stekt, kokt, smørdampet, og brukes i stuing.

Hvitløk av vanlig type består av flere fedd, mens den kinesiske ikke har fedd. Hvitløkens bruksområder er mange og varierte. Ved steking blir smaken mye mildere. Vanligvis skal hvitløken stekes bare til den så vidt får litt farve - ved oversteking blir smaken nøtteaktig og harsk. Men i noen sterkt krydrede indiske retter kan dette være godt. Å tygge på kardemommefrø, frisk timian eller persille kan friske opp hvitløkånde.

Ramsløk har blader med en smak som minner om en blanding av hvitløk og gressløk. Ramsløk er blitt populært de siste årene. Du kan blant annet få kjøpt en slags pesto av ramsløk på små glass og lokal ost med ramsløk. Ramsløk vokser vilt i Norge, først og fremst langs kysten, fra Østfold til Nord-Trøndelag. Den korte sesongen er begrenset til mai/begynnelsen av juni og plukkingen av bladene bør skje før blomstringen for optimal smak. Hele, friske blader av ramsløk kan du bruke omtrent som spinat. Sauter (surr) den i smør, og server til fisk og skalldyr, lyst og mørkt kjøtt. Også god i supper.

RAMSLØK: En hvitløksduftende plante som vokser vilt i Norge.

RAMSLØK: En hvitløksduftende plante som vokser vilt i Norge. Foto: Foto: wikipedia.org

Gressløk har en mild smak som gjør den likt av mange. Bruk den frisk som strø eller garnityr - varmebehandlet taper den fort smak. Tørket gressløk finnes i handelen, men smaken er sterkt forringet i forhold til frisk.

Luftløk med sine klaser av småløker i toppen av en grønn stengel finnes i en del gamle hager. Løken er velsmakende, og kan brukes akkurat som kepaløk.

Kilder: "Nå vokser vill hvitløk oss til anklene" av Borghild Fiskå (aftenbladet.no), "L for løk" av Sjur Midttun (bt.no), frukt.no , bama.no, prestrud.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning