Løk - velg riktig

Slik velger du riktig løk

Løk og hvitløk er noen reale åndebomber. Men det er ikke noe hinder for å nyte grønnsaken.

LEKKER LØK: Oppbevar løken slik den liker det best. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/clayirving">clayirving</a> på Flickr.com. <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"> Noen rettigheter reservert.</a>
LEKKER LØK: Oppbevar løken slik den liker det best. Foto: clayirving på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.
Sist oppdatert
LØK: Løk setter smak til både mat og drikke.
LØK: Løk setter smak til både mat og drikke. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Lekre retter som hvitløkspoteter, løkpai og til og med drinker med løk i har bred appell.

Men hvordan hvordan kjøpe riktig løk, oppbevare den og kutte den uten at du oppløses i tårer på kjøkkenet?

Kjølig oppbevaring

Den grønne kvasten på vårløken skal ikke være gulnende, og selve løken skal være fast. Før du legger dem i grønnsaksskuffen i kjøleskapet, bør du snurre tørkepapir rundt og oppbevare dem i en plastikkpose med forsegling.

Hold det mørkt

Velg løk som er faste og som ikke har skader eller muggspor. Løkens største utfordring er fuktig og eksponering for lys. Derfor bør de oppbevares mørkt og tørt i bokser eller matskap.

Oppbevarer du løken tørt og mørkt skal du ikke ha dem i plastikkposer. Det kan føre til fuktighet, som igjen er en av ingrediensene for mugg og skudd.

Kutt uten å gråte

Om du er en løkgråter finnes det to triks som kan hjelpe mot tårene.

1. Frys løken noen minutter før du kutter dem

2. Bruk briller som dekker øynene, og som hindrer inntrengning av saften fra løken. Svømmebriller kan brukes, og da blir det garantert moro på kjøkkenet!

For å bli kvitt løklukt fra hendene etter oppskjæring, skyller du dem i kaldt vann og gnir dem mot det du måtte av av rustfritt stål - eksempelvis kjøkkenbatteriet.

Kilde: Epicurious.com

Denne saken ble første gang publisert 29/07 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også