KURTS KOMPETRIKS:

Slik lykkes du med raspeball

Kokken Kurt «Kompe-Kurt» Eriksson fra Farsund har lang erfaring med å lage komper. Her avslører han noen gode triks.

KOMPONERE KOMPER? Kurt Eriksson har de beste triksene for et godt resultat.

KOMPONERE KOMPER? Kurt Eriksson har de beste triksene for et godt resultat.

Publisert Oppdatert
  • Det er en gammel myte at en blanding av rå og kokte poteter gir bedre konsistens. Kokte poteter gir besk smak. Bruk bare rå poteter!
  • Press ut vannet av de raspede potetene skikkelig hardt - nesten slik at det er fare for senebetennelse. Da slipper en å bruke så mye mel, noe som gir tunge komper.
  • Bruk ca. 1 kg hvetemel pr. 10 kg rå poteter. Litt potetmospulver binder deigen godt. Ha i litt salt og en liten skvett melk. Byggmel og semulegryn gir ekstra god smak, men det blir litt mer kompakte komper - for de som ønsker det. Kjenn på konsistensen, og tilpass deretter.
  • Ha i dott av god og fet baconterning. Det setter god smak. Om en er opptatt av sunnhet, og ikke vil spise for mye fett, så kast baconterningen. Alternativt kan en bruke terning av lettsaltet svinebog. Det er mye mindre fett på det.
  • Form kompene med hendene, en stor isskje eller fortreng angsten mot at det er grapsete å forme "Den Grå Juvel" med hendene. Bruk ei tresleiv eller større øse for å legge den ned i vannet.
  • Bruk gjerne en fin kjøttkraft og gjerne kraft fra røkte knoker, salt svineknoke, salt fårekjøtt, flesk og kålrabi. Dette kan man også servere som tilbehør.
  • Vannet må alltid koke når en legger kompene i gryten, senere skal de trekke rundt kokepunktet - ikke fosskoke. Dersom vannet ikke koker når man legger "Den Grå Juvel" ned i kan de lett koke sammen eller bli liggende som tung masse i bunnen av gryten.
  • Ta gjerne utgangspunkt i en favorittoppskrift, men lag ellers kompe etter øyemål og god magefølelse. Føl deg frem til en passe konsistens på deigen. Den skal helst være så løs at du føler den siver ut mellom fingrene. Vær nøye med å lukke dotten godt inni midten av hver enkelt kompe.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning