Slik steker du laks best

Knepet som gjør laksen superkul

Og 11 oppskrifter på laks du digger!

Publisert Oppdatert

Alle er glad i laks!

Siden man begynte med oppdrett av laks har den elegante fisken fått en sentral plass det norske kjøkkenbordet. Før var prisen uoverkommelig, men nå har alle råd. Så, det som før var kongelig spise, er nå hverdagsmat.

Mye kan sies om oppdrettsfisk, men dersom man skulle velge seg én fisk ut i fra kulinariske kvaliteter er laks opplagt.

I videoen overfor ser du hvordan du får mer smak i den. Og dessuten hindre at fileten krøller seg ved å lage de små snittene. Bruk gjerne mer enn salt, for eksempel friske urter. Sjekk ut!

Oppskrifter med laks

Ikke bare er laks suveren til middager, men den har også gitt oss røkt laks (burde ikke overraske noen, nei). Røkt laks er suveren i forretter, som denne med ostekrem eller disse morsomme potetfristelsene.

For de som ikke kvier seg for å prøve noe nytt, kan man prøve seg på hjemmelaget sushi. Se videoen!

Men, høvdingen er altså laksefilet. Og siden den er så populær, så må vi stadig finne nye måter å tilberede den på. Det er kulinarisk-intellektuell latskap å være på søken en nye metoder, oppskrifter og tilbehør til laksen. Dersom vi går lei, ja, da har vi bare oss selv å takke.

Nedenfor finner du noen supergode oppskrifter du kan prøve deg på.

Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

800 g Laksefilet

Salt og pepper

75 g Smør

3 ss Sennep

1 potte Dill

Urter

1 stk Sitron, revet skall

4 pl Butterdeig

1 stk Egg

Klikk.no

Asiatisk laks

Slik blir den asiatiske laksen god... I oppskriften finner du lime, soya og chili og hvitløk.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 dl Jasminris

4 ss Smør

2 fedd Hvitløk

1 ts Chili

3 ss Honning

4 ss Limesaft

3 ss Soyasaus

300 g Spinat

4 stk Laks

Christopher Sjuve

Lekker laks med gode grønnsaker

Her får du vite hvordan laksen blir lekker. Og god...

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

1 bit Laks

2 ss Erter

1 ss Hakket rødløk

0.5 stk Nepe

1 ts Laks

4 stk Aspargesbønner

2 stk Sukkererter

0.5 ss Sennep

1 ts Timian, frisk

2 ss Olivenolje

Erik Hannemann

Laks og risotto

Laks er så anvendelig at den kan serveres med pasta, couscous, men også risotto. Sjekk denne oppskriften!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

2 dl Arborioris (ris til risotto)

1 stk Løk

75 g Ost

1 dl Hvitvin

4 dl Kraft

400 g Laksefilet

0.5 stk Sitron

Salt og nykvernet pepper

1 ss Gressløk

Olje/smør til steking

Erik Hannemann

Perfekt trukket laks

På denne måten blir laksen perfekt. Hver gang. Posjert laks er en sikker metode for godt resultat.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 dl Hvitvin

1 stk Gulrot

1 stk Løk

2 stk Selleristenger

5 stk Pepperkorn

2 l Vann

Urter

400 g Laksefilet

50 g Smør

Erik Hannemann

Ovnsbakt laks med dill og asparges

Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

400 g Laks

1 kvast Dill

Salt og pepper

8 stk Asparges

1 neve Mandler

20 g Parmesan

Erik Hannemann

Laks og pasta

Så enkelt og så godt blir pasta med laks på denne måten.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

400 g Laksefilet

100 g Erter

Dill, frisk

1 stk Sjalottløk

Sitron

Olivenolje

Erik Hannemann

Laks med sennep, honning og nøtter

Med denne retten på repertoiret kan du lage middag til to eller 20. Prinsippet er nemlig: Bland honning og sennep, smør på fisken, drys på nøtter og putt den i ovnen. Enklere blir det ikke!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

0.5 stk Kålrot

100 g Smør

400 g Laksefilet

2 ss Honning

2 ss Sennep

1 dl Hasselnøtter

2 ss Rømme

Salt og pepper

Dill, frisk

Christopher Sjuve

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

100 g Kantareller

2 stk Purre

1 kg Poteter

200 g Smør

3 stk Eggeplomme

200 g Kolje

400 g Laks

400 g Torsk

35 g Smør

35 g Hvetemel

2 dl Melk

2 dl Kremfløte

1 ss Estragon, tørket

Salt og pepper

3 ss Fiskekraft

4 ss Gressløk

Erik Hannemann

Fiskesuppe

I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

150 g Laks

150 g Fisk

12 stk Blåskjell

1 stk Kamskjell

1 dl Fløte

1 stk Løk

1 stk Hvitløksfedd

1 stk Gulrot

1 stk Selleristang

1 ts Rosmarin

1 ts Dill, frisk

3 ss Urter

4 dl Fiskekraft

Smør til steking

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag