Snadder med avokado

Avokado er en herlig sak som kan brukes til mye godt. Avokadoterrine med mango og vårløk for eksempel. Til å bli myk av¿

SUPERFRUKT: Avokado kan brukes til langt mer enn guacamole.

SUPERFRUKT: Avokado kan brukes til langt mer enn guacamole. Foto: Foto: istockphoto

Publisert Oppdatert
GRØNN SENG: Kongereke med avokadosalsa.

GRØNN SENG: Kongereke med avokadosalsa. Foto: Foto: Rune Vormestad/"Himla godt - mer enn bare sild"

SALAT: Avokadosalat med strimlet svinekjøtt

SALAT: Avokadosalat med strimlet svinekjøtt Foto: Foto: Studio Dreyer-Hensley/matprat.no

Med i følget av tacos, nachos, burritos og resten av tex-mex maten, kom avokadoen på våre tallerkener. I moset utgave. Og, ja, guacamole er virkelig knallgodt, men det er absolutt ingen grunn til å reservere avokado bare til det.

"Testikkel"

Den kalles frukt, er botanisk sett et bær, men smaker mest som grønnsak. Nøtteaktig, fløyelsmyk og nøytral, noe som gjør den anvendelig til mye.

På grunn av anvendeligheten - kan vi gjerne kalle avokado for en av grønnsaksdiskens "wonderboys". Selvsagt er avokado hverken hann eller hunn, men vi tar oss likevel friheten. Støttet opp av følgende: Formen på avokado ga tydeligvis de gamle aztekerne assosiasjoner til noe ytterst mannlig. Ordet deres for avocado, ahucatl, betyr nemlig også "testikkel"!

Få fart på modningen

Og det er bare å klype (forsiktig) for å finne frem til en akkurat passe moden avokado. Men bare om den skal brukes samme dag eller dagen etter. Ellers er det best å gå for de harde, for myk avokado blir nemlig fort dårlig.

Om en skulle bli utålmodig i modningsprosessen, så finnes det et par gode triks: La den ligge i romtemperatur i plast- eller papirpose. Om den i tillegg får selskap av et eple, en banan eller pære, går det enda raskere.

Å putte den i kjøleskap er ingen god idé. Avokadoens friske lysegrønne farge kan da bli grå og lite lekker. Som kjent blir avokado også fort brun i kontakt med luft. Lime- eller sitronsaft er da tingen.

Avokado kan brukes i varmretter, men må da has i først helt, helt mot slutten. Ellers kan smaken bli matt eller besk.

Avokado er rett og slett en delikat sak vi må behandle med forsiktighet.

Sunt fett og antioksidanter

Noen vil kanskje spise den med forsiktighet også - på grunn av den høye fettinnholdet. Men til avokadoens forsvar er det sunt fett det er snakk om - enumettede fettsyrer som kan minske risikoen for hjerte- og karsykdom. Avokado er dessuten en av de råvarene som er rikest på E-vitamin, som er en sterk fettløselig antioksidant. I tillegg inneholder avokado proteiner, og B- og C- vitaminer.

Sunnheten og smaken gjør avokado ganske enkelt uimotståelig!

Avokadoterrine med mango og vårløk

Grillet kongekrabbe med avokadokrem

Kongereker med avokadosalsa

Uer-ceviche med avokado- og koriandersalsa

Avokadosalat med strimlet svinekjøtt

Guacamole

Avokadomousse med chili og vaniljebakt ananas

EKTE MEKSIKANSK: Guacamole med tomater og koriander.

EKTE MEKSIKANSK: Guacamole med tomater og koriander. Foto: Foto: istockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning