Sparebluss i januar
Billige, gode og enkle middagsretter
Her finner både gode tips og fine oppskrifter for å spise billig i januar.
Det er vel noen og enhver av oss som har brukt litt vel mye penger til jul og nyttår, og følgelig er tvunget over på sparebluss i januar. Du har allikevel lyst til å kunne spise deg mett på velsmakende mat selv om lommeboken er ganske så slunken. Det er nemlig mange råvarer som er billige. Vi kommer til unnsetning.
Hva er billig?
Det meste av det vi kan kalle stivelse eller "fyllmasse" er billig. Her snakker vi om poteter, pasta og ris. Både bønner og linser billige, og de byr også på proteiner. Legg til brød, så er vi godt i gang.
Det aller meste av grønnsaker er billig, både løk, hvitløk og purre, samt gulrot, selleri og kålrot. Broccoli, blomkål, erter, tomater og agurk er heller ikke dyrt. Pakker med ferdig frosne grønnsaker er også veldig rimelig.
Hva er dyrt?
Mye av kjøtt, fjærkre, fisk og skalldyr er forholdsvis dyrt, ihvertfall sammenlignet med de tingene vi har nevnt ovenfor. Men samtidig kan du ofte finne både kjøttdeig, kyllingbryst og laks på tilbud, og da er prisen slett ikke avskrekkende.
Du trenger heller ikke gjøre "proteinet" til hovedaktør i middagsretten din. Du kan lage en (nesten) vegetarisk rett og f.eks. smaksette den med sprøstekte baconterninger eller reven ost.
For å sette litt smak, er det også godt å ha i litt kraft, og har du ikke kraft for hånden, bruker du bare buljongterninger.
Da vet du litt om hva som er billig å handle inn. For å gi deg litt inspirasjon i matlagingen, har vi lagt ved et knippe fine oppskrifter på rimelige og velsmakende retter nedenfor.
Til 4 porsjoner
350 g Erter
12 skiver Bacon
600 g Pasta
200 g Ricotta
2 ss Smør
5 ss Parmesan
Torsk på purreseng
Hverdagsmiddag skal gå raskt og være smakfullt. Denne deilige fiskeretten er enkel å lage og smaker utrolig godt. Om man ikke får tak i fersk torsk, kan frossen torsk også brukes.
Se hele oppskriftenIngredienser:
2 ss Smør
1 stk Purre
3 dl Matfløte
2 ts Karri
800 g Torskefilet
1 ts Salt
0.5 ts Pepper
2 stk Egg
2 stk Tomat
2 ss Gressløk
Til 4 porsjoner
1 stk Purre
Olje/smør til steking
250 g Asparges
1 dl Bønner
1 dl Erter
75 ml Kyllingkraft
100 g Fetaost
Mynte, frisk
Sitronskall
Spagetti med pepper
En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
20 g Salt
1 l Vann
250 g Spagetti
10 stk Pepperkorn
4 ss Smør
2 ss Revet parmesan
Deilig tomatsuppe med ostegratinerte brødskiver
Den hjemmelagde tomatsuppeversjonen er ut av en helt annen verden enn posevarianten. Dette er superbillig og god hverdagsmiddag.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 stk Løk
2 fedd Hvitløk
1 ss Olivenolje
1 ts Oregano tørket
0.5 ts Chilipulver
1 ts Salt og nykvernet pepper
2 stk Tomatboks
1 ts Sukker
2 dl Vann
4 skiver Brød
50 g Ost, revet
Denne saken ble første gang publisert 18/01 2018.